Gemeente weet te weinig van MKB

Maaike Veeningen. weth. Economische Zaken

Maaike Veeningen. weth. Economische Zaken

Gemeentelijke bestuurders en ambtenaren reizen wel de wereld rond om zoveel mogelijk buitenlandse bedrijven naar het toch al met woningnood kampende Amstelveen te halen, maar met de kleinere er al gevestigde bedrijven heeft het te weinig contact. Dat blijkt uit een concept economische beleidsnotitie voor de komende jaren, de zogenoemde Economische Agenda Amstelveen.

Daarin wordt vastgesteld dat de gemeente steeds met dezelfde bedrijven praat en de ambtenaren achter hun bureau blijven zitten, althans het ‘er op uit gaan’ nauwelijks aan de orde is. Dat komt doordat er te weinig mensen voor economische zaken beschikbaar zijn op het raadhuis, zegt de gemeente. Het is de bedoeling twee arbeidsplaatsen toe te voegen aan het accountmanagement, waarmee jaarlijks twee ton is gemoeid.

Het beleid is gericht op verbetering van de relatie met het MKB (Midden en Kleinbedrijf), citymarketing en eigentijds en transparant communiceren. Behalve een krachtig MKB en een sterk internationaal karakter van de stad, zijn een vitaal stadshart en goede verbindingen speerpunten van het beleid. De gemeente zegt ook goed herkenbaar te willen zijn als onderdeel van de Metropool Regio Amsterdam. Maar omdat zij tegenwoordig steeds meer taken met miner geld moet uitvoeren, dreigt de dienstverlening aan het bedrijfsleven wel onder druk te gaan staan.

‘De digitalisering neemt mondiaal een vlucht, maar ondernemers zijn veelal van mening dat de gemeente daarin onvoldoende meebeweegt. Digitale faciliteiten scoren in de Ondernemerspeiling van 2014 een 6,7’, staat er in de nota. ‘De Balie bedrijven, oftewel het ondernemersloket, verandert in de toekomst van opzet.’ Dat het bestaat, weten blijkbaar weinig ondernemers.

Groei aantal ZZP-ers

Het aantal eenmanszaken is de laatste jaren fors gegroeid. Maar het ZZP-bestaan is niet altijd uit weelde voortgekomen. Vier van de tien ZZP-ers zijn maar part time zelfstandig en velen voor daartoe door ontslag gedwongen. De gemeente verwacht dat de groep ZZP’ers blijft groeien doordat ondernemerschap – om verschillende redenen – populair is geworden en de drempel om een eigen bedrijf te beginnen steeds lager wordt. Steeds meer ondernemingen nemen geen personeel meer aan. Alleen ZZP’ers kunnen er aan de slag.

Er zijn in Amstelveen 2400 bedrijven met 2 tot 20 werknemers. Die zijn voor de gemeente vrij onzichtbaar en zij zegt te weinig personele capaciteit te hebben om persoonlijk contact met deze bedrijven te onderhouden. Door verbetering van de personele situatie denkt zij een beter beeld van het MKB te krijgen. Op die manier wil zij meer kennis daarover vergaren. Volgens haar is nu de personele capaciteit in Amstelveen voor economische zaken beperkter dan in diverse regiogemeenten.

 

Lees ook:Werkloosheid sterk gestegen in Amstelveen
Lees ook:Amstelveense economie draait redelijk, werkloosheid stijgt
Lees ook:Aantal telefooncellen meer dan gehalveerd
Lees ook:Politiek wil van Amstelveen ‘hotelstad’ maken
Lees ook:Netwerken op raadhuis voor startende ondernemers

Eén reactie op “Gemeente weet te weinig van MKB

  1. Keesje

    Het lijkt wel of het Stadshart de zon is van het MKB. Dat is het helemaal niet.
    Als ik zie dat een kleine horecaondernemer als het aan de ambtenarij ligt 9 maanden kwijt is om alle vergunningen rond te breien, vervolgens een bobo ingrijpt en dat het dan in een poep en zucht is gebeurd, dan zegt dat toch heel wat.
    Of dat iemand die een leuk bedrijf heeft, een aardig stel mensen in dienst, maar tijdelijk wat krap bij kas, daardoor gedwongen tijdelijk te wonen in zijn EIGEN kantoor gedreigd wordt met een boete en nu elders voor 1000 euro iets moet huren en elke dag nog anderhalf uur kwijt te zijn aan reizen, noem ik niet bepaald meedenken met de ondernemer.
    Vergunning verlenen aan precies zo´n eettentje in een wijkwinkelcentrumpje, waardoor nu de spoeling voor alle 2 dun wordt.)Augustinuspark).
    Het verlenen van een vergunning aan de Coop in het wijkwinkelcentrum Van der Hooplaan, een plek waar allemaal middenstanders zitten die een niche in de markt bestrijken. Van ellende gaat de Spar daar weg die allerlei service verleende aan de wijk, terwijl de Coop prima zat aan de Lindenlaan. Ze hadden daar ook nog een redelijke parkeergelegenheid. Dat moet je op de Van der Hooplaan maar afwachten.
    Een vergunning verlenen voor een MacDonalds aan de Zijdelweg, die 20 uur op 24 open mag zijn, terwijl er pal naast 2 bedrijven zitten, die op hun eigen bedrijf wonen, waardoor je ze wel hun nachtrust ontzegd. Zeer vreemde planning!

    Bovenal stoort mij nog het meeste dat de gemeente het meeste doet voor het Stadshart, maar dat menig wijkwinkelcentrum totaal verpaupert. Ze kunnen op zijn minst eens met de eigenaren gaan praten, terwijl ik de indruk heb dat UR bij de gemeente kind aan huis is.

    Het wordt hoog tijd dat bestuurders zelf eens de boer op gaan bij het MKB en niet alleen de ambtenaren. Toespraakjes houden, `netwerkbijeenkomsten` bezoeken is niet genoeg. Daar zul je de gemiddelde ZZP´er en MKB´er niet echt tegenkomen, want die werkt namelijk. Daar heeft hij geen tijd voor.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.