Campagne tegen depressie in Westwijk

Hugo van der Kooij. Foto: amstelveenweb.com

“Goed dat ook de politiek aanwezig is”, zei wijkcoach Hugo van der Kooij woensdag in het wijkcentrum Westend. Hij overdreef een beetje, want behalve wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD), die de aftrap gaf voor een op depressie patiënten gerichte campagne, was alleen raadslid Rob Ellermeijer er, óók een VVD-er.

Zowel Ellermeijer als Raat wonen in Westwijk en daar is in feite de kiem gelegd voor de landelijke campagne om depressie bespreekbaar te maken en die vroeger te signaleren. Er waren naar de start zo’n twintig hulpverleners en ambtenaren naar het wijkcentrum gekomen. Die bestond uit het onthullen van een poster, wat Raat samen met initiatiefneemster Brigitte van Oosten, huisarts, deed. Er is een lange voorbereiding aan het project vooraf gegaan, meldde Van der Kooij. Uit diverse geledingen in vooral Westwijk, maar eigenlijk uit heel Amstelveen-Zuid kwamen signalen dat velen aan depressie lijden. De aanpak daarvan vergt samenwerking tussen allerlei partijen, zoals huisartsen en tal van andere onderzoekers.

Dokter Brigitte van Oosten

Een op de vier vrouwen heeft last van negatieve gedachten, wist Van Oosten te vertellen. Maar ook anderen hebben die. Maar het duurt soms vijf jaar, voordat men ermee naar buiten komt en behandeling zoekt. De campagne in Westwijk (“wij waren de landelijke campagne voor”, zei Van Oosten) is gericht op vroeger signaleren, niet alleen door de patiënt zelf – die vaak uit schaamte er niet mee naar buiten komt – maar ook door diens omgeving. Maar mensen in de omgeving van degene die aan depressies lijdt, moeten de handicap kunnen signaleren en het vervolgens bespreekbaar maken.

Sombere gedachten

Er doemen voor de patiënt vragen op als: Heb ik vaak last van sombere gedachten en in dingen geen zin

Foto: amstelveenweb.com

meer die ik vroeger graag deed. En zou ik daarmee wat willen. Belangrijk is dat omstanders de depressie signaleren en stimuleren ermee voor de draad te komen, zei Van Oosten. Om die boodschap over te dragen zijn posters en flyers verspreid, is een website ontwikkeld en wordt het sociaal team in de wijk van het project op de hoogte gesteld.

“Er is wat aan te doen”, zei Van Oosten. Maar kennelijk weten velen dat niet. Om die boodschap uit te dragen zijn alle in de wijk werkende organisaties en personen in feite nodig. Dus ook de kapper en de pastoor, zei ze. Het materiaal uit Westwijk wordt intussen ook met medische centra in de andere wijken van Amstelveen gedeeld. De bedoeling is dat er geregeld wordt geëvalueerd wat de campagne opleverde.

“Het is ook een beetje mijn wijkje”, zei Raat, die complimenten voor de daar werkende hulpverleners maakte. “Al goede komt uit Westwijk”, grapte hij. Raat zegde toe dast de gemeente graag wil helpen bij het project als die wat kan betekenen.

 

Lees ook:Gezondheidscentrum in Westwijk geopend
Lees ook:Initiatief voor meer actie in Westwijk
Lees ook:Campagne voor signaleren kindermishandeling
Lees ook:Ouderenpsycholoog in Alzheimer Café (Luwte)
Lees ook:D66 komt naar Westwijk voor gesprek over winkelcentrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.