Van Zanen:’Utrecht stad van mijn dromen’

Jan van Zanen

Jan van Zanen

“De stad van mijn dromen”, noemde Jan van Zanen donderdag Utrecht, bij zijn installatie als burgemeester van die gemeente. Hij wil er doordringen in de haarvaten van de bevolking, liet hij weten. Zoals hij trouwens ook als burgemeester van Amstelveen heeft gedaan. Hij mag hier dan tot ereburger zijn verheven om zijn weergaloze populariteit en bij zijn afscheid de inwoners hebben opgeroepen een beetje ‘van elkaar en van Amstelveen’ te blijven houden, Utrecht is kennelijk toch voor hem de ultieme uitdaging.

Hij bracht er met zijn gezin een fors deel van zijn leven door en was er onder meer wethouder en raadslid. Er liggen veel uitdagingen te wachten op hem, in de sinds zijn vertrek met 50 duizend inwoners gegroeide stad. Er wonen er nu 328 duizend. Voor het eerst sinds vijftien jaar heeft de stad weer een burgemeester die niet tot de PvdA behoort. Het college bestaat op dit moment uit GroenLinks, PvdA en D66. De VVD, partij van Jan van Zanen en in Amstelveen de grootste, maakt er geen deel van uit. Hij zei het als een grote eer te beschouwen uit een aantal kandidaten door de gemeenteraad te zijn gekozen als opvolger van Aleid Wolfsen. “Ik ben trots op het in mij gestelde vertrouwen”, zei hij.

Van Zanen somde talloze problemen en uitdagingen op in de volgens hem snelst groeiende stad van Nederland, waarvan de regio rond het station al jarenlang goeddeels uit bouwputten bestaat, een situatie die ook nog voorlopig zal voortduren.

In de stad met een universiteit, jaarbeurs, twee hogescholen, muziektempel en veel andere culturele trekkers, maar ook met problemen als de nu gesloten prostitutieboten, wil Van Zanen zich evenals in Amstelveen een burgervader tonen, liet hij weten. “Ik wil niets liever dan de verhalen horen van de mensen. Want die verhalen blijven toch de ziel van de stad.”

Tot zijn vreugde is de criminaliteit er gedaald. Met alle bij de prostitutie betrokken partijen wil hij zo snel mogelijk gaan praten. Intussen hoopt hij alles wat naar mensenhandel riekt fors aan te pakken, maar tegelijk de dames die er zelf voor kiezen in de prostitutie werkzaam te zijn terzijde te staan bij het zoeken naar een veilige werkomgeving.

Geen toevenaar

“Ik matig mij niet aan voor elk vraagstuk een oplossing te hebben”, zei hij. “Ik ben geen tovenaar en niet zonder fouten.” Maar hij wenst wel op te komen voor de zwakken in de samenleving, noemde zich een liberaal in hart en ziel en citeerde zijn VVD-voorganger Vonhof door te constateren dat democratie meer is dan een staatkundig stelsel, namelijk een levenshouding.

Vreemdelingen zonder verblijfsvergunning behoren in zijn visie tot de zwakken die geholpen moeten worden. Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht Van Beek had Van Zanen ‘een verbinder’ genoemd, verwees naar het feit dat Amstelveners hem in het hart hebben gesloten en zei dat het ambt hem eigenlijk op het lijf is geschreven. Ook constateerde hij dat Van Zanen soms ongeduldig kan zijn. Volgens Van Beek kunnen de commissaris van de koning en de burgemeester van de hoofdstad van de provincie het best samen optrekken. “Als wij samen aan één einde van het touw trekken, levert dat een enorme kracht op.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Ministerraad achter Van Zanen als burgemeester Utrecht
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:21 sollicitanten voor burgemeesterschap Amstelveen
Lees ook:Van Zanen zou burgemeester van Utrecht willen worden
Lees ook:Van Zanen herbenoemd als burgemeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.