Ongelovigen moegn aan de slag in nieuwe Westwijkkerk

Ewoud Holsappel

Ewoud Holsappel

Ook ongelovigen mogen aan de slag in de ‘Kerk voor Westwijk’, een project van de al bestaande Stadshartkerk, een initiatief van de vrijgemaakt Gereformeerde Kerk. Sinds september is ‘kerkplanter’ Ewoud Holsappel, bezig in Westwijk. Tot vorig jaar kwam daat de charismatische gemeente ‘De Wijngaerdt’ samen in Westend, maar nu is er geen enkele kerkelijke activitteot in de wijk, constateert Holsappel. “De Heere Jezus zocht de ander op en had de maatschappij lief. Vanuit die houding willen wij te werk gaan in Amstelveen,” vertelde hij aan het Christelijk Informatie Platvorm (CIP).Hij zegt een missionaire christelijke gemeenschap te willen vormen om buitenkerkelijken in aanraking te brengen met Christus. Iedereen mag wat hem betreft participeren in de taken binnen die gemeenschap, wat mijlen ver weg ligt van waar de vrijgemaakte kerk – die zich zo ongeveer de enige ware kerk waande – ooit voor stond. In de zestiger jaren kwam het in Amstelveen tot een rumoerige splitsing, waaruit de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de De Ruyschlaan voortkwam, die daar ook het gebouw (Immanuëlkerk) behield.

Die scherpslijperij lijkt verleden tijd. De vrijgemaakt gereformeerde kerk wil nu overal in Amstelveen waar een christelijk geluid afwezig lijkt geloofsgemeenschappen stichten. En bij de vorming daarvan wil zij gelovigen en ongelovigen betrekken. Zo krijgt iemand de optimale mogelijkheid Jezus te leren kennen, staat er in het projectplan. Overigens vallen leidinggevende taken niet onder wat ongelovigen mogen doen. “De leiding moet de kern van het Evangelie onderstrepen. Daarnaast mag iedereen participeren in kringen en diaconaat. Waarom niet? Dat kan heel praktisch gemaakt worden. Je kunt dan denken aan boodschappen doen en stoelen klaarzetten, of andere taken,” meldt Holsappel.
De Stadskerk verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat toetreders gemiddeld twee tot vijf jaar nodig hebben om toe te groeien naar volwaardig lidmaatschap van een christelijke gemeente. Holsappel: ‘Wij kiezen er daarom voor mensen eerst volledig te accepteren binnen de gemeenschap. Iemand krijgt zo de optimale mogelijkheid te gaan geloven. Vervolgens is daar alle ruimte om te komen tot levensheiliging. Daarbij durven de geestelijke leiders van de gemeenschap te vertrouwen op het werk dat de Heilige Geest in staat is te doen in ieder individu.”

Volgens Ewoud Holsappel is het niet verkeerd als christelijke gemeenschap open te staan voor invloeden van buitenaf, al moet naar zijn mening naast het toelaten van nieuwe mensen de afhankelijkheid van God centraal staan. Maar buitenstaanders kunnen nieuwe ideeën inbrengen waar een gemeente baat bij heeft, vindt hij. “Het gaat om een evenwicht tussen voortborduren op structuren en vernieuwing.” Hij maakte dat eerder mee in Wageningen. “Daar zag ik van dichtbij hoe een nieuwe gemeente zorgt voor aantrekkingskracht. Op mijn  eerste kringavond was iemand nieuwsgierig naar Jezus en gedurende het seizoen gaf hij zichzelf aan Hem over.”
 
Het lijkt er volgens hem op dat maar weinig mensen in Westwijk God kennen. “In samenwerking met andere kerken zullen we allerlei activiteiten opzetten.” Hij denkt daarbij aan een project van Athletes in Action, de sporttak van de op evangelisatie gerichte organisatie Agapè, en aan een kring waar ontmoetingen met elkaar en de Bijbel plaats vinden. Holsappel: “Wij als kerken zullen de eerste stap moeten zetten richting de samenleving. Andersom, wachten tot mensen naar je kerk komen, werkt niet.”

Lees ook:‘Aan Tafel’”: cursus over christelijk geloof
Lees ook:Plannen voor kerkgemeenschap in Westwijk
Lees ook:Gebedsweek alleen evangelisch en gereformeerd
Lees ook:Alphacursus over christelijk geloof bstart 24 september
Lees ook:Fotopuzzeltocht in Westwijk

Eén reactie op “Ongelovigen moegn aan de slag in nieuwe Westwijkkerk

  1. Frank Bikker

    Nu weet ik zeker dat ik niet tot zo’n club wil behoren. Ik dacht altijd dat christenen deemoedig, nederig en ten dienste van de medemens moesten staan, ongeacht religie, afkomst etc.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.