CDA: hoe compenseert gemeente chronisch zieken?

 

Martijn Lustenhouwer

Martijn Lustenhouwer

Nu de regering stopt met allerlei inkomensregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten en daar € 1,5 miljard mee denkt te bezuinigen, wil het CDA wel eens weten hoe dat in Amstelveen gaat uitpakken. Martijn Lustenhouwer van die fractie heeft er schriftelijke vragen over aan B&W gesteld. Het Rijk stopt onder meer met de compensatie eigen risico (CER) en tegemoetkomingen op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). “De inkomensgevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten kunnen fors zijn”, zegt Lustenhouwer. Hij voegt er aan toe dat die de kosten van medicijnen en behandelingen doorgaans moeilijk kunnen beïnvloeden en vaak forse arbeidsbeperkingen hebben. Om de bezuiniging enigszins te compenseren, geeft het Rijk € 483 miljoen uit aan een fiscale regeling voor ondersteuning en stelt het € 268 miljoen beschikbaar voor een gemeentelijke ‘maatwerkvoorziening’. Dat geldt wordt via het zogenoemde Gemeentefonds uitgekeerd. In dat fonds komt ook 80 miljoen voor armoedebestrijding.

Het CDA vraagt B&W of die al weten hoeveel Amstelveen dit jaar uit het
Gemeentefonds ontvangt voor de maatwerkvoorziening chronisch zieken en gehandicapten en hoeveel voor de intensivering van het armoedebeleid. En als het college dat nog niet weet, of het dan maar een schatting wil maken. Ook vraagt het CDA hoeveel mensen in de gemeente nu tegemoetkomingen krijgen op basis van de Wtcg of de CER. Als het college dat niet weet, moet het de doelgroep in beeld brengen in overleg met het Centraal Administratie Kantoor (CAK), vindt Lustenhouwer, die ook vraagt of B&W wel voldoende informatie hebben om duidelijk te krijgen wat de verschillende inkomensniveaus van deze inwoners zijn.
Andere vraag: Gaat het College het Amstelveense deel van de 268 miljoen gebruiken voor de bestaande doelgroepen van het minimabeleid of overweegt het ook groepen met een inkomen boven de 110% van het wettelijk minimumloon te compenseren? Als dat zo is wil Lustenhouwer wel graag weten welke inkomensgrenzen daarbij dan worden gehanteerd. En ook hoe B&W denken om te gaan met middeninkomens, wat de kosten als gevolg van een chronische handicap of ziekte betreft.

Lustenhouwer vraagt het college verder of het meent voldoende middelen te krijgen om de Amstelveense chronisch zieken te compenseren en als dat niet zo is, wat dat dan voor die mensen betekent.

Daarnaast vraagt hij hoeveel Amstelveners gebruik maken van de bijzondere bijstand en hoeveel extra geld er per persoon uit die 80 miljoen kan komen. “Is het College bereid deze gelden in te zetten voor de compensatie van chronisch zieken en gehandicapten”, vraagt Lustenhouwer. En als dat niet gebeurt wil hij wel graag weten waar het geld dan naar toe gaat. Ook hoe de chronisch zieken en gehandicapten actief worden geïnformeerd over de gemeentelijke tegemoetkoming die zij als compensatie voor het schrappen van landelijke regelingen kunnen ontvangen. “Op grond van de huidige WMO mag de gemeente geen voorziening weigeren op basis van het feit dat het inkomen van de aanvrager dermate is, dat hij deze zelf kan betalen”, voegt hij er aan toe. “Toch halen steeds meer gemeenten het nieuws omdat zij dat wel doen.” Dan wordt bijvoorbeeld tegen iemand gezegd dat hij een traplift zelf maar moet betalen. Een uitgave die hij vervolgens niet fiscaal kan aftrekken, omdat het eigenlijk een WMO-voorziening is.Weigert ook Amstelveen wel eens zulke voorzieningen te betalen, vraagt Lustenhouwer. En of B&W dat dan maar willen veranderen duidelijk is dat de meerkosten niet langer fiscaal gecompenseerd kunnen worden.

 

Lees ook:CU wil lokale compensatieregeling chronisch zieken
Lees ook:Duizenden AV-ers dupe van zorg naar gemeente
Lees ook:ChristenUnie komt op voor chronisch zieken
Lees ook:Gemeente vraagt honderden kopieën van oudere minima
Lees ook:PvdA: gemeente moet kostenstijging minima compenseren

4 reacties op “CDA: hoe compenseert gemeente chronisch zieken?

  1. de theedrinker

    Is wel flinke taal voor iemand van het CDA. Maar wat vindt het CDA eigenlijk zelf over al die maatregelen en hoe vindt zij dat deze gelden verdeeld moeten worden. Trouwens is men niet veel te laat met het stellen van deze vragen of moet het zoals D66 wil besteed worden aan planten in het stadshart? Waar liggen de prioriteiten bij het CDA?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Martijn Lustenhouwer

      Het CDA vindt die maatregelen veel te ver gaan. Mona Keijzer heeft zich daar in de Tweede Kamer ook fel tegen verzet (zie ook http://www.cda.nl). Helaas gaan de plannen toch door. Nu is het zaak er op gemeentelijk niveau voor te zorgen dat het geld dat nog wel beschikbaar is daar terecht komt waar het het meest nodig is. Daarbij willen wij ook aandacht voor chronisch zieken en gehandicapten met een inkomen net boven bijstandsniveau. Dit geld moet dus zeker niet naar planten in het Stadshart. Te laat zijn we niet. Afgelopen woensdag werden de maatregelen nog in de Tweede Kamer behandeld.

        /   Beantwoorden  / 
      1. de theedrinker

        Ik dank u voor uw antwoord en het doet mij vreugd uw standpunt te horen. Wordt het nu dan niet tijd dat het CDA in alle gemeenten dezelfde soort vragen gaat stellen, zodat er steeds meer draagkracht wordt geformeerd om dit soort standpunten landelijk te gaan uitdragen en dat het steeds minder als politieke wisselkaart gebruikt kan worden in Den Haag.

          /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Zorgbank i.o

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.