Troje Trilogie in schouwburg

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

Nadat donderdag in de Toneelschuur Haarlem de première heeft plaatsgevonden komt de Troje Trilogie van Koos Terpstra al op woensdag 2 november (20.00 uur) naar Schouwburg Amstelveen.

Ditmaal in regie van Paul Knieriem met Oda Spelbos, Loek Peters, Janneke Remmers, George Tobal en Keja Klaasje Kwestro. De voorstelling is in het land te zien tot en met 15 december.

In de Troje Trilogie wordt in koortsachtig tempo de mythe van de Trojaanse Oorlog verteld, niet als een episch verhaal over noodlot, goden en eerzucht, maar als menselijk verhaal over een vrouw die moet kampen met overspel, verlies van kinderen en verraad.

De Troje Trilogie gaat over drang tot overleven. Centrale figuur is Andromache, de vrouw van de Trojaanse leider Hector. In drie delen volgt het publiek haar leven en hoe

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

dat getekend is door de oorlog. Drie stukken over drie dramatische sleutelmomenten. Niet in chronologische volgorde, maar als een reis terug in de tijd, van gevolg naar oorzaak. Het publiek ziet hierdoor de dramatische gevolgen van beslissingen die nog genomen moeten worden.

Troje Trilogie is een voorstelling van Toneelschuur Producties.

Tekst: Koos Terpstra. Regie: Paul Knieriem. Met Keja Klaasje Kwestro, Loek Peters, Janneke Remmers, Oda Spelbos, George Tobal decor Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek. Licht: Coen Schut. Kostuums: Jorine van Beek. Foto: Annaleen Louwes

Taalunie

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

De Troje Trilogie werd in 1994 voltooid en destijds opgevoerd door Theater van het Oosten en geselecteerd voor het Theaterfestival. Koos Terpstra ontving voor zijn tekst de Taalunie Toneelschrijfprijs en het stuk is in diverse talen vertaald. Deel een ‘Andromache’ ging in 1989 in première in de Toneelschuur. Nu, 22 jaar later, gaat de volledige Trilogie opnieuw in première in de Toneelschuur, met Oda Spelbos in de rol van Hecabe, de schoonmoeder van Andromache. In de oerversie uit de jaren negentig speelde zij Andromache in het tweede en derde deel van de trilogie.

De Troje Trilogie van Koos Terpstra is een van de Top 100 Nederlandse toneelstukken die deel uitmaakte van de in 2014 opgestelde longlist in het kader van 50 jaar Theaterwetenschap. Uit deze lijst heeft regisseur Paul Knieriem deze trilogie gekozen. Knieriem startte in 2008 bij Toneelschuur Producties waar hij o.a. Am Ziel, Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) en Schijn Bedriegt regisseerde. Knieriem treedt in 2019 aan als artistiek leider van jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij.

 

Lees ook:‘Dag Vlieg’ (René van ‘t Hof) in schouwburg
Lees ook:Expositie op Elsenhove
Lees ook:Première en konijnehit in Poppentheater
Lees ook:Kerstavontuur met kabouters in poppentheater
Lees ook:Voorstelling voor peuters in Poppentheater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.