Gemeente bezorgd over bijdrage 100 miljoen aan tunnel

Of die A9-tunnel er echt komt, lijkt nu toch wel zeer de vraag. De gemeente wil dat Rijkswaterstaat doorgaat met de plannen ervoor, maar betwijfelt of zij de daarvoor van het Rijk gevraagde eigen bijdrage van € 100 miljoen wel kan ophoesten. Het vorige college was er optimistisch over en dacht dat bedrag wel uit de winst op herontwikkeling van een ruim gebied langs de rijksweg te kunnen halen. Het nu aangetreden college denkt dat het een zware opgave zal zijn, gelet op de nu bestaande economische situatie. B&W gaan met het Rijk praten over een betalingsregeling, zodat het geld niet in één keer hoeft te worden opgehoest. Weliswaar werd in de uitgangspunten voor de ontwikkeling van het rekening gehouden met verslechteren van de markt, maar die is ernstiger verslechterd dan werd verwacht. En als dat zo doorgaat kan de gemeente afzet van de geplande kantoren- en appartementenbouw wel vergeten.

Dan worden de opbrengsten van grondexploitatie lager dan verwacht. Het project voorziet de meeste opbrengsten over circa tien jaar. Op dit moment is moeilijk te voorspellen wat de vastgoedopbrengsten zijn. Het college werkt aan een verdere verfijning van de uitgangspunten om een realistisch beeld te krijgen van de risico’s.

Intussen overweegt het Rijk te besparen op allerlei projecten, waaronder de A9-tunnen Amstelveen.  Het college acht het Rijk evenwel gebonden aan de Overeenkomst Stroomlijnalternatief Planstudie Schiphol – Amsterdam – Almere en het Ontwerp-TracéBesluit. Daarvan maakte de tunnel deel uit. Momenteel overlegt de gemeente met Verkeer en Waterstaat over betaalmoment(en) van de bijdrage van 100 miljoen euro en het eventueel te hanteren rentepercentage. Daarnaast wil het college met de provincie praten  over een bijdrage aan de tunnel, zoals eerder is vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst over de N201.

In maart 2010 hebben de ministers van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu het Ontwerp Tracebesluit (OTB) vastgesteld. Het college heeft extra aandacht voor luchtkwaliteit en geluidhinder nabij de tunnelmonden en overlast tijdens de bouw gevraagd. Het vindt het belangrijk dat er ook voor de omwonenden bij de tunnelmonden een gezonde en toekomstvaste oplossing komt. Mogelijk leiden aanvullende voorzieningen tot extra kosten.

Behalve aan de tunnel moet Amstelveen waarschijnlijk ook een financiëlem bidjrage leveren aan de zogenoemde Amstelveenlijn en het Hoogwaardig Openbaar Vervoer station in het Stadshart.

Lees ook:Rijk: Aan 100 miljoen voor tunnel val niet te tornen
Lees ook:Versneld politiek groen licht gevraagd voor tunnel A9
Lees ook:VVD: ‘Burgers mogen niet dupe van tunnel worden’
Lees ook:Tunnel A9: minstens tien jaar verder
Lees ook:Pols tekent in Ridderzaal voor A9 tunnel

2 reacties op “Gemeente bezorgd over bijdrage 100 miljoen aan tunnel

  1. de schoolmeester

    Wordt men wakker?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Ach jee, slaapkop Bikker zag het natuurlijk allemaal aankomen. Wijsheid achteraf, dat is Frank Bikker ten voeten uit.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.