Scholierendag over herdenken

 

Matthijs den Hollander. Foto: amstelveenweb.com

Matthijs den Hollander. Foto: amstelveenweb.com

Uit groep 8 van de basisscholen Westwijzer, Piet Hein en de Cirkel komen donderdag 30 april 160 leerlingen bij elkaar om een programma bij te wonen over herdenken, vrijheid en democratie. ’s Morgens bezoeken zijn het Indiëmonument in het Broersepark, waar zij onder meer getroffenen in de Tweede Wereldoorlog (in Nederlands Indië en Nederland) ontmoeten, en ’s middags de synagoge aan de Max Havelaarlaan 435 (voormalige Bankraskerk).

Het programma is onderdeel ban het vrijwilligersproject ‘Ontmoeten en (Her)denken’, bekostigd door de gemeente en Amstelveense scholen. De daaraan verbonden jaarlijkse scholierendag wordt georganiseerd in samenwerking met Amstelveen Oranje. De groepen 8 werden voorbereid via het lespakket: vanuit de lessen van het verleden vieren van vrijheid.

In het Broersepark worden diverse kramen voor de ontmoetingen opgesteld. Bij één ervan gaan de leerlingen samen met stadsdichter Matthijs den Hollander poëzieopdrachten uitvoeren. In de synagoge aan zijn toespraken, zingen de kinderen rapliederen met eigen teksten en wordt de leskist ‘Kleurrijk Amstelveen’ geopend door wethouder onderwijs Maaike Veeningen. Onder de Amstelveense organisaties die meerwerken aan de dag, bevinden zich onder meer de Vereniging Historisch Amstelveen, Amstelveen Oranje en religieuze / levensbeschouwelijke organisaties.http://www.ontmoetenherdenk.nl/leskist.php

 

Lees ook:Leerlingen basisscholen herdenken
Lees ook:Jaarlijkse herdenking bij Indië monument
Lees ook:Lezing Ella van de Ven bij VHA
Lees ook:Erepenning voor Willem van Lith
Lees ook:Kampervaringen bij Indië Monument

Eén reactie op “Scholierendag over herdenken

  1. leonavinci

    Wat fantastisch dat de Stadsdichter van Amstelveen, Matthijs den Hollander, met dit thema aan de slag gaat met Amstelveense basisschoolleerlingen!
    Op de avond van 4 mei, Dodenherdenking, zal Matthijs met een speciaal gedicht te beluisteren zijn tijdens het Requiemconcert in de Augustinuskerk op de grens tussen Amstelveen en Amsterdam. Dit om 20:45 uur in aansluiting op de plechtigheden bij het gemeentelijk monument. Vanaf 19:30 is de kerk open en kan men de Nationale Herdenking op de dam live volgen op grote video schermen. Toegang gratis.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.