Lezingen bij Venstra in ‘week der klassieken’

In de Week van de Klassieken, dit jaar voor het eerst gehouden van 24 april tot en met 3 mei, zijn er bij boekhandel Venstra (Binnenhof) twee lezingen. Jona Lendering spreekt dinsdag 29 april over de idee dat de Grieks-Romeinse Oudheid de bakermat zou zijn van onze beschaving, zoals men leert op de middelbare school. Of dat waar is valt volgens Lendering nog te bezien. Over de filosofie van Plato en het portret dat die schilderde van zijn leermeester Socrates houdt Ineke Sluiter een week later (6 mei) een lezing. Beide lezingen beginnen om 19.30 uur. Toegangsprijs € 2,50 (65+ en cursisten Verhaal in Perspectief gratis). Reserveren wordt aanbevolen (020 6419880).

Jona Lendering legt uit waar de gedachte over onze beschaving als erfenis van de Grieks-Romeinse oudheid vandaan komt, hoe die door de eeuwen heen steeds opnieuw de kop op stak en hoe het Arabische erfgoed ten onrechte wordt genegeerd. De huidige discussie over de tegenstelling tussen Europa en Islam heeft naar zijn mening geen zin en hij zal uiteen zetten waarom. Lendering is werkzaam voor Livius Onderwijs en auteur van boeken als "De randen van de aarde", "Stad in marmer" en "Alexander de Grote".
Ineke Sluiter vertelt op 6 mei over de filosoof Plato. Diens Socrates belichaamt een bepaalde soort filosofie. Ineke Sluiter is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Zij heeft tal van publicaties geschreven over opvattingen over taal in de oudheid en vrijheid van meningsuiting toen en nu. Enkele van haar hoorcolleges over antieke literatuur en filosofie zijn uitgegeven als luisterboek bij Home Academy (De Klassiekste Klassiekers; Op zoek naar Socrates).

 

 

Lees ook:Gratis proeflessen bij 40-jarige Volksuniversiteit
Lees ook:Kliederkerk voor kinderen over Jona
Lees ook:Lezing bij Venstra in Maand Filosofie
Lees ook:‘Kliederkerk’ over Jona
Lees ook:‘Socratisch gesprek’ en filosofische lessen in bieb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.