‘Mijn haat tegen Japanners is voorbij’

 

Nora Valk

Nora Valk

??????????“Mijn haat tegen de Japanners is voorbij. Ik heb geleerd dat ik kan vergeven. En dat is mijn bevrijding.” Met dat indrukwekkende getuigenis kwam Nora Valk (84) donderdagavond tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Indië monument in het  Broersepark, georganiseerd door de stichting Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië.

Nora Valk, geboren in toenmalig Nederlands Indië als dochter van een KNIL-vlieger, verbleef als kind tussen 1942 en 1945 in een Japans concentratiekamp, waar haar moeder overleed, doordat zij niet de medicijnen kreeg die haar hadden kunnen redden. Een leven lang haatte zij alle Japannes, tot zij op kerstavond 1996 in een baptistenkerk in Indonesië de Japanse ds. Kimura ontmoette. Na in eerste instantie al haar verwijten jegens Japan tegen hem te hebben uitgeschreeuwd, boog hij diep voor haar. Na een langdurig gesprek nodigde hij haar uit naar Japan te komen. Daar kreeg zij de kans, samen met haar partner (die in hetzelfde kamp had gezeten) over haar ervaringen te vertellen aan studenten op universiteiten. Haar leven kreeg een bijzondere wending, zei ze.

Valk: “De vele gesprekken met de studenten na afloop deden ons realiseren hoe weinig zij wisten van deze geschiedenis, hoe geschokt ze waren te horen van de wreedheden van hun landgenoten. Ze toonden diep berouw en schaamte voor wat de vorige generatie Japanners ons hadden aangedaan. Ik zal niet vergeten wat ons is aangedaan. Ik zal niet vergeten dat mijn moeder niet had hoeven sterven op 39 jarige leeftijd. Mijn littekens zullen altijd blijven, maar dankzij de Japanse familie Kimura, zijn mijn wonden nu geheeld.”

Besef

Het landelijk thema voor de herdenking dit jaar is ‘Het besef uit Indië te komen’. Een mooi thema, vond burgemeester Mirjam van ’t Veld, omdat het volgens haar belangrijk is de geschiedenis van voormalig Nederlands Indië te kennen. “Als mensen weten wat oorlog en onderdrukking heeft aangericht, als mensen de geschiedenis kennen is de kans kleiner dat de geschiedenis zich herhaalt“, denkt Van ’t Veld. “En verhalen blijven bewaard. Ook in de toekomst. En dat verdienen de mensen die hun leven hebben verloren tijdens de bezetting in de oorlog.”

Tijdens de 69e herdenking van de gevallenen in Nederlands Indië sprak ook voorzitter Clemens Bouwens van de organiserende stichting. De door velen gewenste wereldvrede komt er maar niet, constateerde hij. “We hoeven het journaal maar aan te zetten en zien op televisie de brandhaarden in de wereld, ver weg en ook dicht bij huis. We kennen de gebieden: Afghanistan, Irak, Libië, Mali, Syrië, het Nabije Oosten en vele, vele andere.”

Verhalen

Hij herinnerde ook aan de ramp met de MH17, die 298 mensen, onder wie Amstelveners, het leven kostte. Maar de herdenking was wat hem betreft toch kennelijk vooral gewijd aan de slachtoffers uit voormalig Nederlands Indië. “Door het delen van verhalen en ervaringen uit die tijd, delen wij vanavond ook het verdriet, al blijft veel verdriet en pijn onuitgesproken. Je wordt stil als je de verhalen leest en hoort. Indrukwekkend, hartverscheurend, mensonterend. Het is uw verhaal, het is het verhaal van onze geschiedenis. Hierdoor begrijp ik beter het zwijgen van de Indische gemeenschap, al generaties lang. Met respect denken wij hier aan alle slachtoffers, aan hen die het leven lieten, mannen en vrouwen, burgers en militairen, jongeren en ouderen. Door geweld of door uitputting. Voor onze vrede. Ik ben er stil van.”

Voorzitter Willem van Lith van de Bond van Wapenbroeders herinnerde er aan dat de veteranen van weleer uit Nederlands Indië en Nieuw Guinea in Nederland  niet met open armen zijn ontvangen. “Vele negatieve berichtgevingen in de Pers werden onacceptabel gevonden, want zij hadden de taak voor Orde en Vrede en werden ook gedecoreerd met deze onderscheiding. De Indië  gangers hebben samen met het verzet hebben in 1951 het Veteranen Legioen Nederland opgericht, later De Bond van Wapenbroeders. Zij hebben gestreden voor erkenning en er voor gezorgd dat er in den lande vele monumenten werden opgericht, zodat zij in de gelegenheid waren en nog zijn om te herdenken, dat staat bij hen hoog in het vaandel. En de Erkenning is gekomen, zij het laat, doch het is een feit”, zei hij.

