‘Kafka-badje’ deze zomer misschien toch open

32149_fullimage_Poel_310x160Aan de voorbereidingen voor plaatsing van het door columniste Geertje Visser ‘Kafka-badje’ genoemde zwembad voor maximaal 25 mensen in de Poel mag verder worden gewerkt. Dat heeft Raad van State besloten. De gemeente hoopt nu, nadat het vorig jaar al is mislukt, deze zomer het bad alsnog te kunnen openen. Helemaal zeker dat het lukt, is dat trouwens niet.

De schorsing van de werkzaamheden is dus opgeheven. De Raad had het stil leggen ervan bevolen, nadat de lokale ondernemer Ad Hesterman die had geëist wegens de aanwezigheid van de beschermde diersoort Modderkruiper. Maar na twee extra ecologische onderzoeken is die niet aangetroffen.

Daarom is geen ontheffing van bepalingen in de wet nodig en kan de voorlopige voorziening worden beëindigd, meldt de gemeente.

Zij hervat nu de voorbereidingen voor plaatsing van vijf pontons, waaronder één zwembadponton. Volgens de gemeente gaat de aannemer zo snel mogelijk beginnen met baggeren binnen de inmiddels aangelegde damwand in de Poel.

Daarnaast overlegt zij met een transporteur om het bijzondere vervoer van de pontons, deels door het Amsterdamse Bos, opnieuw in te plannen. Samen met de aannemer stel de gemeente naar haar zeggen alles in het werk om ‘de nieuwe recreatieplek aan de Poel’ nog deze zomer te openen.

Beperkte transportmiddelen

Of dat gaat lukken os niet zeker, omdat voor het bijzondere transport maar beperkte middelen beschikbaar zijn. En de planning is door de procedure bij de Raad van State nogal gefrustreerd. Er wordt wel rekening mee gehouden het vervoer niet op korte termijn opnieuw ingepland kan worden, zegt de gemeente.

Daarnaast is inmiddels het evenementenseizoen in het Bos gestart, waarvoor terreinen en wegen toegankelijk moeten zijn. Tijdens het transport worden namelijk voor de veiligheid wegen afgezet.

Overigens lijkt voornamelijk de coalitie in de gemeenteraad achter de kost van het badje te staan. De volledige oppositie is tegen en deelt daarmee kennelijk de mening van de meeste Amstelveners, maar een lokaal referendum is er niet over gehouden en dus beslist de coalitie (VVD, PvdA, D66 en Burgerbelangen), die een meerderheid in de raad vormt.

Het zwembadje kost € 830.000, een bedrag dat in tien jaar wordt afgeschreven. De exploitatie wordt uitbesteed aan een ondernemer. Uit de pachtopbrengsten denkt de gemeente de jaarlijkse lasten die het badje met zich meebrengt de kunnen betalen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling een stadsstrand aan de Poeloever te realiseren, maar omdat de plas geen zwemwater bevat, werd van dat VVD-voorstel afgezien. Later stelden B&W als een soort alternatief het zwembadje voor. Daar kon de oppositie niet in meegaan, omdat het in de verste verte niet leek op een strand voor iedereen. Voor het badje moet worden betaald.

 

Lees ook:Gemeente zit contractueel vast aan badje
Lees ook:Voorbereiding Poelbadje nu begonnen
Lees ook:Vergunning voor Poelbadje
Lees ook:Raad van State vertraagt bad in de Poel
Lees ook:Kleine scheurtjes in coalitie?

3 reacties op “‘Kafka-badje’ deze zomer misschien toch open

  1. Frank

    Een ondernemer zal dus minimaal 83.000 euro per jaar moeten ophoesten om dit ueberhaupt te mogen exploiteren. De rest van de kosten hebben we het nog niet over. Iets waar je op zijn hoogst de helft van het jaar in kan zwemmen.

    Denkt de gemeente nu echt dat de gemiddelde burger dat soort onzin gelooft?

    Ik denk dat de gemeente in een bepaald tv programma hoge ogen zal gooien bij het verkrijgen van de trofee; “De grootste eikel van het jaar”.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Nee, want dat bedrag van € 830.000 schrijft de gemeente gewoon in tien jaar af. Er komen evenwel jaarlijks kosten bij en die hoopt zij uit de pacht te halen. Die € 830.000 euro gemeenschapsgeld komt waarschijnlijk nooit terug.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Frank

    Ab Hesterman kan het ook nog altijd proberen met de ringslag. Ook een beschermde diersoort, die zich meestal in oevers schuil houdt en daar voor komt.

    Dus Ab, zet ‘m op, laat ze een poepie ruiken!

    Die 830.000 komt waarschijnlijk nooit meer te-rug! In ieder geval een leuke verkiezingsslogan voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De coalitie heeft er zo al aardig wat verzameld.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.