Peuterdrama

Eindelijk begrijp ik waarom het mij en velen van mijn generatie zo fout is afgelopen. Wij hebben namelijk een fors hiaat in onze opleiding. We werden van de ene op de andere dag naar de kleuterschol gestuurd. Zonder vooropleiding. Want de peuterspeelzaal bestond nog niet. Schande natuurlijk. Die kleuterschool werd later geïntegreerd in de basisschool. Ik las in de lokale kranten treurzangen van ouders die wegens het nieuwe gemeentelijke beleid voor de peuterspeelzalen vrezen dat de oorspronkelijke functie vervalt, doordat die zalen worden samengevoegd met commerciële kinderdagverblijven. En dat zou in hun ogen rampzalig zijn. Sommige ouders houden hun peuters nu thuis, bij verondersteld gebrek aan de specifiek op hen afgestemde educatieve programma’s.  Zodat die kinderen hetzelfde dramatische lot wacht als ik kreeg te doorstaan.Er groeit in Amstelveen dus een educatief zwaar gehandicapte generatie op. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat ouders gewoon onderlinge afspraken maken voor het opvangen van elkaars peuters. Dat kon in mijn jeugd nog wel, maar vooral onder invloed van wijlen Joop den Uyl en diens PvdA moest alles wat met vrijwilligers eeuwenlang goed leek te hebben gefunctioneerd naar een professioneel niveau worden getild. Het betekende dat er voor elke voorheen gratis vriendendienst een professional moest komen, met een in allerijl daarbij bedachte opleiding. Vrijwillig amateurisme was in het vervolg uit den boze. Zodat er, naar marxistisch model (met dank aan de Sovjetunie) talloze nieuwe banen en een oververhit rakende collectieve sector werden gecreëerd. 

Maar ja, het geld is zo langzamerhand op en dus wil de overheid de klok terugdraaien. Door weer te hameren op het nut van vrijwilligers. Als die een peuterspeelzaal kunnen runnen, dan graag. Dat van vroeg tot laat nu op het raadhuis en in alle wijkcentra de kreet ‘sociale cohesie’ klinkt, is geen toeval. Het komt er op neer dat burgers weer zélf moeten doen wat zij voorheen eigenlijk niet mochten. Dat heet zelfredzaamheid. Mooi principe natuurlijk, maar het klinkt wel op een uitgelezen moment uit de gemeentelijke en Haagse speakers, namelijk nu er fors moet worden bezuinigd. De collectieve boom moet worden gesnoeid en mag zeker niet dikker worden. Wat gratis kan moet gratis.

Die peuterspeelzaalfunctie blijft, heeft de gemeenteraad afgedwongen, nog twee jaar bestaan. En daarna is het als het een beetje tegenzit over. Dan loopt het dus met die peuters in de toekomst net zo fout af als met mij en allen van mijn generatie. ’t Is dramatisch.

Lees ook:Peuters in het wild
Lees ook:‘Peuters in het wild’ in het Bos
Lees ook:Picknick voor peuters in het Bos
Lees ook:Peuterfeest in het Bos
Lees ook:Ook boek ‘Peuters in het Wild’

7 reacties op “Peuterdrama

  1. Frank Bikker

    Hoeveel moeders werkten er in jouw tijd? In het buurtje waar ik opgroeide (jaren 60) waren 75% van de vrouwen huisvrouw. Jij beweert dat die peuteropvang de schuld is van de PvdA. Ik dacht dat de afgelopen 40 jaar de PvdA maar een jaar of 12 heeft deelgenomen aan de regering. Wat deden het CDA en de VVD dan? En dan nog even iets over die vrijwilligers. Denk jij dat vrouwen die goede funkties hebben daardoor vrijwilliger worden. Ik denk eerder vrouwen die afhankelijk zijn van een matig betalend baantje, omdat ze daar financieel daartoe gedwongen worden. Dat hele systeem heeft dus niets met een Sowjetmodel of Marxisme te maken. Of als je het erg scherp wilt stellen met het creeeren van armoedebaantjes voor “vrijwilligers” uit de bijstand, die zo “werkervaring” op kunnen doen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. waerden

    Maatschappelijk relevant werk verdient een eerlijk loon. Hoe meer mensen in de bijstand, hoe liever het VVD en CDA is.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mientje

    Veel vrijwilligerswerk wordt gedaan door 60 plussers Zie ziekenhuis Amstelland, stichting Brentano, Cardanus. Wat moet er nu met al dit werk gebeuren als de mensen tot hun 67 e moeten werken? Ik vrees dat er niet eens genoeg vrijwilligers zullen zijn in de toekomst, omdat al die mensen ervoor moeten werken om de blamages en escapades van de financiele wereld en regering op te lossen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Hou toch op. Als je boven de 5o bent krijgt je geen baan meer. Boven de 45 volgens mij al niet. Die 67-grens is helaas dus louter theorie, Maar politiek houdt zich nu eenmaal altijd alleen met theorie bezig. Je denkt tovch niet dat die mensen tijd hebben om te weten wat er in de samenleving gebeurt?

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Beste Johan,

        Je kan wat. Zie deze blog.
        als ik me niet vergis ook al 45 plus).
        Ga door, hou goede moed.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Mientje

        Voor zover ik weet lukt de groep van boven 55 maar voor 10% een baan te vinden, dus wat betreft die laatste zin heb je gelijk, maar de rest van je opmerking snap ik niet zo. Wat bedoel je daar mee?

          /   Beantwoorden  / 
  4. gerben

    Beste Mientje,

    Johan super actief, 45 plus.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.