In memoriam: Nanny de Vries

Ter gelegenheid van het overlijden van Nanny de Vries (1943-2012) schreef Yeter Tan, voorzitter van het Rode Kruis en voormalig wethouder, een in memoriam. Nanny de Vries woonde jarenlang in Amstelveen. ‘Zij was een archeologe en historica, feministe in gender- en etnische studies, onafhankelijk auteur, redacteur en een wereldvrouw,’ aldus Tan.

‘Nanny de Vries schreef en redigeerde de laatste twintig jaar reisgidsen over Bulgarije, Finland, Zweden, Denemarken, Frankrijk en reisverhalen over  Iran en Turkije. Haar laats uitgegeven boek  “Van Esfahan tot Efese, in 2009 gepubliceerd door Hollandia, is  het verhaal van een 6000 km lange reis langs de koningswegen van het oude Perzië. Ze ontdekte de wereld die schuilgaat achter de islamitische façade. Ze schetst een beeld van de mensen, die zij onderweg ontmoet, en ontdekt de banden die zij hebben met hun eens zo machtige en glorieuze verleden.’’Naast haar schrijfwerk heeft Nanny binnen en buiten Amstelveen een belangrijke rol vervuld in het emancipatieproces en in de vrouwenstudies. Ze gaf vanaf 1979 tot en met 2003 (25 jaar lang) via het  “Vrouwenhuis” cursussen in Gender Studies en Literatuurgeschiedenis. Ook heeft ze als directeur van de Volksuniversiteit Amstelveen cursussen in beleidsvorming, onderwijs en management georganiseerd. Tevens was zij 10 jaar redacteur van het internationale tijdschrift Thamyris met als rode draad mythevorming in verleden en heden. Zij was mede-eigenaar vaan Najade Press BV.

 

Nanny was 15 jaar onderzoeker en directeur van Henri Frankfort Centre dat archeologisch onderzoek deed in een  UNESCO-project. Ze deed opgravingen in Djadovo (Bulgarije). Ze was een veelzijdig persoon, tevens heeft ze onder meer als beleidsambtenaar gewerkt voor de provincie Noord-Holland en was ze beleidsmedewerker aan de Hogeschool van Amsterdam.

Nanny de Vries was vriendelijk, ingetogen, enthousiast, betrokken, vasthoudend en precies, creatief, jong van geest en had een enorme werklust. Zo bleef Nanny aan nieuwe projecten werken. Ze was bezig met een boek – voorlopige titel:  Iraanse Feministen binnen de verzetsbewegingen- samen met de Iraans-Nederlandse co-auteur Forough Nayeri.  En met het geven van lezingen/ workshops over Iran,Turkije en over ingebeelde of echte grenzen tussen Azië en Europa.’

Lees ook:Museum Van der Togt viert 400 jaar Nederland-Turkije
Lees ook:Mirjam Rotenstreich bij Blankevoort
Lees ook:Tips na uitzending Peter R. de Vries over toiletmoord Amstelveen
Lees ook:AC-leerlingen winnen wedstrijd met werkstuk
Lees ook:Rode Kruis start nieuwe cursussen reanimatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.