Oud-raadsleden: WNL barst in burgemeestersbeeld

 

Burgemeester Mirjam van 't Veld

Burgemeester Mirjam van ‘t Veld

Een groep voormalige gemeenteraadsleden vindt dat de nieuwe burgemeester Mirjam van ’t Veld geen nevenfunctie bij omroep WNL had moeten aannemen. Volgens hen waren de adviezen van de fractievoorzitters en het college van B&W, waaraan zij haar keuze had voorgelegd, ook niet unaniem. Naar buiten werd alleen bekend dat de SP zich in het zogenoemde presidium (fractievoorzitters) tegen haar lidmaatschap van de Raad van Toezicht van RTL keerde.

Opvallend is dat de oud-raadsleden, behalve tot GroenLinks en het CDA, ook tot de partijen D66 en PvdA van de huidige coalitie behoorden. Onder anderen sloot voormalig PvdA-wethouder Yeter Tan zich er bij aan. Van het CDA staat oud fractievoorzitter en langdurig raadslid Ton Johannisse op de lijst. Hij waarschuwde overigens destijds als enige raadslid dat KPMG helemaal niet wilde uitbreiden en daarvoor een nieuw gebouw nodig had, zoals het bedrijf zei, maar gewoon ging verhuizen. Hij kreeg gelijk, zodat Amstelveen al vele jaren met de leegstand van een destijds nog vrij nieuw immens gebouw zit.

De groep raadsleden schrijft: ‘Het besluit van de burgemeester om zitting te nemen in de Raad van Toezicht van de omroep WNL (Wakker Nederland) heeft een discussie veroorzaakt waarbij naar onze mening de werkelijke hoofdzaak niet wordt genoemd. De teneur van de meeste commentaren is het jaren tachtig credo “dat moet kunnen”. Een credo waarbij verder nadenken niet wordt gevraagd; je doet maar wat, alles is goed’.

‘Gelijk’ doet er niet toe

‘Maar de zaak ligt anders. WNL is op initiatief van Telegraafhoofdredacteur Sjuul Paradijs tot stand gekomen. WNL zet zich op de eigen website neer als rechtse journalistiek met een goed humeur voor hard werkend Nederland. WNL is vooral aan de linkerzijde van het politieke spectrum omstreden. Ter rechterzijde wordt meer sympathie voor WNL gevoeld. Maar in deze zaak doet het er helemaal niet toe wie het gelijk aan zijn zijde heeft’.

‘Het gaat hier over het beeld dat de burgemeester van zichzelf wil neerzetten en dat gebruikelijk is voor een burgemeester. Zowel in de politiek als bij de inwoners van een gemeente leeft het beeld van een burgemeester die zich niet politiek profileert, de persoon met wie alle partijen kunnen praten en waar alle politieke partijen mee kunnen samenwerken’.

Op scherp gezet

‘En nu gaat de Amstelveense burgemeester zitting nemen in een politiek gekleurde organisatie. Zij heeft,  zoals gebruikelijk, deze stap voorgelegd aan het College maar bovendien ook de fractievoorzitters om advies gevraagd.  De adviezen waren niet unaniem. In zo’n geval, als de belangen van de gemeente zelf niet om een besluit vragen, is het verstandig dan niets te doen. Maar de burgemeester vindt dat ze wel een keuze kan maken. En daarmee wordt de zaak op scherp gezet’.

