Extra geld voor bedreigde of afwezige diersoorten

Sander Mager

Door de financiële lasten ervan voor de gemeente drastisch te verlagen, sleepte GroenLinks woensdagavond haar voorstel door de gemeenteraad om de diversiteit van planten en dieren in Amstelveen te bevorderen. Die zogenoemde biodoversiteit moet zowel in het buitengebied als binnen de bebouwde kom van Amstelveen ‘tot aan de voordeur’ worden instandgehouden, waar mogelijk vergroot en in elk geval beleefd, vinden de groenen. Die vroegen eerst een bedrag ineens van 75 mille, voor onder meer de bouw van een app, ter wille van de communicatie erover tussen bewoners en met de gemeente, en vervolgens vijftien mille per jaar. In een aangepast voorstel werd de bijdrage ineens verlaagd naar vijftien mille. Het komende jaar moeten dwergvleermuis, egel en honingbij – die het volgens GroenLinks in Amstelveen moeilijk hebben – aandacht krijgen. Vervolgens wordt elk jaar een actieprogramma vastgesteld. Met de app kunnen op belangrijke ‘hotspots’in de lokale natuur paaltjes met zogenoemde QR-code worden gescand om informatie te krijgen.Het is de bedoeling dat natuurorganisaties een belangrijke rol gaan spelen in de uitvoering van de plannen, die beginnen met een 0-meting over wat er al is. Jaarlijks wordt rapportage daaraan toegevoegd die kansen en bedreigingen over de biodiversiteit in kaart brengt. Op braakliggende terreinen, die in verband met de crisis en daardoor gebrek aan bouwactiviteiten langer kunnen blijven en bestaan, kan de natuur zijn gang gaan of zelfs worden geholpen, zegt de fractie. Daar plaatsen andere fracties overigens wel de kanttekening bij dat op die manier mogelijk bouwterrein verloren gaan, doordat zich inmiddels beschermde dieren er hebben gevestigd.

Volgens fractievoorzitter Sander Mager van GroenLinks moet bij de uitvoering van de plannen de prioriteit bij vrijwilligers liggen, actief in de natuurorganisaties. Met het CDA tegen, dat beducht is voor de structurele component erin (en onduidelijkheid over vereiste ambtelijke inzet), ging de raad akkoord met het voorstel. De gemeentelijke kosten worden in de begroting voor volgend jaar verwerkt.

Lees ook:Extra hulp voor jonge mantelzorger
Lees ook:GroenLinks wil uitstel besluiten Stadshart
Lees ook:GroenLinks: liever groen dan woningen
Lees ook:D66: snel koopzondagen dankzij nieuwe wetgeving
Lees ook:Voorlopig geen kunstroute Stadshart-Oude Dorp

3 reacties op “Extra geld voor bedreigde of afwezige diersoorten

  1. Sander Mager

    Correctie op je bericht, Johan. De structurele investeringen zijn niet gewijzigd (15.000 euro per jaar voor soort-specifieke maatregelen voor elk jaar drie planten- of diersoorten). De eenmalige kosten zijn verlaagd van 75.000 euro naar 50.000 euro, omdat bleek dat een app veel goedkoper ontwikkelt kan worden dan aanvankelijk begroot. Doelstellingen van het initiatiefvoorstel zijn niet gewijzigd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Volgens mij heb ik niet beweerd dat de structurele kosten omlaag gaan of de inhoud van het voorstel in belangrijke mate is gewijzigd. Of zie jij dat wel ergens staan?

        /   Beantwoorden  / 
  2. Adje

    Lieve hemel!! Krijgen dwergvleermuis, egel en honingbij een smartphone waarmee ze meer aandacht van de gemeente ontvangen? Een bord met informatie op een paal timmeren heeft een groter bereik voor alle geinterreseerden dan alleen die van app gebruikers. 50.000 euro voor een app!!!! Hele groene gedachten. Hoe beperkt men informatie tot een bepaalde groep. Mager heeft de oplossing een APP!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.