SP: ‘College schuift molensteen A9-tunnel door

Joep van Erp SP

Joep van Erp SP

De SP vindt dat de gemeente moet stoppen met de nu al 2,5 jaar durende onderhandelingen om onder het contract over de verbreding van de A9 uit te komen. Die overeenkomst – getekend door een vorig college – hield in dat Amstelveen € 100 miljoen zou bijdragen aan een tunnel voor het Amstelveense deel van de Rijksweg. Maar achteraf is dat een lachwekkend hoog bedrag dat de gemeente nooit zal kunnen ophoesten, beseft zij nu. Voor de SP, tijdens de vorige periode nog niet in de raad aanwezig, is het helder: de Rijksweg is een kwestie van het Rijk en dat moet – als het wie weg zo graag wil hebben – ook maar voor de tunnel zorgen. Maar de wethouder van Financiën wil de onderhandelingen, ook al duren die langer dan hij had gehoopt, niet stoppen.

Er is volgens hem nog altijd intensief overleg tussen Den Haag en Amstelveen. In het geheim zijn de fracties enkele weken geleden geïnformeerd over de gang van zaken. “De SP weet dat wij de zaak rond gaan krijgen”, zegt Raat. “De onderhandelingen stoppen zou tamelijk onbehoorlijk zijn. Als wij nu van de tafel weglopen, hebben wij juridisch geen been meer om op te staan. Wij moeten ons als goede contractpartners gedragen.”

Herbert Raat

Herbert Raat

Overigens zou weglopen ook betekenen dat Amstelveen juridisch vast blijft zitten aan het nog altijd op tafel liggende contract, waarin dus staat dat de gemeente 100 miljoen moet bijdragen. Op dit moment zijn in de begroting tien miljoen voor de tunnel voorzien. Volgens de SP proberen B&W het probleem over de verkiezingen heen te trekken en door te schuiven naar een volgend college en een volgende gemeenteraad.

Raat bestrijdt dat. “Maar als wij nu stoppen, zij wel wij het die weglopen”, zegt hij. Volgens fractievoorzitter Joep van Erp van de SP hebben B&W een kadernota (de contouren voor de volgende begroting) gepresenteerd met op het eerste gezicht een redelijk gezond financieel plaatje. Maar dat kon alleen omdat ‘de molensteen van de A9, die om de nek van Amstelveen hangt, nog steeds niet volledig in de boeken staat’, zegt Van Erp. “Dit college laat zich voorstaan op daadkracht, maar schuift hier de hete aardappel continu door.” Hij wijst er op dat al in februari 2011 werd besloten te gaan heronderhandelen over de A9. In november 2011 zouden er resultaten zijn, werd in juli van dat jaar gemeld. Maar een jaar later in juli, toen de kadernota voor 2013 werd behandeld, zouden de onderhandelingen in een afrondende fase verkeren. “Nu zijn we weer een jaar later en is nog steeds niet bereikt”, constateert Van Erp.

Maar volgens Raat is de vertraging niet aan Amstelveen te wijten. Er zijn tal van andere partijen betrokken bij het totale A9 project en het contract waarin de € 100 miljoen vastligt.

Die handtekening van de gemeente staat er nog steeds onder, constateert Van Erp. En dat bedrag ligt nogal wat hoger dan de tien miljoen die in de begroting is gereserveerd. “Voor de te verwachten financiële positie van Amstelveen is elk slechter resultaat van de onderhandelingen dan die tien miljoen een verlies”, zegt Van Erp. Hij verwijst naar een accountantsverklaring over 2012 van PWC, waarin een bedrag van 40 miljoen wordt genoemd als realistische voorziening. Als die in de boeken komt, is de totale reserve van de gemeente weg, rekent Van Erp uit. Die reserve was voor 2017 geprognosticeerd op 30 miljoen.

 

 

 

Lees ook:Raat weigert nog openheid over A9-onderhandelingen
Lees ook:Binnenkort duidelijkheid over bijdrage A9-tunnel
Lees ook:Vragen over duur ‘papier’ uitbreiding WC Westwijk
Lees ook:Minister: ‘zonder bijdrage gemeente geen A9-tunnel’
Lees ook:Gemeente heeft 49 miljoen voor opvangen risico’s

Eén reactie op “SP: ‘College schuift molensteen A9-tunnel door

  1. gerben

    Joep, stoppen kan echt niet. Laat er nog maar wat zomers overheen gaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.