VVD wil soepeler parkeernormen kantoren

Inza Gast

Inza Gast

Om bedrijven in leegstaande kantoren te krijgen, moet de gemeente de strenge parkeernormen bij zo’n gebouw omlaag schroeven. Dat vindt VVD-raadslid Inza Gast, die vanavond (woensdag) met een motie komt om dat doel te bereiken. Zij heeft al eerder haar zorgen geuit over het feit dat bijna een kwart van de kantoren leeg staat. En daarin komt nauwelijks verandering.

B&W sturen wel juichende persberichten als weer een bedrijf naar Amstelveen komt, maar zwijgen doorgaans over de vertrekkende ondernemingen. En beide houden elkaar ongeveer in evenwicht, zei wethouder Groot van Economie (CDA) onlangs nog.

Gast ziet een oplossing voor de probleemgebieden als Kronenburg en Bovenkerk. De parkeernormering zou tijdelijk moeten worden versoepeld, zegt ze. Met ondernemers moet een gezamenlijke oplossing worden gezocht voor het nijpende tekort aan parkeerplaatsen, vindt Gast.  “Veel ondernemers krijgen bij het indienen van hun initiatieven bij de gemeente het lid op de neus als blijkt dat hun plannen niet voldoen aan de parkeernorm die wordt gehanteerd. Dat is schadelijk voor onze locale economie en hier zouden we tijdelijk, zolang we in deze leegstandscrisis zitten, soepeler mee moeten omgaan.”

Volgens Gast is het moeilijk de individuele parkeerproblematiek van ondernemers op te lossen, maar zou een integrale aanpak voor de gehele wijk soelaas kunnen bieden.

Als een ondernemer een kantoorpand wil betrekken, wordt de noodzakelijke parkeerruimte berekend op basis van het aantal medewerkers en klanten. Daarvoor gelden dan de in de gemeentelijke parkeernota vastgelegde normen. Gevolg: Problemen in kantorenwijk Kronenburg en bedrijventerrein Bovenkerk. Daar zijn vrijwel nooit voldoende parkeerplaatsen.

De VVD zegt in principe de normen in de nota wel te onderschrijven, maar in deze crisistijd tijdelijk soepeler gemeentelijke regelgeving te wensen. “Landelijk gebeurt dat ook, daar maakt men soms gebruik van de crisis- en herstelwet”, zegt Gast. Vooral in Kronenburg is het probleem volgens haar nijpend. “De leegstand is daar fors opgelopen en veel gedateerde panden zijn gebouwd met minder parkeerplaatsen dan nu gewoon is. Door de komst van de tram 5 en 51 en het betaald parkeren in Buitenveldert, wordt Kronenburg nu ook gebruikt voor forensen, die er hun auto te parkeren als zij naar Amsterdam-Centrum gaat.”

Overigens vindt Gast dat ondernemers ook een financiële bijdrage aan een oplossing zouden kunnen leveren. “De gemeente zou dan voor extra parkeerplekken in het gehele gebied zorgen, in plaats van oplossingen te zoeken voor individuele gevallen. Er kan dan ook worden gedacht aan het omvormen van bestaande verouderde kantoren naar een transferium, of de parkeerplaatsen van tijdelijk leegstaande panden beschikbaar stellen aan de buren.”

 

 

Lees ook:VVD: ‘Versoepelen parkeernorm in strijd tegen leegstand’
Lees ook:Soepeler hanteren parkeernorm kantoren aanvaard
Lees ook:B&W: studenten in lege kantoren Kronenburg
Lees ook:VVD wil P-wegwijzers Oude Dorp
Lees ook:Jongerenwoningen op plaats van Amstelrade

Eén reactie op “VVD wil soepeler parkeernormen kantoren

  1. frank ribbek

    Zou de kantoormaffia ook niet hun verhuurprijzen aan moeten passen in deze vrije kapitalistische omgeving of verliezen ze dan te veel belastingvoordeeltjes?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.