‘Bibliotheek Middenhoven sluit om kwaliteit te behouden’

Christine Kempkes

Als gevolg van het terugschroeven van de gemeentelijke subsidie, wegens bezuinigingen, heeft Amstelland Bibliotheken besloten de vestiging in Middenhoven te sluiten. Volgfens directeur Christine Kempkes is een forse ingreep in de bedrijfsvoering noodzakelijk. Het is overigens niet de eerste keer dat de organisatie een bibliotheek sluit. Eerder ging die in Bankras al dicht, wat destijds tot veel protesten leidde. Daarvan is ook nu ook sprake, hoewel de gemeenteraad al in november vorig jaar tot de bezuinigingen op het bibliotheek besloot. Eerder al besloot de gemeente de begane grond van de vestiging aan het Stadsplein af te stoten voor gebruik door een commerciële partij. Met sluiten van Middenhoven kiest, volgens de directie, de organisatie voor kwaliteit en in mindere mate voor kwantiteit. “We kiezen niet voor de kaasschaaf in alle bibliotheken alle diensten, maar voor een optimale, vaak zelfs verbeterde dienstverlening, zij het met minder fysieke locaties”, zegt Kempkes. Ook de technologische ontwikkelingen, de opkomst van het internet en social media als bron van informatie en advies, de veranderende vrije tijdsbesteding van mensen, de vergrijzing en veranderende samenstelling van de bevolking hebben volgens haar grote invloed op de rol en werkwijze van de bibliotheek en op de keuze.Zij wijst er op dat de gemeente ook heeft aangekondigd de potentie van bibliotheek Westwijk mee te willen nemen bij de herontwikkeling van winkelcentrum Westwijk. De voorgenomen sluiting leidt wel tot reductie van arbeidsplaatsen maar vooralsnog niet tot gedwongen ontslagen.

De nieuwe situatie is voor de bibliotheek ook een uitdaging, vindt Kempkes, al begrijpt ze dat overstappen naar andere vestigingen niet voor iedereen een passend alternatief is. “In die zin betreuren wij de ontstane situatie. Maar wij ontwikkelen tegelijk volop plannen en  wij onderzoeken hoe wij onze dienstverlening kunnen aanpassen en verbeteren om iedereen, inclusief de scholen, ook zonder fysieke bibliotheek in de buurt toch volop te laten profiteren van onze diensten.” Als mogelijke nieuwe dienst overwegen de organisatie een ‘bestel&haal’ service. Hierbij worden de via de website bestelde items samengevoegd en als pakket klaargelegd in een Amstelland bibliotheek naar keuze.  Iedereen die op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen kan zich op de website www.amstelland-bibliotheken.nl aanmelden voor de nieuwsbrief. Meer over de achtergronden en gevolgen van de sluiting van bibliotheek Middenhoven is ook te lezen op de website www.amstelland-bibliotheken.nl/MH2012.

Wethouder John Levie (cultuur) zegt blij te zijn dat Amstelland Bibliotheken kiest voor kwaliteit en creatief inspeelt op ontwikkelingen in de maatschappij. “Ik denk dat de organisatie een innovatieve aanpak heeft gevonden die wellicht tot voorbeeld kan dienen voor andere bibliotheken in het land en waarmee de dienstverlening aan iedereen, inclusief scholen, wordt verbeterd wordt,” zegt Levie.

Lees ook:Bibliotheek Middenhoven sluit 15 januari – Westwijk maand dicht
Lees ook:Protest tegen sluiting bieb Middenhoven
Lees ook:Vijfduizend protesten tegen bezuiniging op bibliotheken
Lees ook:Bieb sluit wekenlang wekens herinrichting pand
Lees ook:Bibliotheek Amstelland wint prijs voor digitaal aanbod

15 reacties op “‘Bibliotheek Middenhoven sluit om kwaliteit te behouden’

  1. j

    Bla,bla verbeterde dienstverlening ;( je moet wel de boeken op/afhalen in Westwijk en over internet beschikken
    , ha,ha voor vele ouderen, gehandicapten e.a. is het ondoenlijk om daar naar toe te gaan.
    een sluiting is oonomkeerbaar, beter is een kaasschaafmethode lijkt me vééééél beter, maar vergt meer creativiteit bij de directie!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Abbevoort

    Dit is een ramp voor de ouderen! Het is vreselijk dat de Ouderencombinatie dit soort plannen steunt.

