Expositie Cobra prijswinnaar start 28 oktober

Christian Friedrich, Spectres of Want 2017

Omdat Christian Friedrich de Cobra Kunstprijs Amstelveen heeft gewonnen, wordt van hem de expositie ‘Spectres of Want’ gehouden in het Cobra Museum. Die vindt plaats van 28 oktober tot en met 28 januari. De opening is zaterdag 28 oktober om 17:00 uur. De prijs werd voor de zevende keer uitgereikt door de gelijknamige stichting, met financiële hulp van de gemeente.

Die trekt er € 15.000 voor uit. De prijs zelf bestaat uit een bedrag van € 10.000, een expositie en een publicatie. De Cobra Kunstprijs stimuleert de hedendaagse kunstpraktijk van een kunstenaar die het gedachtengoed van Cobra vertaalt naar het nu, zegt juryvoorzitter Domeniek Ruyters. Het gaat om een ‘zeer experimentele geest, die niet bereid is tot een compromis’ voegt die er aan toe.

In de tentoonstelling Spectres of Want heeft Friedrich een groep nieuwe werken ontwikkeld waarin hij zijn obsessie met het menselijk lichaam de vrije teugel laat.

Met Christian Friedrich (1977, Duitsland) honoreert de jury volgens Ruyters, “een kunstenaar die heeft aangetoond een zeer experimentele geest te hebben, die niet bereid is tot een compromis.”. De jury vindt Friedrich ook “Een kunstenaar die dicht op de pure underground opereert. Die bescheiden zichtbaarheid geeft Friedrich de vrijheid om een volstrekt eigenzinnige koers te varen die ook in thematiek raakt aan het verborgene, het ongemakkelijke en schaamtevolle. Elke stap die hij als kunstenaar zet houdt een grote verrassing in en het risico van een mislukking. Niet veel kunstenaars met zijn staat van dienst zijn daartoe bereid.”

 Vorige winnaars

Eerdere winnaars waren onder anderen Jennifer Tee, Nathaniel Mellors en Gijs Frieling. Voor de tentoonstelling Spectres of Want heeft Friedrich een groep nieuwe werken ontwikkeld waarin hij zijn interesse in het menselijk lichaam als plek voor conflict en extase de vrije teugel laat. Moraal is altijd een belangrijk onderwerp bij Friedrich. Hij stelde zich daarbij vragen als: Waar ligt de grens van het toelaatbare bij sociale en seksuele interactie? Wanneer wordt communicatie en fysieke interactie tussen mensen grensoverschrijdend? Waar ligt de grens tussen fascinatie en obsessie? Tussen voorkeur en fetisj? En hoe kunnen dit soort morele thema’s in een kunstwerk artistiek worden ingezet?

 Zintuiglijk

Zintuiglijke ervaring is in deze tentoonstelling belangrijk. Zo draait het video- en geluidswerk Are You Warm? Did You Have Trouble Getting Here? Have They Treated You Well? om het repeterende (en irritante) geluid van een vallende druppel. In een ander werk, een serie sculpturen waarin Friedrichs fascinatie met voeten tevoorschijn komt, is juist geur belangrijk: de kunstenaar produceerde een serie realistische glazen voeten, die als container fungeren voor een parfum dat naar zweetvoeten ruikt. Een door Friedrich zelf ontwikkelde chemische melange. In lijn met zijn eerdere werk, waarin regelmatig expliciete verwijzingen naar ‘afwijkende’ seksuele voorkeuren en fetisjen voorkwamen, tracht Friedrich ook hier iets prikkelends en spannends – of misschien zelfs schoonheid – te vinden in iets wat door velen vooral als afstotend zal worden ervaren. Met dit soort provocatieve gestes zet hij de kijkervaring op scherp, en wordt het publiek uitgedaagd om uit zijn comfort zone te komen.

Amsterdam Art Weekend

In het kader van de Cobra Kunstprijs Amstelveen en de tentoonstelling van Friedrich in het Cobra Museum is er een extra presentatie van Friedrich te zien tijdens het Amsterdam Art Weekend. In het Goethe Institut toont Friedrich het werk Skins en vindt op 26 november (14.00 uur) de boekpresentatie plaats van de publicatie Spectres of Want met een essay van Martin Herbert en vormgegeven door Studio Felix Salut. Het Amsterdam Art Weekend wordt van 23-26 november gehouden pp diverse locaties in Amsterdam, waaronder het Goethe Institut, Herengracht 470.

 Jury

De jury voor de Cobra Kunstprijs 2017 bestond uit Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M, voorzitter), Roos Gortzak (directeur de Vleeshal, Middelburg) en Bart van der Heide (Hoofd Tentoonstellingen Stedelijk Museum Amsterdam). Het bestuur van de Stichting Cobra Kunstprijs bestaat uit Marieke Sanders, Mels Crouwel, Eelco Dijk en Els Ottenhof.

 

Lees ook:Cobraprijs naar Christian Friedrich
Lees ook:Vierde dimensie en meer in Cobra
Lees ook:Jennifer Tee wint Cobra Kunstprijs AV
Lees ook:Winnaar Cobra kunstprijs Metahaven exposeert nu
Lees ook:Cobra Kunstprijs 2011 naar Nathaniel Mellors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.