‘Onbekend talent’: gevarieerd nieuw cabaretaanbod

 

Jasper van Kuijk. FotografieL Christiaan van den Berg.

In de schouwburg is donderdag 5 april (20.30 uur) de cabaretvoorstelling ‘Ongekend Talent’ te zien, een nieuw initiatief om publiek met nieuw cabarettalent te laten kennismaken. De voorstelling bestaat uit vier totaal verschillende cabaretgenres op één avond. Het publiek hoort en ziet Jasper van Kuijk, Theo van Duren, Robbert Jan Proos en het gezelschap Poolvogel.  Jasper van Kuijk won zowel de jury- als de publieksprijs tijdens Cameretten 2010, een van de sterkste edities sinds jaren van Nederlands oudste en grootste cabaretfestival. De jury roemde zijn prettige podiumpersoonlijkheid, de poëtische kracht van zijn teksten, zijn aangenaam hese zangstem, maar bovenal zijn ijzersterke actuele thematiek. De Volkskrant omschreef zijn programma als een vrolijk vurig pleidooi tegen de versimpeling en leukheidcultus, intelligent opgebouwd en opvallend geëngageerd.  In zijn avondvullende programma ‘t Kan Nie Op verkent Van Kuijk wat het met mensen doet als zij de wereld alleen bekijken via je televisiescherm.

Theo van Duren zet in zijn programma “Je doet het voor de gemeenschap” de wereld van de nietrokers en -drinkers op losse schroeven. Mens, sigaret en bier is volgens hem een heilige drie-eenheid. Het zijn de rokende en drinkende burgers die niet alleen zorgen voor gezelligheid maar die ook de verzorgingsstaat overeind houden. Van Duren:  “Elk jaar haalt Den Haag drie miljard euro accijns binnen op tabak. Dat hoesten de rokers op. Dat is het complete wegennet van Nederland. Rokers asfalteren niet alleen hun longen, maar het hele land. We roken nu voor de A4. Daar mag iedereen overheen. Ook de niet-rokers. En als er op het laatste moment nog dassentunnels moeten komen, dan roken we die er gewoon even bij. Half uurtje later naar bed. Geen enkel probleem.” 

Robbert Jan Proos (Fotografie Monique Koks).

Robbert Jan Proos neemt in zijn voorstelling ‘Solo’ het publiek mee op een survivaltocht door de jungle van het vrijgezellenbestaan. Kijk uit van welke vrucht je proeft, want sommige zijn giftig. En let goed op, want achter elke boom kan misschien de ware staan. Mocht je eiland uitgestorven zijn en niemand houdt je gezelschap, maak dan een vuurtje en bouw een leuke hut. Want waar het gezellig is komen vanzelf wel mensen. In ‘Solo’ speelt Robbert Jan zoveel verschillende personages dat de titel nergens meer op slaat. Hij schakelt snel heen en weer tussen liefde en leedvermaak, tussen hilariteit en hartverscheurendheid. En dat alles in een straf tempo. Zijn combinatie van mimiek en dynamiek staan garant voor een heerlijk avondje meegesleept worden in een wereld vol boeiende gedachtes. Eenzaamheid was nog nooit zo grappig!

Poolvogel

Poolvogel is de cabaretformatie van Joppe van Driel, Matthijs de Wit, Marius van Duijn en Thijs Jung. De heren wonen in Amsterdam, maar dromen van een forenzenbestaan in Almere. Overweldigd door het excentrieke leven in een kolkende metropool, vluchten zij hun eigen wereld in – een wereld die nog normaal is en waar algemene dingen weer apart mogen zijn. Het viertal maakt de toeschouwer deelgenoot van deze vlucht. Met een snelle schakeling van absurde sketches en vrolijke liedjes trekken zij hem in hun ode aan de alledaagse knulligheid. De heren doen daarbij uitermate hun best om niet geforceerd over te komen. Telkens als men verwacht op het verkeerde been gezet te worden, slaat het trio tóch de voorspelbare weg in. Poolvogel behaalde in 2011 de tweede prijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Reserveren via tel. 020 5475175.

Lees ook:Bizarre show van Dirty Brothers in Griffioen
Lees ook:Gospelartiest Shelton Telesford in P60
Lees ook:‘Poëzie café Chantant’ bij Venstra / bieb
Lees ook:Theater Colleges met Peter van Uhm
Lees ook:Vele regen goed voor grasgroei golfcentrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.