Sloop en nieuwbouw blijft mogelijk aan Amsteldijk

 

John Levie

John Levie

 

Ben Jonker

Ben Jonker

B&W gaan niet onderzoeken of in afwachting van herziening van het bestemmings- plan, wat in 2017 wordt verwacht (na een lange procedure), op grond van wetgeving maatregelen zijn te nemen om aantasting van de architectonische en landschappelijke waarde van de Amsteldijk te voorkomen. Een door het CDA, met steun van de ChristenUnie, ingediende motie daartoe werd woensdagavond alleen gesteund door SP en Ouderencombinatie (OCA).

De raad ging vervolgens akkoord met het zogenoemde ‘beeldkwaliteitsplan’ van B&W voor het gebied. Ook dat is gericht op het behouden van het karakter, maar kan sloop van bestaande huizen en detonerende (vaal grotere) nieuwbouw niet verbieden, constateerde het CDA. Zodat alsnog het beeld naar de knoppen gaat, voordat er een herzien bestemmingsplan ligt. Het CDA had blijkbaar de tegenstand van de meerderheid niet verwacht, maar was ook gehandicapt door de afwezigheid (door ziekte) van fractiespecialist Geert Janssen. De meeste andere fracties vreesden planschade, die volgens wethouder Levie kan oplopen door een miljoen euro, als gelegenheidsmaatregelen worden genomen, voordat er een nieuw bestemmingsplan ligt. Dat in de motie alleen werd gevraagd om een onderzoek naar de mogelijkheden, zoals CDA-fractievoorzitter Ben Jonker benadrukte, was voor de raad geen argument om de motie te steunen. En van planschade kan pas sprake zijn als het bestemmingsplan wordt gewijzigd, zei Jonker. “Wat de wethouder nu doet is het mogelijk maken dat iedereen tot 2017 zijn gang kan gaan.”

De andere fracties verwezen ook naar een – kennelijk geheime – brief van een door de gemeente ingeschakelde jurist. Die had hen bereikt via de digitale achterkamer raadsweb, om het CDA de wind uit de zeilen te nemen. Daarin schijnt voor planschade te zijn gewaarschuwd.

De VVD wilde voorkomen dat de Amsteldijk volkomen ‘op slot’ gaat voor initiatiefnemers van nieuwbouw, maatwerk leveren voor elk project met een accent op wat wel en niet kan, alsmede planschade en onvrede voorkomen.

Volgens Levie is het streven van B&W er op gericht te beschermen ‘wat echt beschermd moet worden’, maar hij voegde er aan toe dat de Amsteldijk geen openlucht museum moet worden. Hij vond dat nieuwe maatregelen, anders dan het door hem aangeboden plan voor de kwaliteit van het beeld van de dijk neerkomen op het veranderen van de spelregels tijdens een wedstrijd.

Lees ook:CDA: onherstelbare schade Amsteldijk door nieuwbouw
Lees ook:Golfbaan nu ook vastgelegd in bestemmingsplan
Lees ook:Gemeente pakt overgewicht jongeren aan
Lees ook:Plan ‘open’ Amsteldijk staat haaks op bestemmingsplan
Lees ook:Groenelaan: ‘Beeld blijft bij Bolder’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.