Netto winst Rabo stijgt met 64 procent

Met een netto resultaat van ruim twee miljoen euro heeft Rabobank Amstelveen een goed jaar achter de rug. De nettowinst steeg met 64 procent. Het jaarverslag 2005 werd dinsdagavond (27 juni) goedgekeurd door de algemene ledenvergadering. Bij de bank vond de laatste vier jaar een omwenteling plaats gevonden, nadat eerder forse verliezen waren geleden. Volgens interim algemeen directeur Han Segaar is dat traject nu afgerond.

De koerswijziging in het beleid en de vernieuwingen in het bedienen van de markt hebben volgens de Rabobank ook vorig jaar vruchten afgeworpen. ‘Hoewel niet overal in dezelfde mate als in 2004, hebben wij toch een belangrijk deel van onze groeidoelstellingen gerealiseerd. Een hoger dan verwacht bedrijfsresultaat vóór waardeveranderingen van vorderingen bij een gematigde kostenontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de baten-last verhouding en de productiviteit boven de begroting uitkwamen.’

Het bedrijfsresultaat vóór belastingen bedroeg 2,9 miljoen euro, tegenover ruim 2 miljoen in 2004. De moordende concurrentie op het gebied van hypotheken heeft de bank vorig jaar overigens wel parten gespeeld. ‘Deze concurrentie spitst zich veelal toe op prijsgevechten, waarin gemakkelijk voorbij wordt gegaan aan kwaliteitsaspecten. De inhoud van de dienstverlening, zoals een goed advies, weegt bij Rabobank Amstelveen echter zwaarder dan zaken doen voor de laagste prijs,’ aldus het jaarverslag. Het balanstotaal nam toe van 597,9 naar 649,4 miljoen euro. De vorderingen op cliënten stegen van 497 naar ruim 543 miljoen euro.

Na de forse groei in de hypotheken in 2004 (26 procent) was die vorig jaar zeven procent. De bedrijfsfinancieringen groeiden met 17 procent en over de laatste vier jaren met 55 procent. Het renteresultaat steeg in 2005 met acht, het inkomen via provisies met 20 procent.

De rentebaten van de bank groeiden vorig jaar van 25,7 naar 28,5 miljoen en de rentelasten van 12,4 naar 14,2 miljoen euro. De totale baten stegen van 15,9 naar 17,6 miljoen euro.

De nettowinst gaat op 45 mille na naar de algemene reserve. Die 45 duizend euro komt in het zogenoemde coöperatiefonds, waaruit maatschappelijke doelen worden gesteund. Tien mille daarvan gaat via het fonds naar de Rabo Foundation.

Lees ook:Rabobank: 80% minder nettowinst
Lees ook:Goed jaar voor Rabobank
Lees ook:Minimale winst bij Rabobank
Lees ook:Kredietcrisis raakt ook Rabobank
Lees ook:Zeven mille van Rabo naar vier Amstelveense organisaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.