Gevoel en vertrouwen

(Eerder gemaakt voor RTVA-radio)

Nieuw college (vlnr): Maaike Veeningen (D66), Peter Bot (BBA). Geroen Brandes (PvdA) en Herbert Raat (VVD)

Het nieuwe college van B&W heeft weer aangekondigd het helemaal anders te gaan doen in Amstelveen. Zoals ik dat elke vier jaar hoor, hoewel ik van indrukwekkende veranderingen weinig heb gemerkt.

Vooral de PvdA, grootste verliezer in de verkiezingen, die haar fractie van 5 naar 3 zetels zag dalen, riep deze keer dat het echt allemaal anders kan en moet. Voor politiek moet je nu eenmaal onbeschaamd lef hebben. Je verliest tot op het bot, maar kondigt als politieke mug in een overwegend op de olifanten VVD en D66 steunende coalitie dat het beter wordt.
Ik begrijp ook niet wat de PvdA in dat volstrekt liberale college doet. Wil zij lokaal het landelijke voorbeeld volgen en aantonen dat sociaal democratie niet meer bestaat en is opgeschoven in liberale richting?

Naast VVD en D66, de twee grootste fracties in de gemeenteraad, maakt Burgerbelangen deel uit van de nieuwe lokale regering. Logisch. De lijsttrekker van die dankzij een lijstverbinding met de Ouderencombinatie op het nippertje haar vier zetels in de raad behoudende club, Peter Bot, meldde al op de uitslagenavond gemeldhéél dicht bij die twee grote partijen, vooral de VVD, te staan. Wat door de jaren heen ook bleek. Compleet liberaal college dus, wat gezien de verkiezingsuitslag niet vreemd is.

Vier jaar geleden was ongeveer het enige opvallende verschil in de lokale politieke arena dat tussen PvdA en VVD over de sociale huurwoningen. De PvdA wilde die wel blijven bouwen, de VVD niet.

Maar de sociaal democraten zijn nu kennelijk, om te voorkomen dat het pluche wéér aan hen voorbij gaat, opgeschoven naar het liberale standpunt. Anders dan bij de vorige verkiezingen gaan zij nu eensgezind met de drie andere partijen voor het sprookje van de doorstroming. Even voor scheefwoners in voor hen te goedkope woningen dure huizen bouwen en klaar is Kees. Vier jaar geleden geloofde de PvdA daar geen snars van, voerde zij verwoed strijd tegen dat standpunt, maar is nu blijkbaar radicaal tot bekering gekomen.

Nou, en verder zijn er eigenlijk nauwelijks verschillen tussen de partijen in de gemeenteraad. In elk geval geen breekpunten.  Juist daarom begrijp ik niet dat, behalve het CDA, ook GroenLinks niet mocht aanschuiven. Die partij had een goede kandidaat wethouder. Sander Mager, die al bewees capaciteiten te hebben, maar in de discussie niet gemakkelijk over zich heen laat lopen. Misschien werd hij van dat laatste nu de dupe geworden.

We komen dat voorlopig niet te weten komen, want alle gesprekken over de te vormen coalitie waren geheim. Ofwel: Daar hebben de kiezers geen moer mee te maken. De door de regerende partijen beleden transparantie is mooi, maar moet natuurlijk niet transparant worden. Het is een woord om vaak te laten vallen in de raadzaal, maar daarbuiten niet te vertalen in daden.

Volgens de nu benoemde wethouders zijn de deelnemende partijen gekozen op basis van inhoud, vertrouwen en gevoel. Aan de inhoud van het GroenLinks programma kan het niet hebben geleden, constateert terecht fractieleider Alex Boomgaars. Blijven dus vertrouwen en gevoel over. Of wel: men vertrouwt GroenLinks niet of men heeft geen goed gevoel bij die club. Leuk om te weten bij de start van een nieuwe raadsperiode.

Lees ook:PvdA: ‘wij gaan nooit meer openbaar onderhandelen’
Lees ook:Nieuwe coalitie: ‘Amstelveen moet allure houden en beter bereikbaar worden’
Lees ook:Landelijk en lokaal
Lees ook:Raat: ‘Groen Links is vooral overal tegen’
Lees ook:Links of rechts?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.