      /   Beantwoorden  / 
  3. frank

    De dichtstbijzijnde bibliotheek voor mensen in Waardhuizen, Middenhoven& Groenelaan (waar zeer veel ouderen wonen) is nu minstens 2 km verder Of dat nu een kwaliteitsverbetering is, weet ik niet en trouwens vele ouderen hebben geen internet.
    Een drogreden voor een bezuiniging.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Fred

    Een bibliotheek op een dure lokatie als het stadshart levert natuurlijk ook veel meer kwaliteit dan een bibliotheek pal naast 3 scholen.

    Kwaliteit lever je als bibliotheek kennelijk tegenwoordig door lulkoek uit te kramen en zeggen dat het innovatie is. Een niet fysieke dienstverlening voor fysieke zaken als boeken is geen innovatie, dat is en blijft verarming van de dienstverlening hoe je het ook noemt.

    Ik ben actief op alle social media, lees e-boeken op mijn e-lezers. Maar ik ben ook al jaren lid van de bieb (ik denk sinds mijn 6e). Niet om dan boeken te bestellen online, dan download ik ze wel. Maar om in boeken te kijken, te snuffelen en dan boeken te lenen. En daarvoor ga ik niet naar het stadshart als het niet meer kan in Middenhoven.

    Voor mij betekent dit, na 30 jaar (met een korte onderbreking in de pubertijd) geen bieb-lidmaatschap meer.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Een mooie bibliotheek in het stadshart heeft meer uitstraling voor niet-Amstelveners! Begrijp dat nou, joh!

        /   Beantwoorden  / 
  5. j

    eerst met geld smijten en dan…
    hoeveel kost het management, krijgen straks nog een bonus omdat ze een filiaal hebben geloten, getuig niet van veel inventiteit.
    ‘S avonds is de bibliotheek dicht…verhuren???

      /   Beantwoorden  / 
  6. Frans W.

    Alles moet wijken voor de A9-tunnel: de bibliotheek, de speelbadjes, de goedkope huurwoningen enz. enz.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Heeft u het over goedkope huurwoningen. Waar dan? En wat vindt u dan goedkoop?

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank

        Joehoe, Frans W, wat ben je stil!

          /   Beantwoorden  / 
  7. j

    ga snel uw handtekening zetten in de bib.middenhoven en uw reactie.
    dank :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Ik ga al in volle galop! Had het nog niet gezien. Hiervan kan Johan ook wel een berichtje maken!

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        Vandaag was er ik in de bibliotheek van Middenhoven om mijn handtekening te zetten voor op het openblijven, maar wat schetste mijn verbazing. Ik kreeg als antwoord dat buurtbewoners de petitie vandaag niet hadden neergelegd. Erg jammer. Toen plaatste ik nog de opmerking van Het is toch ook in jullie belang, het is toch jullie werk. Het antwoord: ja, ja, ja. en toen niets. ….. Wat een mentaliteit of ligt het aan mij?

          /   Beantwoorden  / 
        1. peter

          Zoals altijd ligt het aan jou frank. Misschien had je geen vrijwilligers gevonden voor het deponeren van de petitie?
          Maar ik denk dat de paar buurtbewoners die lezen kunnen, er
          geen belang bij hebben om naar een bibliotheek te gaan als je
          bijna alles electronisch kunt lezen.

            /   Beantwoorden  / 
          1. frank

            Dus jij vindt dat die bibliotheek weg mag, om een bibliotheek die op een veel te dure plaats is gevestigd ( het stadshart) in stand te houden.( en dat in tijden van recessie) Filiaal Middenoven is een buurtbibliotheek die tegenover een buurtcentrum en 3 scholen is gevestigd. De bibliotheek in het stadshart is enkel daar gekomen om de glamour van een Franse projektontwikkelaar op te krikken. Als je er even naar toe gaat met de auto ben je al een paar euro kwijt voor het lenen van een boek, maar als jij vindt dat het lezen van een boek geen basisvoorziening is voor iedereen dan heb je gelijk. Het blijkt anders niet uit de verkoop van boeken, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

              /  
  8. dro

    BLA, bla gehalte zeer hoog!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.