Na de toespraken volgden de kranslegging namens Amstelveen (door de burgemeester), talrijke buurgemeenten en andere instanties en organisaties. De stemmige muziek tijdens de ceremonie werd verzorgd door Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers. Volledige toespraken op: www.indieherdenkingamstelveen.nl

 

 

 

 

Lees ook:Nora Valk bij herdenking Indië monument
Lees ook:Herdenking bij Indie monument op 14 augustus
Lees ook:Naar herdenking bij Indiëmonument via A’damseweg
Lees ook:Herdenking bij Indie monument
Lees ook:Onderscheiding voor voorzitter Indië herdenking

15 reacties op “‘Mijn haat tegen Japanners is voorbij’

  1. gjzn

    Zie ook: Amstelveenweb

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    “Als mensen de geschiedenis kennen, is de kans kleiner dat de geschiedenis zich herhaalt,” zegt de burgemeester.

    Deze onbewezen stelling is op hoop gebaseerd. Zij wordt echter niet door de geschiedenis bevestigd. Het is – vrees ik – een illusie.

    Mensen moeten vooral herdenken als zij daar behoefte aan hebben. Bij voorbeeld om dingen te delen en zo te verwerken. Zij die daar echter geen behoefte aan hebben, omdat zij de zin ervan niet inzien of omdat zij juist niet aan gruwelijkheden herinnerd willen worden, zijn niet per definitie de mensen die ze willen herhalen.

    Gruwelijkheden worden vaak juist begaan op grond van herinneringen die 70, 600 of zelfs een paar duizend jaar teruggaan. Mensen die willen haten en oorlogvoeren, vinden hun rechtvaardiging vaak in de geschiedenis,

      /   Beantwoorden  / 
  3. gjzn

    70,600 toen. Wat heb je toen meegemaakt, beste Rob?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

    Er staat: Gruwelijkheden worden vaak juist begaan op grond van herinneringen die 70, 600 of zelfs een paar duizend jaar teruggaan.” Komma of punt, dat maakt een groot verschil.

    Volgens onze burgemeester is de kans kleiner dat gruwelijkheden worden herhaald als mensen de geschiedenis kennen. Zouden Mao Tse Tung, Pol Pot, Stalin, de Serven van Karadzic, Hitler en al die andere plegers van misdaden tegen de menselijkheid de geschiedenis niet hebben gekend? Die was juist hun voornaamste beweegreden en excuus.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      De wereld wordt niet beter. Het is inderdaad een illusie dat te geloven. Maar als christen geloof ik dat er ooit een nieuwe hemel en een nieuwe aarde komt. De oude oplappen is een onbegaanbare weg, maar wie zich er als hobby of passie mee bezig wil houden, mag van mij.

        /   Beantwoorden  / 
      1. gjzn

        Amen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. W. Anhoop

          Goed gezegd gerben.

            /   Beantwoorden  / 
          1. gjzn

            Ieders leven is een instrument en ieders leven een melodie.

              /  
  5. Robert van Waning

    Wat vindt men van de woorden van onze burgemeester? Ik ben bang dat wij weer met een mooiprater opgescheept zitten.

    @JB, een totaal nieuwe schepping? Toe maar. Hopelijk zonder mensen, want die maken er toch weer een potje van.

    Ik vind dat wij ons best moeten doen om het beste te maken van deze schepping. Dit is het enige wat zeker is en voorlopig ook alles wat wij hebben. De rest is geloof en illusie.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Ik gun ieder zijn eigen geloof. Ook wie gelooft dat de Bijbel een illusie is.

        /   Beantwoorden  / 
  6. W. Anhoop

    Wat is dit allemaal voor een gezeur. De mens is bij de geboorte al slecht, dankzij idiote praatjes over als we ons allemaal netjes gedragen, zijn wij (de zg mensen dus) beter dan dieren. Nou die hebben allemaal een bepaalde code, en daar is in de dierenwereld geen dier slechter van geworden.

    Maar dan dat absurde mens ras, bij de geboorte potentiele serial killers, just for the fun. En je ziet dat elke weer terug in pracht/krachtwijken bedachet door die linkse genocide verheerlijkers.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Wel eens verdiept in de koloniale geschiedenis van diverse westerse landen, hr. W Anhoop? Macht en bloed is overal hetzelfde.

        /   Beantwoorden  / 
  7. peterpc

    Deze dame is in mijn ogen een heldin. En ik buig diep voor haar.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Robert van Waning

    Schuldigen verdienen straf, onschuldigen niet. Gelukkig is mevrouw Valk gaan inzien dat je geen mensen mag haten vanwege dingen die zij jou niet hebben aangedaan, en zeker niet vanwege hun afkomst.

    Anti-Gaza demonstranten zouden dit ook in gedachten moeten houden. Kritiek moet zich richten tot de verantwoordelijken.

    Aan het maar blijven herdenken van gruwelijkheden zitten ook schaduwkanten. Een daarvan is dat daardoor niet alleen herinneringen levend worden gehouden, maar ook haatgevoelens.

    Burgemeester In `t Veld heeft geen gelijk dat het kennen van de geschiedenis herhaling daarvan voorkomt. Integendeel, zou ik bijna willen zeggen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. W. Anhoop

    Haat is het mooiste wat er bestaat. Dat doet een mens de wil geven om tot enorme prestaties te komen, zoals bijv. iedereen uitroeien die je kwaad hebben gedaan. Zie voor de onnozelen onder ons Sippenhaftung (http://nl.wikipedia.org/wiki/Sippenhaftung)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.