Harde actie van bewoners tegen zendmast

John Levie

De bewoners van de Amsterdamseweg die een zendmast tegen hun achtertuin kregen, zijn het zat. Zij gaan harde actie voeren om aan te tonen dat de gemeente op een slinkse manier over de vergunning voor de KPN-mast heeft gecommuniceerd met de betrokkenen. “Het gaat ons er om aan te tonen dat de huidige manier van ‘publiceren’ van vergunningen waardeloos en kansloos is,” meldt Paul Pennock, de aanvoerder van de actiegroep, De bewoners voelen zich ook door de gemeente ambtelijk en bestuurlijk aan het lijntje gehouden. Daarom zullen ze er bij de actie voor zorgen dat ‘het functioneren van ambtenaren goed worden geblokkeerd en zullen we in ruime mate de pers halen’, kondigen zij aan. Pennock: “Ik verheug me er nu al op. Er is wel wat geld vor nodig, maar we zien wel hoe we dat bij elkaar krijgen. Misschien is er nog een subsidiepotje bij de gemeente…”De bewoners hebben geen goed woord over voor de manier waarop zij zeggen volledig te zijn overvallen, doordat de termijn voor bezwaar maken al ruimschoots bleek te zijn vestreken, toen opeens de mast werd geplaatst. Er bleek al vergunning voor te zijn afgegeven. Wethouder Levie verdedigde zich dat belanghebbenden op de hoogte hadden kunnen zijn, omdat er nu eenmaal over was gepubliceerd via de gemeentelijke website.

Onzin, vinden de bewoners. Over alle werkzaamheden in de omgeving – zoals afsluiting van de straat, kappen van bomen en verplaatsing van een bushalte – krijgen de omwonenden een brief in de bus. Maar nu een enorme zendmast is geplaatst niet. Daar hadden zij maar achter moeten komen dor elke dag op de website van de gemeente te surfen. Tot nu toe speelt hun verzet zich voornamelijk af langs juridische weg, waarvoor zijn de in bestuursrecht gespecialiseerde advicaat Maurice Frantzen hebben ingehuurd. De gemeente poogt de belanghebbenden ervan te weerhouden alsnog een bezwaarschrift procedure te starten en zegt met KPN in gesprek te zijn. Maar dat levert aan maandenlang niets op. De advocaat liet de tegenpartij weten dan zijn cliënten hun geduld verliezen.

Levie is nog steeds in gesprek met KPN. Ook de telecom provider heeft boter op het hoofd, vindt Pennock. Hij is op 14 maart, samen met Frantzen, bij een overleg tussen KPN en gemeente om tot een oplossing te komen voor verplaatsing van de mast.  “We zijn tot de tanden toe gewapend en niet van plan een strobreed toe te geven. Ons doel is overigens niet de mast in de achtertuin van iemand anders te krijgen. Primair gaat het ons er om dat de mast via een onzuivere en wellicht onrechtmatige procedure is neergezet.” Daarnaast spelen onder meer de vraag of de nu gebruikte locatie wel de aangekondigde plek is, risico dor de straling en planschade. Volgens Pennock is duidelijk geworden dat de vergunning puur ambtelijk is behandeld. Hij heeft het sterke vermoeden dat Levie noch college op de hoogte is geweest daarvan. “Het geeft aan hoe de gemeente werkt,” zegt Pennock.

Volgens Pennock gaat burgemeester Jan van Zanen bij KPN contacten zoeken als het gesprel op 14 maart niets oplevert. “Hoe optimistisch en strijdbaar ik ook ben, ik heb niet veel hoop. We kennen deze soort procedures,” verzucht Pennock.

Lees ook:Gemeente vond andere locatie voor zendmast
Lees ook:Actievoerders tegen zendmast: ‘KPN treft geen blaam’
Lees ook:Oud BBA-raadslid: ‘BBA-wethouder Levie faalt met zendmast’
Lees ook:Oud-raadslid: zendmastzaak ambtelijk slim gespeeld
Lees ook:Rechtbank: Gemeente fout, maar zendmast blijft

3 reacties op “Harde actie van bewoners tegen zendmast

  1. JOKE

    Kunstmatig opgewekte gepulste elektromagnetische straling stopt niet automatisch bij aankomst van het menselijk vel lezen wij op stopumts.nl

      /   Beantwoorden  / 
  2. azijnpissertje

    Bij de gemeente is 20 x geel nog geen rood, hoor!

      /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    Wethouder Levie komt er wel uit met zijn medeburgers en buurtgenoten.

    Geen misverstand: harde actie – en al helemaal in de voortuin van Levie – worden door het bevoegd gezag neergekuppeld.

    Ten slotte: wie betaalt de rekening voor het verplaatsen van die
    rotmast?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.