Serious?

Esther Veenboer

Esther Veenboer

Hadden de dames dat zelf niet even kunnen doen, dacht ik. Of één van de andere raadsleden. Even bellen, bedoel ik. Maar zo simpel werkt bureau- en democratie kennelijk niet. Dus omarmde de gemeenteraad het voorstel van Esther Veenboer (PvdA) en Anne-Mieke van der Vet (D66) te pogen het glazen huis van  ‘Serious Request’ naar het Stadshart te halen. Nou ja, een motie hield in dat B&W daar de mogelijkheden voor moesten onderzoeken.

In dat glazen huis sluiten jaarlijks tegen Kerst een paar DJ’s zich op, telkens in een andere stad, waarna het publiek plaatjes tegen betaling kan aanvragen. De opbrengst is voor een goed doel. Of dat transparante huis niet eens naar Amstelveen kon komen. Leuk voor de citymarketing van de stad, zodat de moeder van de citymarketing Inza Gast (VVD) bij voorbaat al enthousiast was natuurlijk.

Ik denk dat een ambtenaar even naar die organisatie achter het evenement te Hilversum en een paar andere gemeenten (waar het huis eerder stond)  heeft gebeld over de voorwaarden en zo. Om erachter te komen dat met de kandidatuur ongeveer een half miljoen euro is gemoeid, zonder enige garantie dat het huis hierheen komt en op enige winst qua citymarketing kan worden gerekend. Zodat de dames hun in een door de raad aangenomen motie vervatte voorstel maar officieel introkken.

De belangrijkste reden daarvan is een financiële, constateerde  Pier Rienks van het CDA. Hij vroeg zich als enige af of men van de financiële consequenties niet op de hoogte was toen de raad eensgezind achter het voorstel van de dames ging staan. Ofwel: Hadden die fracties zelf niet even kunnen informeren, alvorens te komen met zo’n plan om Amstelveen weer eens op de kaart te zetten.

B&W stonden niet te trappelen om in deze tijd van bezuinigingen het benodigde bedrag op te hoesten en adviseerden dat Amstelveen zich niet kandidaat zou stellen. Na dat telefoontje of mailtje van een ambtenaar, zal ik maar zeggen. Wat daar aan kennis uit voortkwam, had natuurlijk allang bekend kunnen zijn. Als een van de dames of een ander raadslid even had geïnformeerd, in plaats van een blijkbaar onvoldragen voorstel te lanceren. Met enig huiswerk was het waarschijnlijk zover niet gekomen.

Eigenlijk stak Rienks de hand een beetje in eigen politieke boezem. Want zijn partij stemde ook voor het ‘onderzoek’  door B&W naar de mogelijkheden voor dat glazen huis op het Stadsplein. Hij was de enige die kennelijk enige spijt toonde extra werk bij B&W en de ambtenarij over de schutting te hebben gegooid. Maar vaak komt lokale politiek nu eenmaal neer op gemakzucht.

Omdraaien

Veenboer was het er wel mee eens dat in deze tijd van elk dubbeltje twee keer omdraaien, financiële terughoudendheid is geboden. Zodat Amstelveen nu niet via Serious Request op de kaart komt. Maar daar gaat het ook helemaal niet om, zei het PvdA-raadslid. Het gaat om het goede doel. O ja? Dan was haar voorstel dus helemaal onzin, want dat goede doel heeft niets met het Stadshart te maken. Laat Inza – citymarketing – Gast van de VVD  het trouwens maar niet horen. Voor haar is reclame voor deze gemeente ongeveer het enige wat telt…

Lees ook:Oplevering HOED aan Molenweg vertraagd door conflict met bouwer
Lees ook:Geen Serious Request op Stadsplein
Lees ook:PvdA en D66 willen glazen huis in Amstelveen
Lees ook:Regen spelbreker voor honk- en softballers
Lees ook:Voorlopig geen kunstroute Stadshart-Oude Dorp

4 reacties op “Serious?

  1. CeeBee

    Het is niet zo dat enkel het kandidaat stellen een half miljoen euro kost zoals het er staat. Die half miljoen betreft de kosten die gemoeid zijn met het organiseren als de uitverkiezing eenmaal een feit is en da’s toch effe iets anders.

    Overigens is dit oud nieuws, want dit was in september vorig jaar al gemeld aan de raad, die inderdaad bij motie verzocht had om het kostenaspect te onderzoeken. En zo’n verzoek lijkt mij op zichzelf niets iets om je voor te schamen. Ook niet de kosten die dáár weer mee gemoeid zijn, want de informatie was beschikbaar bij de gemeenten Enschede, Eindhoven en Leeuwarden.

    Evengoed een wijs besluit om er van af te zien vind ik overigens. Op naar de Kerstmarkt op het Stadsplein!

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Ceebee Is dat niet een beetje goed praten wat je doet. Je zei zelf dat de info over de kosten bij die andere gemeenten openbaar is. Een onderzoek, motie, opdracht aan ambtenaren kost toch meer dan even googlen naar de desbetreffende info of bellen?
      Is het niet zo dat deze gang van zaken getuigt van bestuurlijk amateurisme van beide dames?

        /   Beantwoorden  / 
  2. CeeBee

    Wat praat ik goed volgens jou? Er is overigens een verschil tussen openbaar en beschikbaar. Zo is ook openbare informatie op de website van Amstelveen bepaald niet altijd makkelijk te vinden. If at all.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Dat info wel eens wat moeilijker te vinden is, daarin heb je wel een punt, maar van 2 raadsleden die een motie indienen kun je toch verwachten dat ze beslagen op het ijs komen, anders is het verspilling van tijd en geld, kortom zoals ik al zei; politiek amateurisme.
      Goed praten vind ik i.d. door te zeggen “oud nieuws” ( dus onbelangrijk??)en terwijl dat “onderzoek”helemaal niet nodig zou zijn geweest als men enkele collega’s van de desbetreffende gemeentes zou hebben gebeld of kan dat niet?
      Wat jij doet vind ik het verdoezelen van politiek amateurisme/luiheid, maw je bezigt wat wollig taalgebruik voor dit handelen, terwijl ik de indruk heb dat jij het handelen van de dames nou ook niet echt “handig”vind.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.