Burgemeester: ‘Kiezen’ thema voor 2010

Burgemeester Jan van Zanen
Burgemeester Jan van Zanen

‘Kiezen’ is het thema van de gemeente voor het komende jaar. Dat zei burgemeester Jan van Zanen zaterdag (2 januari) in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij doelde daarmee niet alleen op de raadsverkiezingen in maart, maar ook op keuzes die moeten worden gemaakt in verband met de economische crisis. De nieuwe gemeenteraad staat voor harde, moeilijke keuzes, voorspeldde de burgemeester. In 2009 moest volgens hem fair en redelijk worden omgegaan met de klappen die vielen. En in zekere zin biedt het nieuwe haar volgens hem meer van hetzelfde op dat punt. ‘Kiezen’ is, zei hij “het meest uidagende van de thema’s die tot nu toe aan jaren werden verbonden.” Van Zanen: “Niet bij de pakken neer gaan zitten nu het economisch slechter gaat, met omvangrijke rijksbezuinigingen in aantocht en een terugtredende markt,  maar er gezamenlijk voor gaan.  Met elkaar èn met de regio, provincie en het rijk.”
Kiezen kan overigens naar zijn mening voor sommigen leiden tot keuzestress. “Toch moet het. Durven te kiezen. Eigenlijk in een soort van vooruitkijkspiegel is het de weergave van de periode waarin we ons bevinden. Een periode die ons dwingt heldere, soms harde maar onvermijdelijke keuzes te maken.”

Dat zal wel wennen worden, verwacht hij. “Na alle jaren polderen, lijkt het erop dat het sparen van zowel de kool als de geit niet leidt tot duurzame oplossingen en antwoorden die houdbaar zijn op de langere termijn. Dat is de komende vier jaar een thema voor onze nieuwe gemeenteraad. Een leidraad vervolgens voor de vrouwen en mannen die het nieuwe college vormen.”
Wat de veiligheid betreft, zei Van Zanen het standpunt van zijn Amsterdamse ambtgenoot Cohen te onderschrijven: de veiligheid van de regio komt onder druk te staan als de sterkte van de personeelsbezetting van de politie daalt. “Dat gebeuirt wat ons betreft dus niet,” aldus Van Zanen.

Intussen blijft Amstelveen volgens hem een zelfredzame lokale gemeenschap ‘om voor te gaan’ en die ook in de moeilijkste tijden de rug recht houdt. De per 1 januari benoemde Stadsdichter Koos Hagen las na de toespraak het zingen van een aangepast ‘Amstelveenlied’  zij  eerste officiële gedicht.

Lees ook:Burgemeester Van Zanen geïnstalleerd
Lees ook:Van Zanen: “Wij maken er een prima jaar van”
Lees ook:Ministerraad achter Van Zanen als burgemeester Utrecht
Lees ook:Jan van Zanen heeft prostaatkanker
Lees ook:Burgemeester: ‘Ga vooral stemmen!’

Eén reactie op “Burgemeester: ‘Kiezen’ thema voor 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.