Snelweg naar nieuws

Beetje lastig voor de media, die komkommertijd. Vooral als het om de politiek gaat, want die ligt in de zomer nagenoeg compleet stil. De verleiding is dan dus groot van nieuws registreren en zoeken over te gaan op nieuws maken. Daarin is – ik zeg het met een mengeling van journalistieke jaloezie en erkenning – het Amstelveens Nieuwsblad behoorlijk gespecialiseerd. Maar met het bericht dat er op de tunnel voor de A9 geen woningen mogen komen, schoten de nieuwsvorsers toch behoorlijk door. Het was helemaal geen nieuws. Ik wist het al sinds het prilste stadium van de plannen voor herontwikkeling van dat gebied. Het stond gewoon in gemeentelijke stukken en ik hoorde het in openbare discussies over de plannen voorbij komen. Juist daarom heb ik mij altijd afgevraagd waar die duizenden woningen rond de A9 in hemelsnaam moeten komen.

 

Want op het dak van de tunnel kan het niet. Daar zijn waarschijnlijk wel kantoren en andere gebouwen mogelijk, maar geen woningbouw. Uit veiligheidsoverwegingen van de centrale overheid. Totaal niks nieuws. Terecht hebben B&W dan ook de gemeenteraad – die dat misschien nog niet was vergeten, maar je weet het nooit met onze lokale politieke klungels – er nog even aan herinnerd hoe in de plannen de kaarten lagen.

 

Maar dat neemt allemaal niet weg dat de gemeente een wonderdoener moet hebben ingehuurd of in het geheim over elastieken grondarealen beschikt om drieduizend woningen aan weerskanten van de weg kwijt te kunnen, inclusief sociale woningbouw (waarvoor de financiering dus uit andere projecten in het gebied moet komen). Wie een beetje nadenkt, beseft dat het alleen kan met hoge torenflats, waarvoor huidige bebouwing tegen de grond moet. Nee hoor, roept de gemeente. Slopen is niet aan de orde. En dát lijkt mij nou, zo geen grove leugen, dan toch in elk geval wishful thinking.

 

Trouwens, de VVD – nog steeds de grootste fractie in de gemeenteraad en in de huidige coalitie slaafs gevolgd door bijwagen PvdA en het CDA – is tegenstander van wat zij ‘gestapelde bouw’ noemt. Die wil het liefst villa’s en andere royale optrekjes, hooguit nog wat eengezinswoningen, maar zeker geen sociale woningen voor armoedzaaiers.

 

En dus is met de opgelaaide discussie toch wel de vinger op een pijnlijke plek ik de plannen gelegd. En dat lijkt me toch eigenlijk wél weer nieuws. Heeft het Nieuwsblad door een feit te melden dat geen nieuws was tóch nieuws gemaakt. Leuk he?

 

Lees ook:Brockhoff: ‘Tunnelplannen vergen 67 Meander-torens nodig’
Lees ook:Minder woningen in nieuw woongebied Middenwaard
Lees ook:Coalitie houdt bouw in Bovenkerkerpolder mogelijk
Lees ook:Tunnel A9: minstens tien jaar verder
Lees ook:Pols tekent in Ridderzaal voor A9 tunnel

Eén reactie op “Snelweg naar nieuws

  1. gerben drost

    Dus nu: drie keer niks. Goede zomer met een glimlacht toegewenst.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.