Vrijwilligers buurthulp vrijwel alleen senioren

buurthulp_logo[1]De Buurthulpdienst had vorig bijna 900 cliënten, onder wie 153 nieuwe. Het klantenbestand bevat voornamelijk ouderen. Er waren bijna 150 vrijwilligers, voornamelijk vrouwen, onder wie 29 nieuwe. Aan de cliënten werden ruim 6100 diensten verleend, die meer dan 11.000 uren in beslag namen. ‘We verwachten dat een sterke toename van het aantal vrijwilligers nodig zal zijn’, meldt het jaarverslag. ‘Om dit te kunnen realiseren hebben we bekeken welke wervingsmethodes de afgelopen 10 jaar het meest succesvol zijn geweest. Met deze kennis gaan wij een plan maken om het aantal vrijwilligers de komende jaren verder te verhogen, onder meer door vrijwilligers te gaan werven in de directe omgeving van de cliënten met hulpvragen. Ook de mogelijkheden om meer vrijwilligers te werven via internet en de sociale media gaan wij verder verkennen.’

De meeste vrijwilligers komen uit Bankras, Keizer Karelpark en Elsrijk. Zij zijn overwegend ouder dan 50 jaar. Jointgeren bevinden zich nauwelijks in het vrijwilligerskorps. vraag komt uit    meeste cliënten met een structurele hulpvraag worden via de ouderenadviseur aangemeld. Van de 153 nieuwe cliënten hadden er 93 een structurele hulpvraag, bijvoorbeeld voor een vaste vrijwilliger of regelmatig museumbezoek. In de overige gevallen was sprake van ‘losse’ aanvragen, vaak in het kader van vervoer.

Wegens het vertrek van het kantoor uit het MOC-gebouw (wijk Keizer Karelpark), begin 2012, is er eind 2012 een proef gedaan met een spreekuur in het MOC-gebouw. Daaraan bleek niet veel behoefte te bestaan. Het grootste deel van de doelgroep ook niet in staat zelf naar een spreekuur toe te komen. Wél bleef het aantal nieuwe cliënten vanuit de wijk Keizer Karelpark ongeveer gelijk aan dat van 2011. Het vertrek uit de wijk heeft geen negatieve gevolgen gehad voor het aantal cliënten.

De leeftijd van de nieuw aangemelde cliënten in 2012 varieert van 10 tot en met 99 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar. Het grootste deel van de cliënten bestaat uit ouderen; een klein deel betreft mensen onder de 65 jaar met een beperking.

 

Lees ook:Openbare vergadering wijkplatform Keizer Karel Park
Lees ook:Buurthulpdienst zoekt weer vrijwilligers
Lees ook:KKP krijgt ‘beweegcarrousel’
Lees ook:Ook wijkplatform Patrimonium kapt ermee
Lees ook:Eigen Haard renoveert 450 woningen KKP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.