Externe bureaus stappen na miljoenendans uit A9-project

Adviesbureau Boer & Croon heeft zich, evenals haar twee externe partners, met ingang van vrijdag (25 februari) teruggetrokken uit de gemeentelijke projectorganisatie voor de A9-tunnel. De drie bureaus speelden daarin een sleutelrol en leverden onder meer de projectdirecteur, een aantal teamleiders en andere specialisten. Maar nu B&W hebben besloten het contract met het Rijk over de tunnel open te breken, omdat zij geen kans zien de bijdrage van 100 miljoen aan de tunnel te leveren, bestaat er volgens de bureaus geen basis meer voor voortzetting van de werkzaamheden. Belangrijkste oorzaak is waarschijnlijk dat de onder het vorige college voor het projectbureau beschikbaar gestelde 6,5 miljoen euro vrijwel is opgesoupeerd. Wethouder Herbert Raat van Financiën meldde kort na zijn aantreden meteen geen aanvullende middelen beschikbaar te zullen stellen. Er was toen al vijf miljoen euro opgemaakt.Officieel geven de externe bureaus als vertrekreden aan ‘de door de gemeente gekozen strategie en werkwijze’, een versluierde omschrijving van de realiteit dat het geld gewoon op is. De kosten van de projectorganisatie hadden, evenals de 100 miljoen euro, uit de opbrengst van de herontwikkeling van het A9-project moeten komen. Nu die wankelt, ziet het college geen reden door te gaan met investeren in de organisatie.

De tot nu toe uitgegeven miljoenen zijn volgens Raat vooral naar onderzoeken gegaan. Boer en Crone heeft laten weten te zullen zorgen voor ‘een goede afhechting van de opdracht door vastlegging en archivering van resultaten en producten en door informatie-overdracht aan de staande organisatie.’ Die organisatie bestaat nu nog louter uit ambtenaren, maar hoeft met het og op de ontstane situatie nauwelijks actief te zijn.

Lees ook:Raat weigert nog openheid over A9-onderhandelingen
Lees ook:Voorbereiding A9-tunnel opgeschort wegens geldgebrek
Lees ook:Raat tekent voor goedkopere A9
Lees ook:Bouw A9-tunnel op losse schroeven
Lees ook:OZB stijgt 1,5 %, afvalstoffenheffing niet hoger

3 reacties op “Externe bureaus stappen na miljoenendans uit A9-project

 1. de schoolmeester

  Joepie, weer 5 miljoen naar de ……. , maar dat Raat onmiddellijk de boel heeft afgekapt is wel een goede zaak. Hebben die externen al het wel verrichte werk overgedragen aan de gemeente of houden ze dat nog even achter? Ze hebben er toch wel tenminste voor 5 miljoen aan werk overgehouden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Consultancy.nl

  Logische stap van Boer & Croon. Zonder ‘commitment’ is het voor een externe adviesbureau onmogelijk om resultaten te realiseren
  Consultancy.nl

    /   Beantwoorden  / 
  1. maltje

   De schoolmeester vroeg ook niet naar resultaten. Hij vroeg enkel naar het werk wat ze tot nu toe hadden gedaan. Of was dat niets?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.