Expositie Anton Heyboer bij Vd Togt

Anton Heyboer

Anton Heyboer

Met een tentoonstelling van werken van hem brengt museum Jan van der Togt (Dorpsstraat 50) een orde aan het kunstenaarsschap van Anton Heyboer. De expositie wordt tot en met 1 februari gehouden. Er zijn schilderijen en grafische werken van hem te zien. Allemaal werken die hij tussen het midden van de jaren zeventig en het begin van de negentiger jaren maakte. Ook zijn er een aantal klei-objecten te zien die Heyboer in 2004 aan het museum schonk.

Anton Heyboer (1924 – 2005) is bij het grote publiek vooral bekend wegens zijn excentrieke levensstijl. Maar juist door die levensstijl bleef volgens de directie van het museum Heyboers kunstenaarsschap vaak onderbelicht. Hij werd tijdens zijn leven letterlijk gek verklaard, levend als zonderling zonder contact met de wereld om zich heen, in een eigen kosmos, voorzien van niet meer dan de elementaire levensbehoeften voor hem en zijn gezin. Hij dreef de spot met het elitaire kunstcircuit, maar staat desalniettemin hoog aangeschreven bij toonaangevende musea over de gehele wereld.

Heyboer was constant op zoek naar een uitdaging in zijn werk. Zijn schilderijen zijn beeltenissen van wulpse vrouwen met overdreven rondingen, zijn boot waar hij in 1951 enige tijd op woonde, zijn leven op zijn boerderij en figuren uit de Bijbel vermengd met beeltenissen die doen denken aan prehistorische grottekeningen.

In het Amsterdamse Theater Bellevue speelt nog tot en met 24 december de voorstelling ‘Anton Heyboer, Groeten uit Den Ilp’. Het theaterstuk belicht vooral Heyboers bizarre levenshouding. De rol van Heyboer wordt vertolkt door Dick van den Toorn. Hij wordt terzijde gestaan door de jonge getalenteerde actrice Anneke Sluiters. Jet museum is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

 

 

Lees ook:Taxatie werken Anton Heyboer in Jan van der Togt Museum
Lees ook:Tulp naar Anton Heyboer gedoopt bij Jan Van der Togt
Lees ook:Taxatiedag werken Heyboer gaat niet door
Lees ook:Signeersessie dames Anton Heyboer
Lees ook:Expositie ouder werk Heyboer in Museum Jan van der Togt

4 reacties op “Expositie Anton Heyboer bij Vd Togt

  1. gerben

    Museum in winterslaap.

      /   Beantwoorden  / 
    1. C.Simon

      Het is te hopen dat het echte werken van Anton Heijboer zijn die het museum laat zien en te koop aanbiedt en geen werken die door de firma Malomajo ( de dames uit Den Ilp ) zijn gemaakt

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        En wat dan nog? Zolang er nog pisbakken en dichtgesoldeerde conservenblikken vol met de stront van een kunstenaar aan onze kunstminnaars worden verkocht? Trouwens vrouwen van kunstenaars werkten ook vaak mee!(Dali)
        Het mooite van Heyboer heb ik altijd gevonden dat ie aan huis verkocht daarmee de officiele kunsthandel omzeilend die minstens 50% commissie vroeg en expres zeer weinig Heyboers op de markt bracht om de prijs maar hoog te houden. Hij wilde juist dat iedere liefhebber zijn werk kon kopen.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.