Wijkcentra blijven overeind

Alle Amstelveense wijkcentra blijven in feite bestaan, al worden enkele ervan vervangen door (uitgebreidere) multifunctionele accomodaties (MFA's). De totale capaciteit per wijk wordt daardoor groter. Er komen meer steunpunten voor ouderen. Het aanbod van voorzieningen voor jongeren wordt gedifferentieerder. Dat blijkt uit een nieuwe maandag (4 juni) door wethouder Yeter Tan gepresenteerde nota accomodatiebeleid voor welzijn en preventieve zorg.

Het Programma Integraal Accommodatiebeleid 2 (PIA 2) is een vervolg op een eerder programma, dat vooral betrekking had op scholen, sportzalen en gemeente gebouwen voor wijkbeheer. Nu komen de accommodaties voor welzijn en preventie aan de beurt. In de plannen daarvoor zijn de vijf multifunctionele centra, waarvan drie nieuw, van essentieel belang. Daaronder verstaat de gemeente ook de huidige centra Westend en De Meent. Nieuwe MFA's komen er aan Laan Rozenburg, op de huidge locatie van Alleman en aan de Hortensialaan. Verder blijven de buurtcentra De Bolder, Noorddamcentrum, Dorpshuis Nes en Tuinzaal Patrimonium bestaan. De functie van De Laagte wordt overgenomen door een MFA aan Laan Rozenburg (bij Roelof Venemaschool). 't Open Hof wordt in de visie van de gemeente niet meer gebruikt als wijkcentrum. Het pand is overigens eigendom van de Protestantse Kerk Nederland in Amstelveen (PKN), voorheen van de Hervormde Gemeente, maar wordt nu door Cardanus als wijkcentrum geëxploiteerd.

In de MFA's staat het huidige aanbod van de wijkcentra centraal, maar het wordt – op maat – aangevuld met andere functies, zoals maatschappelijk werk, welzijn, volwasseneneducatie, sport, cultuur, kinderopvang en mogelijk nog andere. Het is de bedoeling dat nieuwe MFA's een oppervlakte van circa 1600 vierkante meter krijgen, ongeveer die van Westend en een bereik hebben van circa 17 duizend inwoners. Er komt een extra ouderensteunpunt bij Alleman. De andere zeven blijven bestaan. Verder is voorzien in twee ontmnoetingsruimten voor ouderen. De Jongerencentra Galjoen en en De Bajes blijven overeind. Er komt een nieuw bij in Westwijk Zuid-Oost. De gemeente denkt het gehele plan budgettair neutraal te kunnen uitvoeren. Er is totaal 8,7 miljoen mee gemoeid. Dat bedrag komt, zo is berekend, uit de grondexploitatie van nieuwe ontwikkelingsgebieden. De structurele lasten worden gedekt door herschikking van de nu aan Cardanus betaalde exploitatiekosten en al in de begroting voorziene reserveringen.

 

Lees ook:Tien miljoen voor nieuwe wijk- en jeugdcentra
Lees ook:Drie nieuwe multifunctionele centra
Lees ook:Nieuwe oprit in Randwijck naar Beneluxbaan
Lees ook:Kookclub voor homo’s in De Laagte
Lees ook:Nieuwe cursusgids Volksuniversiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.