‘Ook burgemeester Van Zanen had een extra functie, namelijk voorzitter van de VVD. Maar dat was hij al voordat hij burgemeester werd en bovendien is de VVD als organisatie volstrekt acceptabel voor het totale politieke bestel. De collectieve ervaring van de ondertekenaars van deze brief met burgemeesters en gemeenteraden van Amstelveen, gaat tot veertig jaar terug. Geen van de voorgaande burgemeesters zou,  als burgemeester in functie zijnde, een dergelijke stap hebben genomen. Maar natuurlijk zijn de tijden veranderd, zal door een aantal mensen gezegd worden, die menen dat dit ouderwetse gedoe overboord kan gegooid. Dat is niet helemaal waar: een burgemeester is een vertrouwenspersoon, mede gebaseerd op de samenbindende opdracht van deze functie. De burgemeester dient zich neutraal op te stellen en voor alle inwoners van Amstelveen er te zijn. Er is een barst in het burgemeestersbeeld gekomen. Burgemeester denk nog eens na. En dat geldt ook voor de fractievoorzitters’.

Het stuk is ondertekend door de oud raadsleden: Fons Baggelaar, Hans Dorreboom, Gerben Drost, Nel Dennenbroek, Wijnand Stoeckart, Yeter Tan (allen PvdA), Ton Johannisse (CDA), Tonny van Meeteren, Janet Parlevliet, Anke Smit (allen D66) en  Co de Smalen (GroenLinks).

 

Lees ook:Oud-raadslid: fractievoorzitters slaan plank mis
Lees ook:Politieke avond met alle partijen in raadhuis
Lees ook:Fractieleiders gispen oud-collega’s: WNL kán
Lees ook:SP is enige tegen WNL-functie burgemeester
Lees ook:Burgemeester wil in Raad van Toezicht WNL

10 reacties op “Oud-raadsleden: WNL barst in burgemeestersbeeld

  1. Robert van Waning

    Democratisch besef en moraal bestaan kennelijk alleen nog in de dode takken van de Amstelveense politiek.

    De actuele politiek en journalistiek (behalve soms Johan Bos) laten zich inpakken door een college van handige regelaars die het algemeen belang gelijk stellen aan dat van henzelf.

    Een bestuurder die gaat toezien op een politiek activistisch medium, geeft daarmee te kennen maling te hebben aan het principe (en het daarop gebaseerde stelsel) van ‘checks and balances’ dat een democratie evenwichtig, transparant, eerlijk en rechtvaardig moet houden.

    De nieuwe burgemeester heeft haar masker van prinses glimlach afgeworpen en is in korte tijd vervallen van succesnummer tot aangeschoten wild. She will have to clean up her act.

    Ik ben benieuwd naar de reactie van Frits Barend, onze lokale deskundige op het gebied van democratische regels en fatsoen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paul de Winter

      Dan ben jij ook een dooie tak ! whoehahahahahaha

        /   Beantwoorden  / 
      1. Robert van Waning

        Als mens noch burger ben ik dood. Ik ben geen politicus en ook nooit geweest.

        @De Winter, heb je niets te melden wat hout snijdt?

          /   Beantwoorden  / 
  2. tante Bep

    Heeft er iemand een heeeel zacht, maar zeer vies windje op sloffen gelaten?????

      /   Beantwoorden  / 
  3. Paul de Winter

    Kom je ook wel eens buiten je reaguurkelder Robert?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Weer zo’n vervelende persoonsgerichte aanval. Dit keer van Paul de Winter, maar geheel passend in de traditie van Van Faassen (peterpc), La Chouffe e.a.

      Als julie graag willen dat ik mij terugtrek uit het publieke debat in Amstelveen over zaken die ons allemaal aangaan, dan moet ik jullie teleurstellen. Ik schrijf en discussieer nu eenmaal graag, net als jij en alle anderen op dit forum.

        /   Beantwoorden  / 
      1. PG van Faassen

        Waarom nu weer mij er bij halen, rvw?

        Misschien laat je mij eens met rust, stalker.

          /   Beantwoorden  / 
          1. PG van Faassen

            Ik haal rvw er nooit bij als ik iets te melden heb.

            En als ik dat al doe is het satire, omdat rvw een makkelijk slachtoffer is. Veel gepest op school, waarschijnlijk.

            So leave me alone, is dat misschien omdat ik Herbert Raat hoger acht dan jou. (u kan ik niet meer zeggen)

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.