Inwonertal blijft schommelen rond 80 duizend

Japanners vormen de grootste niet-Nederlandse bevolkingsgroep.

Japanners: grootste niet-Nederlandse bevolkingsgroep.

Twaalf procent van de Amstelveense bevolking heeft een niet-Nederlandse nationaliteit. Dat komt neer op bijna 9,5 duizend van de in totaal 79.807 inwoners die de stad op 1 jnaurai van dit jaat telde. Eerder was de grens van 80 duizend inwoners al gepasseerd, maar door vertrek van buitenlanders, waarschijnlijk al onder invloed van de beginnende economische crisis, liep het aantal weer terug. Inmiddels zijn het er overigens al weer meer dan 80 duizend. De gemeente verwacht een inwonertal van 85 duizend in 2015 en daarna weer een daling. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de gemeentelijke statistische uitgave Facts & Figures.

Jappanners vormen (met 1775 personen op 1 januari 2009) nog steeds de grootste groep niet-Nederlandse inwoners, gevolgd door de groeiende hoeveelheid Indiërs (856). Ook het aantal Chinezen en Zuidkoreanen neemt snel toe. Op de ranglijst van de 50 grootste gemeenten staat Amstelveen al een aantal jaren op de eerste plaats wat de sociaal-economische positie betreft en op het gebied van veiligheid. Dat neemt niet weg dat de inwoners zich minder veilig voelen dan die lijst zou kunnen doen vermoeden. Uit de Stadspeiling van dit jaar blijkt dat bijna eenderde van de bevolking zich wel eens onveilig voelt, in 2007 was dat nog 28%.

In de nieuwe uitgave van Facts & Figures komt de kredietcrisis nog niet duidelijk tot uiting, omdat de cijfers slaan op 2008. De werkloosheid daalde zelfs in dat jaar en het aantal in de bedrijven werkzame mensen nam toe.  Wel slonk de hoeveelheid winkels en andere verkooppunten, evenals het aantal starts en landingen op Schiphol.

Lees ook:Amstelveen steeds grijzer
Lees ook:Werkloosheid fors gedaald
Lees ook:Werkloosheid en inwonerstal blijven stijgen
Lees ook:Indiase nu grootste allochtone gemeenschap
Lees ook:Meer fiets- en winkeldiefstel en vernielingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.