OA-voorzitter blij met college B&W

 

Boggemann (rechts) tijdens receptie.

Er is alle reden voor optimisme van ondernemers. Dat zei voorzitter Alphons Böggemann van Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij had vorig jaar al goede voorzichten voorspeld en constateerde nu dat de crisis na zes jaar echt voorbij is. Lokaal zijn de contacten met de gemeente sterk verbeterd, volgens Böggemann, die het aanwezige complete college van B&W ambitieus noemde.

“Een College dat, onder leiding van onze veelbelovende nieuwe burgemeester Mirjam van ’t Veld,  eenheid en ambitie uitstraalt en vastberadenheid om er het allerbeste van te maken.  Daarbij verdient dit College het dat wij, ondernemers, het succes wensen en waar mogelijk steunen”, zei hij. Volgens hem leggen de zorgproblematiek en de Participatiewet leggen zware taken op de bordjes van de gemeentelijke bestuurders en de ambtelijke staf. “En op die bordjes  liggen ook al  zaken als de herinrichting van het Stadshart, de A-9, de kantorenleegstand,  de borging van het duurzaamheidsstreven en het behoud van onze groene, leefbare stad.”

Minuut stilte

Het programma voor de druk bezochte nieuwjaarsreceptie in een bomvol restaurant Lutte was in verband met de aanslag in Parijs en de daaruit voortvloeiende demonstratie bij het raadhuis gewijzigd. Er werd rond zes uur een minuut stilte gehouden en met en Böggemann wachtte met zijn toespraak tot het college (met partners van de leden), na de demonstratie, was gearriveerd.

Geen double dip

Volgens Böggemann is de economie uit de recessie en komt er geen ‘double dip’. Het begrotingstekort is eindelijk royaal onder de 3 % en er is in ons land weer een bescheiden échte groei, zei hij. “En wat nog beter is:  we lopen mooi achter Duitsland aan dat inmiddels 2 a 3 %  groei laat zien.”

Overigens was het laatste nieuws dat de economie in Duistland stagneert. Maar Böggemann wees er op dat Amerika  4 % groei registreerde en ook de wereldeconomie ongeveer datzelfde groeipercentage haalt. 

Böggemann: “In 2013 was 47 % van onze bevolking tevreden over onze economie en nu, één jaar later,  is dat 70 %.   Wij mopperen er vaak op dat de banken ons niet willen financieren. In werkelijkheid heeft 75 % van de bedrijven die in 2014 een bancaire financiering vroegen, die ook geheel of gedeeltelijk gekregen.  Crowdfunding, Private Equity en Informal Investment zijn financieringsmogelijkheden die nog meer aandacht verdienen omdat ze soelaas kunnen bieden aan de  resterende 25 %.”                                     

Hij wees ook op de lage inflatie, rente die steeds meer in de richting van 0 % gaat, de geringe (of geen) loonstijging, lage olieprijzen, duurdere dollar, goedkoper produceren én exporteren. 

Schaduwkanten

Maar er zijn ook schaduwkanten, beseft hij. Géén loonstijging  betekent ook  beperking van koopkracht en dus stagnatie van de binnenlandse afzet. Wél loonstijging betekent hogere productiekosten, wat slecht is voor de Nederlandse exportpositie.

Böggemann: “Moet het dan komen van belastingverlaging ? Daar lijkt het wel op, maar betekent dát dan ook nog minder overheidsinkomsten en dús nieuwe bezuinigingen?  Wordt het dus de hond of de kat die ons gaat bijten?”

