‘Armando vs Armando’ in Cobra Museum

Een gesprek met zichzelf, noemt de 83-jarige schilder Armando de expositie ‘Armando vs Armando’ van zijn werken in het Cobra  Museum. Die wordt 10 maart geopend door dr. Rosa von der Schulenberg, directeur van de Akademie der Künste in Berlijn. Anton Corbijn maakte voor de tentoonstelling een portret van de kunstenaar.  Op 17 maart zal is er een talkshow zijn tussen Armando en Chery Duyns. Met de tentoonstelling ‘Armando vs Armando’ laat het Cobra Museum voor Moderne Kunst recent werk van Armando (1929) zien. In zijn atelier in een oude kazerne in Potsdam, net buiten Berlijn, werkt de kunstenaar nog iedere dag aan zijn doeken en aan sculpturen. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de manier waarop Armando zich door middel van zijn recente werk tot zijn eigen oeuvre en leven verhoudt. Beide zijn volgens Cobra uitzonderlijk rijk en omvangrijk is. De schilderijen, maar ook de gedichten en andere activiteiten die sinds 1949 aan Armando’s geest en handen zijn ontsproten, vormen een referentiekader voor zijn huidige werk.

Daarin spreekt hij van een bevrijding. De doeken zijn grootse en spannende abstracte studies, die lijken te verwijzen naar mysterieuze en hogere zaken, die het leven van alledag overstijgen. De kleur is opnieuw doorgebroken na een zwart/wit/grijze periode. Soms in overdadige rode en blauwe monochromen, dan weer verfijnd in relatie met zijn bekende zwarte verfstreken. Ook in de jaren 60 maakte Armando in zijn ‘zero periode’ verschillende kleurenmonochromen. De tentoonstelling Armando vs Armando is een vervolg op de presentatie die in 2006 in het museum plaatsvond. Toen werd de gehele artistieke ontwikkeling van Armando vanaf 1952 tot en met 2005 belicht.

Sinds die tijd heeft hij niet stil gezeten. Er zijn zo’n 35 nieuwe werken te zien. Een bijbehorende catalogus sluit aan op de catalogus die het museum in 2006 gemaakt heeft. Cherry Duyns heeft speciaal voor Armando vs Armando minutieus genoteerd hoe een schilderij tot stand komt. Van het type kwast, de noodzakelijke koffie tot aan de gasten die in en uit het atelier lopen terwijl de schilder stug door schildert. Genoteerd minuut per minuut. Wat blijkt? Armando is geen mythe. Integendeel, hij is aards en werkt hard en hij werkt door. Hij laat zich leiden door zijn onverwoestbare geest. Het lichaam kan het soms maar moeilijk bijhouden.

 

Lees ook:Tentoonstelling Armando verlengd
Lees ook:Werken Armando bij Van der Togt
Lees ook:Cobra Museum beide Paasdagen open
Lees ook:Expositie Armando bij Jan van der Togt
Lees ook:Gemeente subsidieerde vorig jaar € 13 per Cobra kaartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.