Tekort sociale huurwoningen regiozorg

Hoewel de gemeente vindt dat er in Amstelveen meer dan genoeg sociale huurwoningen zijn, laten corporaties en Stadsregio Amsterdam weten dat de druk op die voorraad daarvan regionaal heel groot blijft. Zij beschouwen dat als een grote zorg.

Vorig jaar was de wachttijd gemiddeld negen jaar, in Amstelveen nog veel langer. Bovendien is de regelgeving gewijzigd. Niet langer teelt de woonduur in een van de gemeenten, maar hoe lang men is ingeschreven als woningzoekende bij Woningnet. Corporaties en regiobestuur waarschuwen daarom de betrokkenen dat zij hun woonduur laten omzetten in inschrijfduur.

Per 1 juli vervalt de woonduur en geldt alleen nog inschrijfduur. Omzetten in inschrijfduur kan zich voor 1 juli in te schrijven bij WoningNet regio Amsterdam. Wie zijn woonduur niet om laat zetten in inschrijfduur rekent WoningNet alle jaren die men in zijn huidige woning woont niet meer mee bij het toewijzen van sociale huurwoningen.

 

In 2013 kregen 10.078 sociale woningen (met een huur onder de 699 euro per maand) een nieuwe huurder, in 2014 was dit 10.467. In deelregio Zuid is het aantal verhuringen in 2014 het meest gestegen: van 1.352 naar 1944.

 

Ondanks een lichte toename van beschikbare woningen neemt de druk op de sociale huurmarkt volgens de Stadsregio steeds verder toe.  In Amstelveen gaat de gemeente ervan uit dat het bestaande tekort wordt veroorzaakt door scheefwoners (mensen die teveel verdienen voor zo’n woning); er moet volgens het college vooral worden gebouwd in de duurdere koop- en huursector, zodat doorstroming op gang komt.

Volgens de Stadsregio is een van de oorzaken van de toenemende druk op de regiobale voorraad het stijgende aantal voorrangskandidaten. In 2014 reageerden gemiddeld 164 mensen op een woning, 30 meer dan een jaar eerder. Vooral jongeren die nog te weinig inschrijfduur hebben opgebouwd om in aanmerking te komen voor een reguliere woning maken veel gebruik van de mogelijkheid te reageren op lotingwoningen. Per lotingwoning werd in 2014 gemiddeld 686 keer gereageerd.

 

Portefeuillehouder Ruimte en Wonen van de Stadsregio Lex Scholten: “Het is voor de inwoners van de stadsregio van groot belang dat zij hun woonduur om laten zetten in inschrijfduur, zodat ze die behouden bij zoeken naar een sociale huurwoning. We zijn blij dat er meer verhuisbewegingen op gang komen en er een einde is gekomen aan een lange dalende trend. Maar de druk op de sociale voorraad in deze regio blijft een zorgpunt. Samen met de corporaties willen we de stijgende lijn doorzetten en werken we aan oplossingen om meer sociale huurwoningen beschikbaar te laten komen voor mensen die hierop zijn aangewezen zijn”.

 

Men kan zijn woonduur automatisch laten omzetten in inschrijfduur door zich voor 1 juli in te schrijven via www.woningnetregioamsterdam.nl en daar de huidige woonduur in het profiel in te vullen. Op de wibsite staat ook meer informatie over de veranderingen en aan welke eisen men moet voldoen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

 

Alle cijfers over 2014 zijn terug te vinden in de rapportage ‘Woonruimteverdeling stadsregio Amsterdam 2014’. Dit rapport is terug te vinden op de site van de Stadsregio Amsterdam (www.stadsregioamsterdam.nl) en het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad (www.afwc.nl)

Lees ook:Sociale woning nóg moeilijker te krijgen
Lees ook:Nú omzetten woonduur naar inschrijfduur woning
Lees ook:Geld terug na inschrijving WoningNet
Lees ook:Regio: druk op sociale huursector hoog
Lees ook:Minder soc. huurwoningen voor AV’ers

Eén reactie op “Tekort sociale huurwoningen regiozorg

  1. Frank Bikker

    Iedereen vindt dat er een tekort is, behalve de gemeente. Wie is nu bestuurlijk stekeblind op dit gebied?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.