Instellingen woedend over afraden fusies door college

De welzijnsinstellingen hebben zich kwaad gemaakt over het advies van B en W voorlopig maar niet te fuseren. Dat bleek woensdag (25 januari) in de raadscommissie Burgers en Samenleving, waar de uitvoering van een eind 2004 door de raad aangenomen motie ter discussie stond. In de motie was aangedrongen op verdere samenwerking tussen Cardanus, Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Stichting Welzijn Ouderen (SWO).

Het college vindt dat met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in zicht beter geen ´onomkeerbare stappen´ door de instellingen genomen kunnen worden.

´Dat maken we zelf wel uit. Waar bemoeit de gemeente zich mee,´ was zo ongeveer de teneur van de reacties van de instellingen. Die inmiddels, mede naar aanleiding van de motie, met elkaar in overleg zijn gegaan. Verantwoordelijk wethouder Winnie Blok meldde die het rumoer maar vast vóórdat vertegenwoordigers van de instellingen gebruik maakten van hun inspreekrecht bij de commissie. Zij had kort voor de vergadering overleg met ze gehad om de zaak te sussen.

Volgens Blok wil het college de instellingen niet voor de voeten lopen op het gebied van verdere samenwerking, maar heeft het alleen – overeenkomstig de wensen van de raad – onderzocht of daardoor een grote mate van efficiency is te bereiken, waardoor revenuen beschikbaar zouden kunnen komen voor financiering van een jongerencentrum in Westwijk. Maar vooral omdat er rond de invoering van de WMO veel onzekerheid heerst, is dat laatste voorlopig niet aan de orde. Dat staat, volgens Blok, los van de autonomie van de instellingen en hun recht op eigen besluitvorming. “Wij hebben alleen willen zeggen dat wij geen afname van producten en diensten kunnen garanderen, maar of ze willen samenwerken is natuurlijk aan de instellingen zelf.” Het college is er bij het ontraden vanuit gegaan dat bij fusieplannen mogelijk wel met een toekomstige gegarandeerde afname rekening zou worden gehouden. Maar volgens GroenLinks-raadslid Truus de Kraker verandert er noch door fusies noch door de WMO iets in de relatie tussen de instellingen en de gemeente. “Wij hebben nu ook een inkooprelatie met ze en kunnen, als we dat willen, ook elders op de markt inkopen.”

Bij SWO kwam het afraden door B en W als een donderslag bij heldere hemel, meldde directeur Bianca de Vries. “Wij hebben na die motie in stil gezeten, al zouden wij ook zonder die uitspraak van de raad met elkaar in gesprek zijn gegaan. SWO is steeds verder opgeschoven en zit nu op de grens van welzijn en zorgverlening, doordat steeds meer ouderen zelfstandig blijven wonen,” aldus De Vries. Die gewijzigde rol is volgens haar wel degelijk een reden samenwerking met andere instellingen te overwegen, vindt zij.

Lees ook:Politiek voelt zich onder druk door bouwplannen voor sporthallen
Lees ook:Burgerbelangen: ‘Burgers door nieuwe wet verstoken van hulp’
Lees ook:SP wil actie van B&W voor bewoners Lievensweg
Lees ook:‘Charitatief geld’ uit raadsmotie wordt eindelijk uitbetaald
Lees ook:‘Dan maar staatswinkel aan Lindenlaan’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.