Johannes van Dam schreef voor Zorgvlied boek ‘culinair rouwen’

‘Een hele troost' heet het boek dat boek van culinair journalist Johannes van Dam, dat 19 juni (15.30 uur) ten doop wordt gehouden op Zorgvlied. Hij schreef het samen met Jeannette Diepenbroek, in opdracht van Zorgvlied. Het gaat over de multiculturele culinaire rouwrituelen van Amsterdammers en Amstelveners op Zorgvlied. Tijdens de presentatie van het boekje kunnen de gerechten die erin beschreven staan op twee plekken worden geproefd. Een Surinaamse rouwband begeleidt de bezoekers van de ene plek naar de andere. Ook zijn aangepaste draaiorgelmuziek, harpmuziek en op het Pothoofd gamelan muziek te horen. Bij het graf van Peter Giele kan men met zijn weduwe Inez de Jong picknicken.

 

De afgelopen jaren zijn uitvaarten persoonlijker geworden. Mensen zoeken naar vormen die uitdrukking geven aan hoe iemand in het leven stond. Dat begon met meer keuze in omhulsels, zoals zelf-gemaakte of zelfbeschilderde kisten. Van
recenter aard is de hernieuwde aandacht voor het eten rondom de begrafenis. Eten speelt als onderdeel van het rouwproces traditioneel een belangrijke rol. De gedachte hierachter is dat het mensen de energie en kracht geeft die zij nodig hebben om het leven weer op te pakken in en met de kring der levenden.

Johannes van Dam en Jeanette Diepenbroek gingen op zoek naar traditionele en nieuwe rouwmaaltijden en -gewoonten in allerlei culturen. Hun boekje bevat ook enkele recepten. Zij laten zien dat eten en rouwen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat een gezamenlijke maaltijd het makkelijker maakt te delen in het verlies.
De op Zorgvlied aangeboden hapjes, flapjes of pasteitjes zijn door Johannes van Dam
aanbevolen en worden bij eveneens door hem aanbevolen cateraars betrokken.

 

Lees ook:‘Theaterdagje’ op Zorgvlied
Lees ook:Boek over 140 jaar bestaand Zorgvlied
Lees ook:Graf verzetsheld Theo Ruiter overgedragen
Lees ook:‘Lichtjesavond’ op Zorgvlied
Lees ook:‘Zorgvlied plant’ tegen fijnstof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.