D66: snel koopzondagen dankzij nieuwe wetgeving

Cathatina de Leur (D66)

Nu de Tweede Kamer woensdag initiatiefwetsvoorstel van D66 en Groenlinks tot wijziging van wetgeving over winkelsluiting aannam, moet Amstelveen maar meteen de knoop doorhakken en wekelijks koopzondagen invoeren. Dat vindt de D66-fractie in de gemeenteraad, die er vragen over heeft gesteld aan B&W. De wet voorziet er in dat gemeenten meer zeggenschap krijgen over de openingstijden. D66 Amstelveen zegt blij te zijn en vraagt het college de mogelijkheden te onderzoeken die de nieuwe wet biedt.  “Met het initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks is een vreemde voorwaarde om meer koopzondagen te mogen toestaan vervallen,” zegt D66-raadslid Catharina de Leur. Zij doelt op de nu verdwenen wettelijke bepaling dat er sprake moet zijn van een toeristisch gebied. “Wij waarderen het blijk van vertrouwen in de lokale democratie”, zegt De Leur.Met haar schriftelijke wil zij B&W oproepen tijdig in te spelen vragen op het aangenomen initiatiefvoorstel. D66 vraagt het college zo snel mogelijk met een voorstel te komen voor uitbreiding van het aantal koopzondagen. De Leur vraagt onder meer wat nu de stand van zaken is met de uitvoering van een eerder door de meerderheid van de raad genomen besluit dat er in Amstelveen wekelijkse koopzondagen moeten komen. Dankzij de nieuwe wet zou het niet meer nodig zijn daarvoor eerst de gemeente tot toeristisch gebied te verklaren. Zij wil weten welke consequenties het aannemen van het voorstel in de Tweede Kamer heeft voor de uitvoering van de aangenomen raadsmotie. En of B&W bereid zijn in de uitwerking mee te nemen dat winkeliers in het vervolg zelf uitmaken of zij op zondag wel of niet open zijn (zodat daartoe geen verplichting komt van bijvoorbeeld een winkelcentrum).

 

 

Lees ook:VVD en D66 willen wekelijks koopzondag
Lees ook:Voorlopig geen extra koopzondagen in Stadshart
Lees ook:ChristenUnie: koopzondag juridisch niet legitiem
Lees ook:D66: gemeente moet burgers betrekken bij bezuinigingen
Lees ook:Stichting tgegen koopzondagen boekt succes in Tilburg

7 reacties op “D66: snel koopzondagen dankzij nieuwe wetgeving

  1. gerben

    Koopszondag.

      /   Beantwoorden  / 
    1. klaartje

      Deze opmerking slaat op haar religie. Nou om daar geintjes over te maken, is erg goedkoop. Maar het is ook een belasting voor de kleine ondernemer, die onnodig op kosten wordt gejaagd. Zoals je ziet is D66 voor de grote retailzaken en gunt zij in de praktijk de kleine middenstander niets.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Johan Bos

        Ach de PvdA heeft, anders dan de SP, natuurlijk weinig met kleine ondernemers. Het is geen ondernemerspartij, maar vooral een club van uit de collectieve ruif etende ambtenaren en daaraan verwante bobo’s. Misschien is de SP, met een maostisch verleden dat ook wel, maar daar schijnt toch het begrip vor de middenstander te zijn doorgebroken. Kun je bij de PvdA lang op wachten. Trouwens bij VVD en D66 blijkbaar ook. Die lopen aan de leiband van het grootwinkelbedrijf. Dat 54 procent van de bevolking in Laren VVD stemt, maakt duidelijk dat liberaal in de praktijk kapitaal behelst.

          /   Beantwoorden  / 
        1. klaartje

          Misschien kan onze Joep van Erp ervoor zorgen dat kleine ondernemers wat betreft vergunningen wat sneller en eenvoudiger bij de gemeente worden geholpen, maar dat vereist ook kennis van zaken wat betreft zijn kant en dan vrees ik het ergste. Begrip zal hij heus wel hebben, maar daar schieten we helaas weinig mee op.

            /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    De boodschappen zijn weer binnen: leuk de nieuwe groenteboer op de Amsterdamseweg, bij AH statiegeld deze keer in de Kika bus gestopt,
    nog een boek gekocht bij de boekhandel op de Rembrandtweg en ook een paar schoenen op dezelfde weg bij de schoenhandel waar ik 30 jaren op liep. Morgenochtend naar de Handwegkerk (Thomas komt langs) en daarna
    koopszondag (agenda 20013 halen). Als het weer het toelaat daarna even naar Zorgvliet.

      /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    2013 (sorry voor de eerder tikfout)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Frank Bikker

    Goed van GL dat ze voor hebben gestemd. Kunnen de omwonenden alle dagen van de week genieten van stinkende uitlaatgassende auto’s. Past echt in hun filosofie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.