Jeugdoverlast lijkt minder te worden

Het aantal meldingen van jeugdoverlast vertoont een dalende lijn. In Middenhoven, het buitengebied, Groenelaan en Keizer Karelpark liep het vorig jaar sterk terug, maar daar staat een verplaatsing van de overlast naar vooral Westwijk en Bankras/Kostverloren tegenover. In de eerste vier maanden van dit jaar werd verdere daling geconstateerd, maar de praktijk leert dat het koude eerste kwartaal van het jaar doorgaans niet representatief is voor de overlastcijfers gedurende het gehele jaar. Dat melden B&W in hun eerste periodieke rapportage over de resultaten van het gewijzigde jongerenbeleid in relatie tot veiligheid en handhaving. De straatcoaches leveren een goede bijdrage aan de gesignaleerde verbetering, vindt het college. Sinds 1 januari is een team in dienst van de gemeente, dat nauw samenwerkt met de politie, en wordt straatcoaches niet meer van een externe stichting ingehuurd, waardoor steeds andere medewerkers naar Amstelveen worden gestuurd.In 2009 kwamen uit heel Amstelveen 605 overlastmeldingen binnen, vorig jaar 589, in de eerste vier maanden van dit jaar 136, wat betekend dat in die periode de overlast stabiel bleef, al heeft die zich wel verplaatst. Sluiting van Het Galjoen, met grote aantrekkingskracht van overlast veroorzakende jeugd (ok uit andere gemeenten), blijkt volgens B&W een goede maatregel te zijn geweest. Zij lijken vastbesloten de overlast verder te lijf te gaan en nu een beter beeld te hebben van wie de overlast veroorzakers zijn, die thuis worden bezocht (in bijzijn van de ouders) en waar nodig zorg krijgen aangeboden. Door het ontbreken van jongerenwerkers bij Cardanus was de inzet van het ambulant jongerenwerk van die kant de laatste tijd minimaal, constateren B&W. Zij verwachten veel van het geheel in eigen hand nemen van het jongerenwerk door de gemeente, met ingang van volgens jaar.

In opdracht van de gemeente bezochten medewerkers van Stichting Aanpak Overlast Amsterdam vorig jaar 28 jongeren, in het eerste kwartaal van dit jaar waren het er al zestig. Tijdens zo’n huisbezoek worden schriftelijke afspraken gemaakt over het doen stoppen van de overlast. Begin dit jaar een groep van 20 hinderlijk gedrag vertonende tieners in kaart gebracht, van wie de ouders op hun verantwoordelijkheid is gewezen. De ouders van 18 kinderen hebben dat volgens het college goed opgepakt. Zij wisten vaan niet wat hun kinderen uitspookten. De ouders van twee tieners reageerden minder positief, waardoor volgens B&W andere maatregelen en aanbieden van gerichte zorg nodig zijn. De gemeente zelf deed in het eerste kwartaal van dit jaar 36 aangiften van vernielingen. In vijf gevallen, waarbij de daders bekend werden, zijn die aansprakelijk gesteld. Sinds 1 oktober doet de gemeente structureel aangifte van vernielingen. Inzet van camera’s hielp daarbij, maar ook extra toezicht door straatcoaches. In twee gevallen volgenden al veroordelingen en werden de schadebedragen gedeeltelijk toegewezen. Of het zinvol is die gedeeltelijke toewijzing aan te vechten, wordt nog onderzocht. ‘Wij willen tot het uiterste gaan om de daders de gevolgen van hun handelen duidelijk te laten merken,’ zeggen B&W. ‘In tegenstelling tot het verleden worden nu voorbeelden gesteld. Wij zitten er bovenop.’

Lees ook:Minder jeugdoverlast, meer vandalisme en vernieling
Lees ook:KLM blijft winst verbeteren
Lees ook:Nieuwe acties tegen inbraakgolf
Lees ook:Overlast lijkt te dalen
Lees ook:Gemeente neemt straatcoaches zelf in dienst

2 reacties op “Jeugdoverlast lijkt minder te worden

  1. peter

    Als niemand meer aangifte doet, uit angst voor die jongeren (lees tuig), ja dan lijkt het alsof de overlast minder is geworden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. x

    Het is een nieuwe aanpak, dat helpt blijkbaar en dat is positief, maar als men er aan is gewend, denk ik dat het oude niveau van overlast gewoon terugkomt. Misschien op andere plekken, zoals al in het bovenstaande artikeltje werd gezegd. Dit soort zaken hebben meestal een waterbedeffect. Op de ene plaats onderdruk je het, dan komt het op een andere plaats omhoog. Genoeg gemeenten hebben hier last van.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.