Kerstconcert voor Ouderen in Concertgebouw

 

Ruim duizend ouderen, mensen met een handicap of chronische ziekte en mantelzorgers uit Amstelveen en wijde omgeving wonen vrijdag (22 december) het achttiende Kerstconcert voor Ouderen in Het Concertgebouw bij. De feestelijke muziek en optredens worden verzorgd door 350 zangers van het Grootkoor Holland. Dit jaar opent Prof. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie en bekend van zijn televisiecolleges, het kerstconcert. Scherder’s onderzoek toont het positieve effect van muziek op het brein aan, ook bij ouderen. Met hulp van vele gulle sponsors en ruim honderd vrijwilligers is het Kerstconcert voor Ouderen gegarandeerd een fantastische belevenis.

Amstelring

De kerstperiode kan voor ouderen een eenzame periode zijn, met emotionele herinneringen aan vroeger. Amstelring wil een kerstsfeer creëren in een fantastische omgeving, zodat ouderen een heerlijke tijd hebben.  Uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Hoofddorp, Zwanenburg en alle delen van Amsterdam komen ouderen uit verpleeghuizen en verzorgingshuizen naar het Concertgebouw.

Ook mantelzorgers en leden van Amstelring Ledenservice. Amstelring ontvangt ruim 1.000 bezoekers, waarvan circa 200 in een rolstoel. Het Kerstconcert is al vol geboekt.

Vrijwilligers

Ruim 100 vrijwilligers zorgen dat alles goed, snel en vooral feestelijk verloopt. Met een vrolijke kerstmuts op bieden zij de ouderen een arm om op te leunen en zij duwen de rolstoelen over de pluche vloerbedekking van Het Concertgebouw. Vlak voor en na het concert speelt zich buiten een grote logistieke operatie af. Rolstoelbussen en touringcars rijden onder leiding van Transvision af en aan, verkeersregelaars leiden automobilisten om: kortom een goed geoliede logistieke machine in hartje Amsterdam.

Rijk programma 

Het Grootkoor Holland, dat klassiekers zingt, wordt geleid door Nan van Groeningen en Etty van der Meij. Meezingen mag. Er zijn  ook optredens van Rob van Dijk (vleugel), Martin Mans (orgel), Etty van der Mei (dirigente en sopraan-soliste) en Nan van Groeningen (dirigent en zanger). Ook drie jonge, veelbelovende talentjes betreden het podiuml: Sieger Jöbsis (vleugel, 11 jaar), Claire Schuurmans (harp, 13 jaar) en Adam Smit (viool, 10 jaar).

Grootkoor Holland:
Het Kerstconcert is een gezamenlijk initiatief van Amstelring en de dirigenten Etty van der Mei en Nan van Groeningen. Al vele jaren verzorgen zij met het Grootkoor Holland,  samengesteld uit koorleden van de elf koren die actief zijn in Nederland,  het kerstconcert.

Sieger Jöbsis (vleugel)
Sieger is 11 jaar oud en begon op zijn 6e met pianospelen bij Evelina Vorontsova. Van jongs af aan was de piano zijn favoriete instrument vanwege de mooie klank. Op zijn 8e jaar speelde Sieger (samen met 98 andere pianisten) in het Concertgebouw met pianist Lang Lang. Ook trad hij op bij het internationale muziekfestival ‘Stage for Kids’ in Hamburg en in de halve finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours. In 2016 won hij de derde prijs van het Florence Concours en ontving hij een eervolle vermelding bij De Muziekwedstrijd. Zijn favoriete componisten zijn Tsjaikovski, Chopin en Gershwin. Sieger vindt optreden en mensen blij maken met muziek het mooiste dat er is.

Claire Schuurmans (harp)
Claire is 13 jaar oud en komt uit Delft. Op haar 5e jaar zag ze voor het eerst een harp. Ze hoorde de klanken en wist meteen dat ze dit mooie instrument wilde leren spelen. Jaike Bakker werd haar juf. Claire heeft nu les bij Ernestine Stoop in Den Haag aan de School voor Jong Talent, ze zit in de derde klas. Ook speelt Claire in Het Hofstads Jeugdorkest. In 2016 bereikte ze de finale van het Florence Concours. En eerder dit jaar was Claire prijswinnaar van het Prinses Christina Concours in Rotterdam. Het is de eerste keer dat Claire in het Concertgebouw optreedt. Haar favoriete componist is C. Debussy. Claire’s droom voor de toekomst is om te blijven harpspelen en er haar beroep van te maken.

Adam Smit (viool)
Adam is 10 jaar en kreeg voor het eerst vioolles op zijn 5e. Later liep hij toevallig Juffie Stieneke tegen het lijf. Bij haar volgde hij vioolles. Dankzij Juffie Stieneke en Herr Schaefer uit Zwitserland ontdekte Adam zijn passie voor volksmuziek. Eerder trad Adam met kinderen uit de hele wereld in de Royal Albert Hall in London op en in 2016 won hij het Florence Concours. Nu volgt hij les bij Mireille van der Wart, via WhatsApp, want Adam woont nu in Soedan. Zijn toekomstdroom is als archeoloog in de woestijn te gaan graven naar oude tempels. Natuurlijk met zijn viool erbij: want iedereen verstaat de taal van de viool!

Geschiedenis 

Het Kerstconcert voor Ouderen begon in het jaar 2000. Eerst was de Westerkerk  de plek van samenkomst, later de Grote Kerk in Monnickendam en vervolgens de Noorderkerk in Amsterdam. Het enthousiasme voor het concert neemt ieder jaar toe. Steeds meer mensen willen erbij zijn. In 2011 kregen Amstelring en het Grootkoor de kans het Kerstconcert in Het Concertgebouw te laten plaatsvinden. Sindsdien is de mooiste muziektempel van Nederland dé plek van samenkomst.

Sponsors
Alleen door de gulle bijdragen van een groot aantal bedrijven en fondsen is het mogelijk om ook in 2017 weer het Kerstconcert voor Ouderen te realiseren. Die zijn: Fontis Vitaal, RCOAK, VSB Fonds, ABN AMRO Foundation, Bavo Stichting, St. Vrienden van Sint Joannes de Deo, Dr. C.J. Valliantfonds, Hofstee stichting, Zorgwerk, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum, Stichting Het R.C. Maagdenhuis, Stichting Brentano’s – Steun des Ouderdoms, St. Vrienden van Nieuw Amstelrade, Aranea Grafimedia, Cumula, GeriMedica, Zetacom, Meeùs, Stichting Hulp na Onderzoek, FCA Capital Nederland, iunxi – serious ict infrastructure, XYZ Decoraties, MER advancing communications, Distrivers, Sierhuis relatiegeschenken en Albert Heijn Kinkerstraat.

Lees ook:Stijlconcerten met glaasje en praatje in Dorpskerk
Lees ook:Franse chansons bij boekhandel Venstra
Lees ook:Duo MAdrigale en Strijkkwartet Tamino in Wester-Amstel
Lees ook:Viool- en pianoconcert op Wester-Amstel
Lees ook:Winnaars Christina Concours op W-Amstel

3 reacties op “Kerstconcert voor Ouderen in Concertgebouw

 1. Frank

  Goed zeg! Kan dat ook niet hier?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Drs. W.

   ook niet hier?
   Sjonge schoolmeester toch!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan De Bellefroid d'Oudoumont

    Doe niet zo flauw.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.