‘Zorgvlied plant’ tegen fijnstof

Uitgerekend op een begraafplaats start de plantkundige tegen een beter milieu om in te leven. Vrijdag werd op Zorgvlied een groenstrook voltooid met de eerste klimaat adaptieve plantjes. In gewoon Nederlands: plantjes en struiken die fijnstof opnemen.

Zij speciaal gekweekt om de lucht te zuiveren.

Met het project wordt de historische verdedigingslinie “De stelling van Amsterdam” omgezet in een groene klimaatverdedigingslinie. De mede-initiator voor deze groene wal is Ton van Oostwaard, adviseur Visie & Ontwikkeling bij de Gemeente Amstelveen, maar sinds enkele jaren ook de drijvende kracht achter dit groene initiatief.

Behalve in Amsterdam worden ook in andere grote wereldsteden de speciale plantjes geplant.

Ton van Oostwaard en het MyEarth project genieten inmiddels wereldwijde belangstelling na zijn presentatie voor het gerenommeerde TEDx.

De planten hebben kleine sterhaartjes, die de lucht als een zeef reinigen. Zij kunnen eens in de vijf jaar worden gesnoeid en dat afval wordt o.a. gebruikt voor het vervaardigen van milieuvriendelijke producten. De plantjes worden pal naast de A10 geplant, een weg die veel fijnstof veroorzaakt. De zogenaamde “Green Junkie” plantjes worden gekweekt door een hovenier die werkt met mensen met een beperking.

Volgens wethouder Peter Bot heeft Zorgvlied van harte meegewerkt aan dit duurzame initiatief, omdat het ook symboliseert hoe op Zorgvlied het einde kan overgaan in een nieuw begin. Bovendien wordt hiermee ook eer betoond aan astronaut Wubbo Ockels die zich heeft ingezet voor het milieu en begraven ligt op Zorgvlied. De eerste “Green Junkie” plantjes zijn dan ook op zijn graf geplant.”

 

Lees ook:Aanleg groene wal tegen fijnstof
Lees ook:Groene ‘stelling 2.0′ van gemeenteambtenaar genomineerd
Lees ook:Ambtenaar Van Oostwaard wint groene prijs
Lees ook:Internationale school krijgt groene gevel van gemeente
Lees ook:International School krijgt Groene vlag

2 reacties op “‘Zorgvlied plant’ tegen fijnstof

 1. Hein

  Zorgvlied is/wordt een social enterprise (multiple initiatives within the same context),
  Het is er heerlijk toeven.

    /   Beantwoorden  / 
 2. frank bikker

  Alle kleine beetjes helpen. Ook het gebruik van oude auto’s en al helemaal voor korte afstanden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.