Gemeente blijft beperkt in toewijzen sociale huurwoningen

Wethouder Groot

In elk geval op het terrein van de volkshuisvesting gaat één van de voornemens van het college van B&W het komende jaar nog niet lukken. Er komen geen sociale huurwoningen bij die de gemeente naar eigen inzicht kan toewijzen. Het grootste deel van de voorraad – zeventig procent – moet voor woningzoekenden in de regio beschikbaar blijven. Binnen de dertig procent waarover Amstelveen van de Stadsregio zelf mag beslissen, brengt wethouder Groot wel een verschuiving aan, waardoor bijvoorbeeld in totaal 45 appartementen voor ouderen beschikbaar komen. Dat waren er 35. Met de tien woningen extra denkt Groot de doorstroming te bevorderen, doordat ouderen eengezinswoningen vrij zullen maken voor grotere huishoudens. Volgens de gemeente intensiveert hij daarmee de woonruimteverdeling. In totaal komt de zogenoemde ‘vrije beleidsruimte’ voor de gemeente er om neer dat zij zelf jaarlijks mag beslissen over 620 sociale woningen. Daarvan wil Groot er 186 reserveren voor speciale doelgroepen, zoals dus ouderen.Ook sociaal medische urgente woningzoekers en bepaalde beroepsuitoefenaars, zoals onderwijzers en verpleegkundigen, blijven in aanmerking komen voor voorrangbij toewijzing van sociale woningen. De gemeente reserveert verder jaarlijks 25 woningen met faciliteiten voor senioren. Groot zegt in gesprek te zijn met de Stadsregio Amsterdam en de corporaties om meer beleidsruimte te krijgen voor toewijzing van sociale huurwoningen. Overigens moeten

de woningcorporaties er volgend jaar rekening mee dat op grond van een nieuwe Europese maatregel 90% van de sociale woningen alleen nog bestemd mogen zijn voor huishoudens met een jaarinkomen tot 33.614 euro. Daarvan kan voor hogere inkomens alleen in heel uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld sociale of medische urgentie, worden afgeweken.

Lees ook:Gemeente vraagt regio meer eigen huurwoningen voor Amstelveners
Lees ook:Gemeente mag meer sociale woningen zelf toewijzen
Lees ook:Coalitie wil meer sociale woningen voor Amstelveners
Lees ook:Regio: druk op sociale huursector hoog
Lees ook:Meer ruimte woningtoewijzing door gemeente aan eigen inwoners

2 reacties op “Gemeente blijft beperkt in toewijzen sociale huurwoningen

  1. de schoolmeester

    Van woningtoewijzing binnen mijn beroepsgroep nog nooit iets gemerkt!

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Hoe zit het met de leegstandswet. In mijn wijk (Waardhuizen en middenhoven) zie ik een heleboel huizen al lange tijd leeg staan met een enkel voor de show een tafel en een stoel erin? Kunnen de eigenaren niet verplicht worden om hun huizen te verhuren? Een straat met te koop borden en wat leegstaande huizen is ook niet bepaald reclame! Noemen ze dat niet een gezonde correctie van de vrije markt? (als die bestaat?)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.