Woongroep en Eigen Haard op weg naar fusie

Woongroep Holland en Eigen Haard zijn op weg naar een fusie. Die zou per 1 januari 2011 rond moeten zijn. Volgens de besturen van de beide corporaties onderzoeken zij de mogelijkheden daarvoor. Zij zeggen dat in een persbericht, nadat eerder het Amstelveens Nieuwsblad er al over had bericht, op basis van mededelingen van de Woongroep-directie aan het personeel.  De krant constateerde dat, gelet op het verschil in omvang van de beide partijen, een fusie in de praktijk neerkomt op een overname door Eigen Haard van Woongroep Holland. De Woongroep heeft ongeveer 12 duizend, Eigen Haard 50 duizend woningen. Volgens de corporaties vereist de (Europese) regelgeving op het gebied van de woningmarkt, woningtoewijzing en fiscaliteiten verdergaande professionalisering, alsmede ‘een regionale insteek en een ander schaalniveau.’Uit de een verkenning is naar de mening van de besturen al gebleken dat Woongroep Holland en Eigen Haard elkaar goed kunnen aanvullen, bijvoorbeeld bij de omvangrijke bouw in de Noordvleugel van de Randstad. In de stadsregio Amsterdam bestaan plannen voor de bouw van nog 70.000 woningen. Bundeling van krachten is volgens de corporaties noodzakelijk. Niet allen om een substantiële bijdrage aan die bouwopgave te kunnen leveren, maar ook om de financiële risico’s te spreiden en verder te professionaliseren.

De besturen van de twee organisaties willen binnenkort besluiten nemen over een samenwerkingsovereenkomst. Daarna gaan zij die samenwerking verder uitwerken in de richting van een mogelijke fusie, waarvoor toestemming van het Rijk nodig is. Ook wordt de visie daarop van gemeenten en huurdersorganisaties gevraagd. Eigen Haard nam eerder de Amstelveense corporatie St. Lodewijk over. St. Lodewijk had het beheer van haar woningbezit daarvoor al overgeheveld van Woongroep Holland, naar Eigen Haard, tot grote ergernis van de Woongroep. Nu overwegen de beide concurrenten dus zich te verenigen.

Lees ook:Fusie St. Lodewijk en Eigen Haard
Lees ook:Gemeente blij met fusie St. Lodewijk – Eigen Haard
Lees ook:Fusie St. Lodewijk en Eigen Haard nu een feit
Lees ook:Fusie woningcorporaties een feit
Lees ook:Speelveldjes op locatie flats Carmenlaan

3 reacties op “Woongroep en Eigen Haard op weg naar fusie

 1. Jaap Kist

  Hierbij verzoek ik om toestemming voor het publiceren van het artikel “Woongroep en Eigen Haard op weg naar fusie” van 9 maart 2010 in onze Nieuwsbrief die zal verschijnen rond eind mei 2010

  Bij voorbaat dank,
  Jaap Kist
  BewonersCommissie Punter
  Amstelveen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Is goed, graag met bronvermelding

     /   Beantwoorden  / 
   1. Hans van der Liet

    Ik ben bereid kosteloos de taalfouten eruit te halen alvorens u het publiceert. Met vermelding van mijn naam uiteraard als tegenprestatie :-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.