Gemeente viert eHerkenning bedrijven in

naamloosBedrijven kunnen nu met een soort voor hen bedoelde DigID communiceren met de gemeente. Zij heeft namelijk de zogenoemde eHerkenning ingevoerd. Volgens de gemeente is het laatste jaar een groot deel van de digitale dienstverlening vernieuwd, hoewel de zoekmachine op haar website nog altijd een lachertje is. Althans voor wie een klein beetje verder wil kijken dan de huis-tuin-en keuken zaken als paspoorten en rijbewijzen.

Met eHerkenning kan een bedrijf nu via het digitale loket bijvoorbeeld een aanvraag voor een (parkeer)vergunning of een melding via Omgevingsloket doen. Voor zowel het bedrijfsleven als de gemeente verloopt de aanvraagprocedure hierdoor sneller en eenvoudiger, zegt de gemeente.

Via eHerkenning, door steeds meer overheidsorganisaties voor hun dienstverlening toegepast, weten die met welk bedrijf ze te maken hebben. En of de medewerker die namens een bedrijf handelt, daartoe is gemachtigd. Om eHerkenning te gebruiken, moet een bedrijf of organisatie staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Bedrijven kunnen eHerkenning aanvragen bij een van de zes erkende leveranciers op https://www.eherkenning.nl/nl/inloggen-met-eherkenning/leveranciers. eHerkenning werkt met verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Als Beveiligingsniveau heeft de gemeente Amstelveen niveau EH1 toegepast. Deze moet een ondernemer invullen in de aanvraag voor eHerkenning.

 “Stapje voor stapje willen we onze digitale dienstverlening verbeteren”, zegt wethouder Dienstverlening Jeroen Brandes (PvdA). “Met eHerkenning wordt het voor bedrijven eenvoudiger zaken te doen met de gemeente.”

Niet optimaal

 De gemeente ziet overigens ook zelf wel dat de digitale communicatie nog niet optimaal is.  ‘Zo is de afhandeling van sommige webformulieren nog steeds omslachtig, waardoor de gebruikers van de formulieren nog niet online kunnen zien wat de status is van hun vraag, melding of aangifte’, geeft zij toe. Maar er wordt gewerkt aan een totale vernieuwing van het systeem, wat € 1,7 miljoen kost.

 

Lees ook:Gemeente weet te weinig van MKB
Lees ook:Kragtwijk Catering wint regionaal MKB Duurzaam Award
Lees ook:B&W bezoeken ‘digireus’ Atos
Lees ook:Gemeente peilt nu steeds klantvriendelijkheid
Lees ook:GroenLinks: ‘Gemeente heeft grote ICT-problemen’

3 reacties op “Gemeente viert eHerkenning bedrijven in

  1. Keesje

    Billijkt die uitgave van 1,7 miljoen de efficiëntie? Voor zover ik weet, zijn er bij al die systemen hele grote fouten gemaakt bij de overheid en zijn ze zo lek als een mandje.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Wie zegt dat een digitaal systeem, welk dan ook, veilig is, liegt gewoon. De praktijk bewijst dat alles gehackt kan worden. Volgens mij is de virtuele werkelijkheid gevaarlijker dan de samenleving ooit was. Vroeger kon iemand bij een bedrijf wel eens frauduleus handelen, nu lopen alle bankrekeningen gevaar. Natuurlijk zijn ook overheidssystemen lek. Internet heeft de misdaad glorieus in de kaart gespeeld.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Keesje

        Daarin heb je zonder meer gelijk in, maar daarom hoeft bij de overheid nog niet hele systemen wagenwijd open te staan, zoals sommigen beweren.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.