Cobraprijs naar Christian Friedrich

The Origin of Man, video still Courtesy of the artist and Wilfried Lentz Rotterdam

The Origin of Man, video still Courtesy of the artist and Wilfried Lentz Rotterdam

Kunstenaar Christian Friedrich (1977, Duitsland) is de winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen 2017. Onderdeel daarvan is een expositie. Die prijs is bedoeld om hedendaagse kunstpraktijk te stimuleren van een kunstenaar die het gedachtengoed van Cobra vertaalt naar het nu. Experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit staan daarbij volgens het Cobra Museum centraal.

Met Christian Friedrich honoreert de jury naar haar zeggen een kunstenaar die opereert dicht op de pure underground. ‘Die bescheiden zichtbaarheid geeft Friedrich de vrijheid om een volstrekt eigenzinnige koers te varen die ook in thematiek raakt aan het verborgene, het ongemakkelijke en schaamtevolle.’

Juryvoorzitter Domeniek Ruyters zegt over de toekenning: “Met Friedrich honoreert de jury een kunstenaar die heeft aangetoond een zeer experimentele geest te hebben, die niet bereid is tot een compromis. Elke stap die hij als kunstenaar zet houdt een grote verrassing in en het risico van een mislukking. Niet veel kunstenaars met zijn staat van dienst zijn daartoe bereid.”

Spectres of Want

De Cobra Kunstprijs Amstelveen bestaat onder meer uit een tentoonstelling in het Cobra Museum. Voor de tentoonstelling Spectres of Want heeft Friedrich een groep nieuwe werken ontwikkeld waarin hij zijn obsessie met het menselijk lichaam als site voor conflict en extase de vrije teugel laat. Zintuiglijkheid is daarbij erg belangrijk: één van de sculpturen is bijvoorbeeld gebaseerd op geur. Friedrich: ‘ Of we een geur percipiëren als verleidelijk, prettig, draaglijk of juist afstotend is geheel afhankelijk hoe we de geur tot ons krijgen en hoe iemand die context associeert’. Het doel is om ‘geur’ te onderzoeken als een informatieverstrekker die rechtstreeks verbonden is met ons brein’.

Voor dit experiment heeft Friedrich een van de meest afstotende geuren, die van zweetvoeten, chemisch gereproduceerd en onderdeel gemaakt van een serie beelden.

De Cobra Kunstprijs Amstelveen wordt dit jaar voor de 7de keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren ondermeer Jennifer Tee, Nathaniel Mellors en Gijs Frieling. De tentoonstelling gaat open op 28 oktober en te zien tot 28 januari 2018.

 

Lees ook:Expositie Cobra prijswinnaar start 28 oktober
Lees ook:Vierde dimensie en meer in Cobra
Lees ook:Jennifer Tee wint Cobra Kunstprijs AV
Lees ook:Cobra Kunstprijs 2011 naar Nathaniel Mellors
Lees ook:Winnaar Cobra kunstprijs Metahaven exposeert nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.