Nu toch financiële twijfels over aanstelling stadsdichter

David de Jong...nut en noodzaak?...

David de Jong...nut en noodzaak?...

Hoewel in een motie raadsbreed is aangedrongen op de benoeming van een stadsdichter, beginnen diverse fracties nu te aarzelen. Dat houdt verband met de bescheiden financiële gevolgen van werving en honorering van zo’n dichter. CDA-raadslid Van Herteryck zei in de raadscommissie Burgers en Samenleving te zijn geschrokken van de vier mille aanloopkosten die zijn begroot (werving van kandidaten, selectie, ;presentatieavond enzovoort). Dorien Mijksenaar van GroenLinks vindt dat, nu andere beloften wegens financiële krapte niet kunnen worden nagekomen, voor een stadsdichter geen cent moet worden uitgegeven. Een kunstenaar moet lijden, zei ze in een gedicht. En David de Jong van Burgerbelangen (BBA) twijfelt aan nut en noodzaak van een stadsdichter. Nu er moet worden bezuinigd, zou volgens mij zo’n noviteit een verkeerd signaal naar de bevolking zijn.Alleen VVD, er altijd voor in veel uit te geven cultuur, vindt dat het plan gewoon moet worden uitgevoerd. Een stadsdichter is nu eenmaal niet gratis, maar er ligt wel een raadsbrede motie op tafel, betoogde VVD-raadslid Enschedé. Wel zou door creatieve oplossingen volgens haar op de promotiekosten wat kunnen worden bezuinigd. Volgens De Jong hoeft een motie niet altijd te worden uitgevoerd. Wethouder Hellendall (cultuur) heeft toegezegd met een voorstel voor versoberde aanpak te zullen komen.

Lees ook:PvdA: Minima vrijwaren van prijsverhogingen cultuur
Lees ook:‘Raad moet controle op openbaar onderwijsgeld houden’
Lees ook:Amstelveen krijgt een stadsdichter
Lees ook:De Jong: ‘VVD draait en volgt nu BBA in visie op huisvesting scholen’
Lees ook:GL: ‘Behoud kwaliteit is alleen te hopen’

6 reacties op “Nu toch financiële twijfels over aanstelling stadsdichter

  1. Hans van der Liet

    Nergens voor nodig, die aanloopkosten. Werving, selectie etc doe ik geheel en al gratis voor de gemeente. Kosten dezes: 1200 euro voor de dichter, ik doe het pro deo. Voor de cultuur. En voor het volk.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Chris

    Daarmee is het honorarium voor de dichter ook al ruim gehalveerd. De stadsdichter is de stad niet echt wat waard.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Zoals hierboven terecht werd gesteld: kunstenaars moeten lijden!
    Overigens nemen we het advies van David de Jong verder graag ter harte: we zullen de BBA-moties standaard naast ons neerleggen (ik begrijp dat ze soms zelfs tegen hun eigen moties stemmen, dus David zal daar best begrip voor kunnen opbrengen).

      /   Beantwoorden  / 
  4. Axel Boomgaars

    Oke, dus als ik het goed begrijp wil de VVD zonder meer af van een tunnel voor de A9, maar moet aan de stadsdichter worden vastgehouden? Dat vind ik toch vrij hilarisch.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Van Murden

    Deze fractie is ook hilarisch.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Chris

    @ Van Murden: weinigen dan VVD-stemmers zullen dat tegenspreken. Bijkomend probleem in Amstelveen is natuurlijk dat VVD-stemmers dat primair landelijk doen, wegens hun business geen tijd hebben voor lokale politiek (de VVD is tenslotyteb een ondernemers vereniging, althans voor gegoede ondernemers) en dus niet door hebben dat lokaal onder VVD-bewind honderden miljoenen er ij een paar jaar zijn doorgejaagd, waardoor Amstelveen nu bijna failliet is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.