Kleine klassen

Schande. Dat die klassen van groep 7 bij de basisschool Westwijzer naar maximaal 32 leerlingen dreigen te gaan. Ouders in opstand, want het onderwijs gaat blijkbaar daardoor ernstig kwaliteit verliezen. Tot nu toe zaten ze gezellig in klasjes met 21 kinderen bij elkaar. Misschien was dat overigens al teveel voor de huidige generatie onderwijzers, want die is natuurlijk niet meer uit het hout gesneden van hun collegae van weleer.Ik zat op de lagere school in bomvolle lokalen, met klassen van 40 of meer leerlingen. En de middelbare scholen deden daar niet voor onder. Maar toen sloeg de ene na de andere golf onderwijsvernieuwing toe. En die toonden onweerlegbaar aan dat lang niet elke vernieuwing een verbetering is. In dit geval was keer op keer het tegendeel het bewijs.

Ik krijg althans als ik prestaties van jongeren op het gebied van taal en rekenen zie – om maar twee vaardigheden te noemen waarvoor de school mij verantwoordelijk lijkt – absoluut niet de indruk dat stelselmatige verkleining van klassen omgekeerd evenredig was aan vergroting van de beheersing van die vakken. Integendeel.

Niet vreemd natuurlijk als Pabo-studenten, die geacht worden vroeg of laat kinderen op te leiden, zelf niet kunnen rekenen en Nederlands schrijven. Die onrust over de kwaliteit van het basisonderwijs wegens grotere klassen lijkt mij wat overdreven: die kan niet slechter. Hoewel: het zou mij niet verbazen als de dames en heren leerkrachten dat tóch nog voor elkaar krijgen. Natuurlijk krijg ik nu te horen dat ik er niets van begrijp, een oude zak ben enzovoort. Het zij zo. Ik spreek evenwel tegen dat vroeger alles beter was. Maar het onderwijs wel. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. Want ik wil gewoon niet aannemen dat jongeren nu zoveel stommer zijn dan die uit vervlogen tijden. Het ligt niet aan huns hersens (afgezien van de door alcohol verwoeste), maar aan wat het geleerd wordt daarmee te doen.

Lees ook:Loting bij HWC wegens massale aanmelding leerlingen
Lees ook:Raat bekijkt digitaal onderwijs
Lees ook:Raat wil overvolle klassen aanpakken
Lees ook:Kleine particuliere school voldoet aan eisen
Lees ook:AC verzamelt zwerfvuil

8 reacties op “Kleine klassen

  1. Frank School

    Beste Johan,
    Een klein briefje van een waardeloze onderwijzer, die een waardeloze opleiding heeft gehad.Op dit moment zit ik zo’n 35 jaar in het onderwijs en ik heb vele veranderingen aan mij voorbij zien gaan.Sommige ten goede en andere ten kwade. Ik weet wel 1 ding, tegenwoordig (en ik denk ook in jouw tijd ) probeert een schoolteam het beste uit de kinderen te halen en dat is voor elk kind verschillend.
    Toen ik zelf op de lagere school zat, werkten ze met 2 klassen van dezelfde jaargang. Een werd opgeleid voor het vwo en de andere voor de afvalbak van de LTS en de huishoudschool, die gingen toch werken als ze 15 of 16 waren. De enkele kinderen die helemaal niets konden, mochten de plantjes water geven of als ze rustig waren, helpen bij de kleintjes.
    Wat zou de inspectie tegenwoordig hiervan vinden???
    Ik was met een ander jongetje goed in rekenen en nadat ik na 10 of 15 minuten mijn rekenen afhad moest ik andere kinderen helpen met hun werk, dan kon de juf nakijken.
    Ik kan legio voorbeelden van dat goede en gedegen onderwijs van vroeger aandragen, meneer Bos , het is en blijft altijd mensenwerk en daar dient iedereen zich bewust van te zijn. En dat geldt ook voor nu. Samenvattend beste Johan; “Niet zo mopperen , joh. Er gebeuren ook nog een heleboel goede dingen in onderwijsland. “

      /   Beantwoorden  / 
  2. Chris

    Nou, als ik met het hoofdrekenen en de taalbeheersing van jongeren tegenwoordig krijg te maken ben ik toch redelijk vernijsterd. Als een kassa of calculator niet werkt, zijn zij zerlfs bij de eenvoudigste sommetjes radeloos. Laatst moest ik 8,75 afrekenen in een winkel, waar de kassa even niet werkte. Ik voeg 1,25 terug. Reactie: ‘ja dat zegt u.’ En zoiets is echt geen uitzondering. Trouwens Pabo studenten bleken ook niet te kunnen rekenen. Ik mopper niet, maar raak keer op keer verbaasd…Toegegeven: over gsm, computer, etc. weten ze meer dan ik. Maar enige basiskennis van rekenen, lezen en schrijven zou toich aardig zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank School

      Beste Chris,
      Fijn, dat je je zorgen maakt over het niveau van de rekenkunde van een kassamedewerkster, maar moet je je ook geen zorgen maken over je eigen spelling? Ik tel in je reactie minimaal 6 fout.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Chris

    Ach ja, tikken is niet mijn beste gave. Maar gramaticaal weet ik echt nog wel hoe het zit. Ik zie de slordigheden nu ook. Sorry. Maar denkt u dat een hedendagse onderwijzer die zou hebben gezien? U wel dus, maar u bent dat ook van de vorige generatie onderwijzers begreep ik.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Frank School

    Beste Chris,
    Je gaat het erop vooruit. Ik zie nu maar 2 spellingsfouten.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Chris

    Inderdaad ‘vermijsterd’ en ‘zerlfs’. Goed dat meesters dat tegenwoordig nog zien. Testje mijnerzijds. Maar ‘je gaat HET erop vooruit’ lijkt mij ook niet helemaal correct. Zo zie je maar hoe bij het snelle tikken wel eens een tikfoutje wordt gemaakt.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Frank School

    Chris,
    Ik schaam me diep.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Johan Bos

    Schoolmeesteren komt voor de val.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.