Strengere aanpak woonfraude heeft effect

Wethouder Groot

Wethouder Groot

Dankzij toenemende bereidheid van burgers verdachte situaties te melden, komt woonfraude steeds meer aan het licht. Maar vooral de vrij recente koppeling van systemen van gemeente, corporatie Eigen Haard, politie, justitie en andere partijen leidt tot snellere opsporing. Vorij jaar sloot de gemeente met verschillende instanties de convenanten ‘Schijnwerper’ en ‘Doorzon’. Het eerste, gericht op bijvoorbeeld illegale onderhuur, resulteerde tussen november en medio maart in onderzoek 200 adressen. Veertig daarvan waren een gevolg van meldingen door burgers. Behalve woonfraude is er veel ‘bijvangst’, zegt wethouder Jan Willem Groot van Wonen (CDA). Zoals uitkeringsfraude. “We hebben bijvoorbeeld de laatste maanden acht uitkeringen kunnen stoppen en één aanvrager trok zichzelf.”

Daarvoor speciaal geselecteerde medewerkers van Eigen Haard kunnen in een deel van de bestanden van andere partijen komen, volgens de gemeente binnen de grenzen van wetgeving op het gebied van de privacy. Het leverde op dat de corporatie inmiddels 88 onderzoeken heeft afgerond en 35 sociale huurwoningen vrij kwamen. Van de 200 adressen die de gemeente onderzocht werd bij negentig een huisbezoek verricht. “Daardoor konden wij flink wat woningen aanpakken”, zegt Groot. Van de nieuwe, strengere aanpak gaat naar zijn mening ook een preventieve werking uit.

Het ‘Doorzon convenant’ is gericht op verkeerd gebruik van woningen, vooral door vestiging van wietplantages erin. De daaruit voortvloeiende samenwerking kan ook leiden tot oprollen van plantages in bijvoorbeeld koopwoningen. De gemeente heeft sinds het convenant van kracht werd al vijftien hennepplantages ontdekt. “Bijna elke week komt er wel één voorbij. In enkele gevallen is de woning gesloten, omdat die verder niet werd bewoond”, vertelt Groot. Het “Doorzon convenant’ heeft overigens niet alleen betrekking op wietplantages, maar ook op andere vormen van verkeerd gebruik van woonruimte, bijvoorbeeld voor prostitutie, hoewel van dat laatste in Amstelveen nog weinig sprake was.

Volgens Groot versterken de convenanten ook het effect van de uitbreiding van de zogenoemde vrije beleidsruimte bij woningtoewijzing. In plaats van dertig procent, mag de gemeente nu vijftig procent van de vrijkomende sociale huurwoningen aan Amstelveense woningzoekenden toewijzen. “Vorig jaar konden wij in die sector 514 woningen laten verhuren. Dat kwam neet op 150 voor de vrije beleidsruimte. Dat zouden er nu dus 250 zijn. Daar komen dan de tientallen nu opgespoorde woningen die oneigenlijk worden gebruikt nog bij. Alles is er wat ons betreft op gericht Amstelveners meer toegang tot de woningmarkt te geven. Ook de huurders organisatie staat positief tegenover de nieuwe aanpak.”

Dat geldt volgens hem ook voor het tegen scheefwonen gericht beleid van de gemeente. Volgens hem wonen nu ongeveer 2000 huishoudens in sociale huurwoningen, terwijl zijn daarvoor veel te veel inkomen hebben. “Ik ken mensen die er prat op gaan nog steeds in sociale huurwoning te zitten, terwijl zij een eigen tweede huis in Spanje hebben en zestig mille of een ton verdienen. Die kunnen natuurlijk een hypotheek krijgen voor een koophuis hier.” Hij verwacht dat door de nu wettelijke jaarlijkse stijging van de huur voor die groep de scheefwoners op den duur wel verhuizen, wat de doorstroming bevordert.

Wie vermeende woonfraude wil melden, kan de gemeente bellen: 020 5404911.

 

Lees ook:Opsporing woonfraude versterkt door gegevensuitwisseling
Lees ook:Klikcampagne gestart in strijd tegen woonfraude
Lees ook:Actie tegen woonfraude: ‘Ze zit in slowakije’
Lees ook:Weer woning gesloten wegens wietteelt
Lees ook:Controle woonfraude in de wijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.