In elk geval moet de lokale en landelijke overheid af van verstikkende regelgeving, vindt hij.  “In het bijzonder de soms merkwaardige regelbrei waar Brussel ons soms mee  opscheept.”  Ondernemers hebben het zonder die al moeilijk genoeg, zei hij in de richting van de lokale en landelijke bestuurders. Hij wees onder meer op ZZP-ers, die tot hun status veelal werden gedwongen door afvloeiing, maar uitkeringsinstanties hebben behoed voor nóg hogere werkloosheidscijfers met bijbehorende uitkeringen. “En dan moeten deze hardwerkende eigen-risico-dragers  nu niet weer tegen hun zin, via een soort sluiproute, in de collectieve voorzieningen met bijbehorende financiële verplichtingen worden getrokken.  Vrijwillig is goed, maar gedwongen is hier echt fout.”                                                                                                                                                                

Volgens Böggemann vormen ondernemers de motoren van de samenleving. Volgens hem heeft het nieuwe college dat door. “Het ziet er goed uit met jullie. We blijven jullie aandachtig volgen, maar willen nog liever met jullie vooruitdenken in het belang van een nog beter Amstelveen”, zei hij.

De vereniging groeide vorig jaar sterk en hoop dit jaar van het zilveren jubileum (dat op 17 september wordt gevierd) de grens van 300 leden te overschrijden. Het nieuwe jaarthema is: ‘De weg naar succes’.

 

 

Lees ook:Samenwerking thema ondernemersvereniging
Lees ook:OA-voorzitter prijst B en W als ‘ondernemerscollege’
Lees ook:Ondernemers blij met nieuwe college B&W
Lees ook:Gemeentelijke onderscheiding A. Böggemann
Lees ook:Regelgeving blijft zorg voor ondernemers

12 reacties op “OA-voorzitter blij met college B&W

 1. frank bikker

  Zaten bij dat Lute ( duurder en sjieker kun je in Aveen niet vinden) ook veel ZZP’ers of kleine middenstanders met 1 of 2 man personeel die zich daar op kosten van de zaak/belastingbetaler versnaperingen naar binnen te werken? Ik blijf dit soort zaken toch vreemd vinden, maar ja het kan en de politiek laat zich door dit soort zaken nog inpakken ook! Decadent.

    /   Beantwoorden  / 
 2. CeeBee

  Kennelijk ben je weer eens niet geïnteresseerd in het antwoord frank, maar heb je wel gelijk een mening.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Verklaar je nader.
   Deze man ziet ondernemers als de motor van de samenleving. Ik zeg; werkgevers en werknemers hebben elkaar nodig. En natuurlijk moeten sociale voorzieningen voor ondernemers open staan en niet die idiooot dure die ze nu hebben.

     /   Beantwoorden  / 
   1. gerben

    Het middenmanagement en de middenstanders (zzp, overige marktkooplui in de storm) zijn het cement.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

     Mee eens, maar ik word niet goed van al die borstklopperij van de hoge jongens.

       /   Beantwoorden  / 
     1. gerben

      En dat ben ik glad met je eens

        /  
   2. CeeBee

    Je vooringenomenheid is meer dan eens -en ook nu weer- ten hemel schreiend frank.

    Je stelde een vraag. Over eten op kosten van de belastingbetaler. Stuur Alphons Böggemann even mail zou ik zeggen. Wacht het antwoord af en geef daarna pas je mening. Hoe moeilijk kan het zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

     Jij schijnt het ook al te weten, dus waarom zeg je het dan niet even.

     Hoeveel van die onzin wordt niet opgevoerd als presentatiekosten.

     En ja, ik ben vooringenomen. Vind je het gek na 2008 en dat iedereen moest inleveren, behalve dit soort. Zij zijn er enkel maar op vooruit gegaan.

       /   Beantwoorden  / 
     1. CeeBee

      ‘behalve dit soort’

      Tjonge..

        /  
     2. Jan Demming

      Ik vermoed dat CeeBee erbij was.

        /  
     3. CeeBee

      De vooringenomenheid is besmettelijk merk ik.

        /  
 3. gerben

  Fijn die warme woorden van voorzitter mAlphons voor B&W en het apparaat van de Gemeente Amstelveen. En waar mogelijk steunen. Dat klinkt nog wat minimaal.
  IKV de participatiewet zijn de ondernemers stevig aan zet, namelijk.
  Wens hen alle succes bij het werven en in dienst nemen/aanstellen van nieuwe medewerkers met beperkingen. Halverwege 2016 kennen we de eerste resultaten.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.