Kunstgras RODA ’23 voldoet aan eisen

kunstgras_1Met het kunstgrasveld van Roda ’23, twee jaar geleden door de gemeente voorzien van een nieuwe toplaag, is niks aan de hand. Zegt de gemeente. De laag kwam wel uitsluitend uit gerecyclede autobanden, maar het voldoet aan nu bestaande criteria. Dat blijkt uit onderzoek door bureau SGS. 

Die EU-criteria zijn vastgelegd in de REACH-verordening. De Europese Commissie heeft bepaald dat rubbergranulaat een mengsel is dat maximaal 1000 mg/kg van in totaal 18 geselecteerde PAKs mag bevatten. Voor het rubbergranulaat in kunstgras hanteren Nederlandse producenten, in samenspraak met de overheid, al sinds 2008 een niet-wettelijk vastgelegde veiligheidsnorm van maximaal 75 mg/kg voor de som van tien geselecteerde PAKs, zegt de gemeente.

Het onderzoeksbureau SGS constateert in haar rapportage over het veld bij Roda’23 dat de overheid sporten op dit veld veilig vindt. Op het gemeten veld blijkt de som van de gehaltes van tien geselecteerde PAKs 33,9 mg per kilo te zijn en blijft daarmee ruimschoots onder beide normeringen.

 Bandenbranche

Alle door de gemeente aanlegde voetbalvelden, en de eigen velden van RKAVIC, zijn door het Sportbedrijf Amstelveen aangemeld voor onderzoek door de bandenbranche. Roda’23 heeft zich eerder rechtstreeks aangemeld bij SBRcheck.nu en inmiddels het onderzoeksrapport ontvangen. B&W zeggen met belangstelling uitkomsten omtrent de overige Amstelveense kunstgrasvoetbalvelden tegemoet te zien.

De eerste resultaten van het RIVM-onderzoek komen naar verwachting eind 2016 beschikbaar. Zowel wat betreft de samenstelling van rubbergranulaat als mogelijke gezondheidseffecten bij het sporten op kunstgrasvelden.

 

 

Lees ook:Kunstgras met bandenrubber blijft risico
Lees ook:Brandes raadt spelen op kunstgras (nog) niet af
Lees ook:B&W: doorgaan met sporten op kunstgras
Lees ook:Sporttoernooi minder validen
Lees ook:Bestuurders bij voetbalstrijd

8 reacties op “Kunstgras RODA ’23 voldoet aan eisen

  1. Maarten

    Beste Johan,
    Dank voor deze update. Heb jij tijdens het opstellen van deze tekst ook de inputs van de NOS van zondag jl. meegenomen?
    Dat de stoffen kankerverwekkend zijn, staat vast. Maar hoe groot de blootstelling mag zijn voordat het schadelijk is voor de gezondheid, is nooit onderzocht.
    In de uitzending kwam o.a. hoogleraar toxicologie Martin van den Berg aan het woord. Hij betoogt dat (de rubbergranulaatkorrels op) kunstgrasvelden als consumentenproduct moeten worden gezien. Officieel is dat nog niet het geval, waardoor het onderzoek van de bandenbranchevereniging zich richt op de milieunorm. Zou men zich aan de norm voor consumentenproducten moeten houden, dan voldoen veel van de onderzochte velden niet.
    Inmiddels heeft de verantwoordelijke wethouder in Amsterdam een inhoudelijk standpunt ingenomen: http://www.parool.nl/amsterdam/geen-nieuwe-kunstgrasvelden-met-rubber-in-amsterdam~a4425560/

      /   Beantwoorden  / 
    1. Maarten

      Overigens moet gezegd worden dat het bestuur van RODA zich vanaf de eerste berichten eerder dit jaar zich proactief en transparant heeft opgesteld.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Johan Bos

      Ik hoorde het op de radio, maar kom daar nog op terug.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    De toplaag bestaat uitsluitend uit gerecyclede autobanden, maar voldoet wel aan nu bestaande criteria. Ja, ja, maar iedereen weet hoeveel invloed lobbies hebben op wettelijke normen en hoe vaak die normen dus moesten worden bijgesteld omdat de schadelijkheid ernstiger bleek te zijn ‘dan gedacht’ (lees: voorgespiegeld).

    Alle voetbalvelden zijn door het Sportbedrijf Amstelveen aangemeld voor onderzoek door de bandenbranche. De slager mag dus zijn eigen vlees keuren.

    De gemeente Amsterdam hanteert het voorzorgsbeginsel en opteert voor een onschadelijk mengsel van kokos en kurk. Zij nemen dus hun verantwoordelijkheid en kiezen voor de burger die geen onzekerheid en zeker geen schadelijkheid wil.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gerben

      De kalkoen kiest niet voor Kerst. Is bamboe een optie?

        /   Beantwoorden  / 
  3. Zoostje

    En hoe zit het met Sporting Martinus? Waar ik 18 jaar lang langs de lijn stond bij weer en geen weer, dus tussen die korrels van autobanden, die vervolgens in mijn wasmachine terecht kwamen en op de grond, in de kleding van mijn zoontje zaten, overal lagen die zwarte korreltjes. Hoe moet ik die duiden??

      /   Beantwoorden  / 
  4. Zoostje

    Is er een journalist ter plaatse die eens in die korreltjesmaterie kan duiken behalve plak- en knipwerk doet? Laat eens echt journalistieke vaardigheden zien!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gerben

      Meer journalisten dan varkens in NL Zoostje. Moet dus wel goedkomen.
      Een komende voorstelling in P60 haalde zelfs alle pers.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.