Film in Kruiskerk over ‘laatste trein’ naar Auschwitz

der-letzte-zug[1]Café Montpensier in de Kruiskerk (Van der Veerelaan) vertoont vrijdagavond 3 mei (19.45 uur) de film ‘ Der letzte Zug’. Op de vooravond van de Nationale Herdenking een film over een groep Joden in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Over overleven en de wil het einde van de reis te halen. De toegang tot het café, bedoeld als plek voor ontmoeting en gesprek, is gratis. De deur gaat om 19.30 uur open. Dan is er ook koffie.

De film volgt een kleine groep joden vanaf het moment dat ze gearresteerd worden tot het einde in het concentratiekamp. In de nadagen van de oorlog werden ze in veewagens naar Auschwitz vervoerd, samen met duizenden andere joden.

Tijdens deze verschrikkelijke reis sterft de helft van de mensen al van dorst. De terugblikken van de familie op momenten voor de oorlog staan in sterk contrast met wat ze te verduren krijgen tijdens de reis. Centraal staat de wil om te overleven, ondanks de omstandigheden waarin ze zich bevinden op dat moment. Maar is de wil ook sterk genoeg om het einde van de reis te halen.

 

 

Lees ook:Layla M matineefilm in Cinema AV
Lees ook:’12 Years a slave’ in cinema
Lees ook:Film ‘Imitation Game’ bij Brentano
Lees ook:Film in de Paaskerk over bijzondere Joodse gemeente
Lees ook:Ewoud Kieft over ‘oorlogsenthousiasme’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.